AlbumsRecensies

Holy Fuck – Deleter (★★★½): Kosmisch gekletter

Met Deleter komt Holy Fuck na drie jaar met een nieuw album op de proppen. “Luxe” en “Free Gloss” kwamen dit najaar al uit, nu is er ook de rest. Zoals we van de Canadezen gewend zijn, werd het een dansbare plaat met een strakke sound.

Bij dit Canadees viertal komen er geen laptops of voorgeprogrammeerde drummachines aan te pas die je normaliter met elektronische muziek associeert, maar speelgoed keyboards, speelgoed lasergeweren, filmsynchronizers en modulaire synths, ondersteund door een basgitaar en drums. Ze bestaan al zo’n vijftien jaar en bouwden in die tijd een stevige reputatie op: hun debuut kwam in Canada in de top tien van beste albums van het jaar terecht en volgens Lou Reed waren ze zowaar het beste wat hij op SXSW zag.

Het nummer “Luxe” met een stuwende, minimalistische synthloop mag de spits afbijten. Het had ei zo na de plaat niet gehaald, maar op aandringen van niemand minder dan Four Tet kreeg het toch zijn plek. Kan tellen als reclame, nee? “Luxe” ontstond tijdens een live improvisatiesessie en Alexis Taylor van Hot Chip werd gevraagd om de zang voor zijn rekening te nemen.

“Endless” bouwt erg mooi op met warme ambient synths die heerlijk ontploffen in een knetterend vuurwerk en in “Moment” wedijveren de synths met een gitaarriff om een heerlijke groove. “Deleter” is een plaat geworden waarin de nummers mooi in elkaar over gaan en voortbouwen op elkaars thema’s. Zo begint “Near Mint” met een indierockbaslijntje dat je in het daaropvolgende “No Error” nog steeds terugvindt. In beide nummers wordt de distortion steeds meer opgevoerd, wat op zijn tijd dan weer resulteert in “San Sebastian”. Huilende gitaarloops en zware synths klinken als een hypnotiserende en duistere trance.

Het geheel werd euforischer dan we van Holy Fuck gewend zijn, maar zeker even dansbaar. Daar kan je trouwens zelf getuige van zijn wanneer ze op 24 april Deleter te berde brengen in Trix. Ze hebben een stevige livereputatie; je zal er geen spijt van krijgen.

Facebook / Website

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Grouplove - "Deleter"

Als er een band is die de laatste jaren zijn merk heeft gemaakt van happy songs, dan moet het wel Grouplove zijn…
LiveRecensies

Holy Fuck + Go March @ DOK Gent: Verschroeiende en diepgaande combo

De dreigende donkere wolken die in de lucht hingen hielden de liefhebbers van gespierde experimentele muziek niet tegen om naar het DOK…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.