Albums, Recensies

070 Shake – Modus Vivendi (★★★★): Deus ex machina

070 Shake is zo een unieke artiest dat we durven stellen dat er maar weinig gelijkaardige artiesten je pad zullen kruisen. De hiphopartieste wist zich tussen heel wat mannelijke concurrenten te etaleren en is een van de nieuwe lievelingetjes in de scene. Kanye West is ondertussen zodanig fan dat hij ze in 2018 al op zijn geprezen album Ye haar zegje liet doen. Nu is er dus ook eindelijk een volledig eigen album van Danielle Balbuena, waarop ze zich als een godin van de autotune laat horen.

Meer dan vier jaar moesten we dus wachten op een eerste lp van het nieuwe fenomeen dat de rapscene met verstomming doet slaan. Toegegeven, rappen doet ze niet al te veel op het drie kwartier durende muzikale pamflet, en ook het begrip hiphop gebruiken valt ons moeilijk. Modus Vivendi is dan ook vooral een genre op zich, want de sound die ze openbaart voelt nog steeds gloednieuw en innovatief aan.

Ironisch genoeg verbreekt ze de stilte met openingstrack “Don’t Break The Silence” door te verrassen met een redelijk cleane zanglijn die je welkom heet op het album. “Come Around” keert dan meteen het tij doordat Balbuena de soundeffectjes meteen onder haar stem schuift. Het verschil tussen beide nummers is eigenlijk best groot, maar de overgang werkt daadwerkelijk als een brug en is dan ook het eerste spannende karakter van Modus Vivendi.

Danielle speelt met heel wat songstructuren en heeft de perfecte middenweg gevonden qua dosering. Nooit lijkt ze over haar grenzen te gaan, maar onder de nul gaat ze ook niet. Het catchy “Morrow” of “The Pine” zijn bijvoorbeeld langs de ene kant redelijk poppy, maar kunnen we echt geen commerciële rommel noemen. We krijgen veel diepgang qua sound en blijven gebannen luisteren naar de spannende productie.

Heel wat artiesten boden zich aan om een nummer voor 070’s eerste album te maken, maar geen enkele samenwerking valt te bespeuren tussen de veertien tracks. Waarom zou ze het ook doen als ze nummers heeft zoals “Terminal B”, “Under the Moon of “Guilty Conscience”, waarmee ze in haar eentje haar vlekkeloos parcours verderzet en zelfs nog verruimt.

Op Modus Vivendi presenteert 070 Shake zich als een menselijke machine die het juiste algoritme gevonden heeft voor het maken van futuristische muziek. Over een ander ritme gesproken, dat zit op het album zo goed dat die veertien nummers voorbijvliegen zonder dat een nummer te gehaast of traag aanvoelt. Een fabuleus debuut is Modus Vivendi en dat zal de rest van de wereld snel weten. Deus ex machina, want dit kan niets anders dan de onverwachte plottwist in Balbuena’s carrière worden.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

20 januari 2020

About Author

Maxim Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief