Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stone Temple Pilots – “Three Wishes”

Toen Pixies, Sonic Youth en Dinosaur Jr. eind jaren tachtig een spoorlijn aanlegden, was het Nirvana dat als eerste grungetrein vanuit Seattle de wereld indenderde. Naast Soundgarden, Pearl Jam en Alice In Chains sprongen ook Stone Temple Pilots op dit snoeiharde en revolutionaire gevaarte. Grunge kende zijn piek tussen 1991 en 1995 en dat is nét de periode waarin Stone Temple Pilots zijn hoogtepunt kende. Debuutplaat Core werd heel goed onthaald en opvolger Purple kwam zelfs op nummer één in de USA binnen bij zijn genre. Intussen namen ze in 1993 deel aan een episode van het legendarische MTV Unplugged. En zoals het soms gaat in succesverhalen, kent de medaille ook een keerzijde. Stone Temple Pilots veranderde bij hun volgende platen compleet van de stijl waarmee ze populair werden door glamrock en psychedelica op te nemen in hun oeuvre en intussen kampte zanger Scott Weiland met een knoert van een drugsverslaving.

Na een split van enkele jaren kwamen ze in 2011 terug samen, maar de problemen met Weiland stapelden zich op, waardoor hij in 2013 finaal ontslagen werd uit de band. Chester Bennington (jawel) nam twee jaar de fakkel over, tot die besloot zich in 2015 terug te focussen op Linkin Park. Het smartelijke lot van beide heren is intussen gekend, maar dit weerhield de overige leden van Stone Temple Pilots niet om gewoon door te doen. In 2016 werd Jeff Gutt (de toenmalige runner-up van The X-Factor USA) aangesteld als nieuwe frontman, waarmee ze een naamloos en ‘back to the roots’ album opnamen, het eerste in acht jaar. In februari 2020 volgt Perdida, een plaat met louter akoestische en rustigere nummers, waarmee ze ook gaan toeren in de zomer van 2020.

In december 2019 lieten ze al het veel te melige “Fare Thee Well” op de wereld los en op 9 januari volgde “Three Wishes”. Het ruigere en rauwere Stone Temple Pilots komt nog steeds bakken sterker over, dus deze nummers blijven niet meteen hangen. Natuurlijk, voor elk moment van de dag bestaat een (klef) genre en dit hoort eerder bij het zeemzoeterige ochtendgloren dan de krochten van de nacht waar we de band het beste van kennen. “Three Wishes” is een ballade met een hoog Nicklebackgehalte. Ofwel vind je het een geniaal mooi nummer, ofwel gewoon een hoop bijeengeraapte bagger. Wij geven het alleszins een eerlijke kans en een aanmoedigende schouderklop, maar een mainstage op onze rockfestivals moeten ze hiermee toch niet afhaspelen. De mensen achter de togen zouden handen tekort komen.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify!

66 posts

About author
Kind van de jaren '80 en '90 en daar ook een beetje blijven hangen...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stone Temple Pilots – Fare Thee Well

Stone Temple Pilots zonder Scott Weiland is zoals Nirvana zonder Kurt Cobain. Maar in tegenstelling tot Nirvana probeerden de andere bandleden na het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.