LiveRecensies

Fake Label Night @ AB Club: 9000 boven in Bxl

Gisteren trakteerde het Gentse hiphop label Fake ons op een muzikale avond, met nieuw geweld en oude bekenden. In de AB Club in Brussel werden we getrakteerd op IKRAAAN, NTREK, SPREEJ, Uberdope en Bombataz. Erevoorzitter Brihang kreeg de opdracht om als presentator de avond in goede banen te leiden. Oost- en West-Vlaanderen represent, met hier en daar een vleugje Brussel.

IKRAAAN deed beroep op haar zalige stem en mysterieuze podiumpresence om het aanwezige volk vanaf het begin meteen in te pakken. Dat lukte de Mechelse r&b zangeres aardig. Haar nietsverhullende teksten kwamen binnen, en sloegen in als een bom. Haar ep HAPPY PILL is dan ook een emotionele trip waarin ze een stukje van haar ziel bloot geeft. Toffe binnenkomer, de toekomst voor Fake ziet er in die zin alvast rooskleurig uit.

Daarna was het de beurt aan de boys van NTREK. Ondanks hun leeftijd stralen ze nog heel wat jeugdig enthousiasme uit. We zien dat ze graag op een podium vertoeven en hun enthousiasme werkt erg aanstekelijk. Het publiek kon NTREK zeer wel smaken, zeker wanneer op “Felip” Brihang, en JtotheC zich bij het gezelschap komen voegen. De handjes kunnen een eerste keer de lucht in gaan, het kwik stijgt met zienderogen.

Zoals eerder vermeld was het dus gisteren aan Brihang om de avond aan elkaar te babbelen. Hij kwam gedecideerd elke act voorstellen, al had de West-Vlaming daar wel een papiertje en een voorbereid stukje tekst voor nodig. Een beetje ongelukkig wanneer je het over je homies van hetzelfde label gaat hebben, vinden we.

SPREEJ is back, en de AB zal het geweten hebben. Hij treedde voor de tweede keer op na vier jaar tijd. Hoe je een podium volledig inpakt moet niemand hem nog leren. Hij bracht nummers van zijn aankomende ep LOSTBOYDEMIGOD, die hij op 25 maart zal voorstellen in de Charlatan in Gent. LOSTBOYDEMIGOD klinkt hard en rauw, want SPREEJ neemt geen blad voor de mond. ‘The scene heeft u nodig man / ikke the scene ni’. We zijn benieuwd naar de rest.

De bazen van Fake, Uberdope mochten de avond eigenhandig naar zijn hoogtepunt tillen. Het familiale sfeertje dat zich na verloop van tijd in de AB had genesteld, veranderde in een echt feest wanneer Don Jefe, Dirigent en T.O.R. het podium bestegen. “20 euro” en “bellen naar de schuer” van op Graag Gedaan, het album uit 2018, klonken zeer leuk, zeker met de live backing vocals. De energie bij het publiek zat goed, maar de hoofdprijs van de avond ging uiteindelijk naar “C’est La Vie”. Brihang vond het allemaal wel grappig. ‘Die mannen zitten dus morgen gewoon weer rustig achter hun computer, mailtjes te versturen he!’. (Lees uiteraard in volledig West-Vlaams accent.)

De afsluiter werd een thuismatch voor de mannen van Bombataz. Hun sound samenvatten in één woord is onmogelijk. In twee, drie, of vier eigenlijk ook. Als we toch een poging zouden moeten wagen zouden we het in elk geval kunnen houden op een mix tussen experimenteel en dansbaar. Weliswaar iets helemaal anders dan wat we de hele avond te zien kregen. Hoewel er hier en daar al mensen besloten hadden om hun avond elders verder te zetten na Uberdope, kreeg het volk dat gebleven was nog alle kansen om de benen verder los te schudden. De afwisseling was leuk, maar de heren slaagden er niet in om ons op het einde van de avond opnieuw in extase te brengen, zoals hun voorgangers Uberdope. Zo bleven we naar het einde toe een beetje op onze honger zitten.

Fake toonde aan dat ze nog steeds een van de meest prominente spelers zijn binnen de Belgische hiphop, door ons te verblijden met nieuw talent in de vorm van IKRAAAN en Bombataz. Ook hun gevestigde waarden verzekerden ons op deze labelnight dat hun ‘verse’ nog lang niet is uitgerapt. ‘Wie was erbij op onze labelnight in 2013, wie was erbij in 2015, en wie zal er volgende keer bijzijn?’ Het applaus in de zaal belooft nog veel goeds.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Brihang, Fatima Yamaha, Wunderhorse en meer voor Pukkelpop 2023

De festivalzomer komt elke dag een beetje dichterbij en steeds meer festivals zijn hun line-up uit de doeken aan het doen. Pukkelpop…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brihang - "Tussenin"

Sinds 2019 zit Vlaanderens bekendste “Steentje” in de schoen van Boudy Verleye, want het nummer betekende meteen de hele grote doorbraak voor…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Uberdope - UBER IETS (★★★½): Het wachten waard

Daar is Uberdope weer! De hiphopformatie werd opgericht in 2005, vandaag toch alweer bijna twee decennia geleden. Vijf jaar na hun laatste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.