AlbumsRecensies

Spoil Engine – Renaissance Noire (★★★★): Geslaagde mix van snoeihard en melodieus

De combinatie van ouderwets vakmanschap met nieuwe invloeden heeft in het verleden dikwijls goed uitgepakt. Als we dat vertalen naar Spoil Engine, dan stellen we na het beluisteren van hun nieuwe telg vast dat ze keihard hun best gedaan hebben. Spoil Engine combineert niet alleen die twee dingen, maar haalt er ook muzikaal heel wat andere invloeden bij op Renaissance Noire. Daarnast heeft de band er zijn tijd voor genomen, en al die factoren samen hebben tot een schitterend resultaat geleid. Kosten noch tijd werden gespaard om een van de beste metalreleases van 2019 uit de Benelux op ons af te vuren.

Spoil Engine draait al mee sinds 2004 en dat met succes. Er werden succesvolle platendeals gesloten met Roadrunner, Sonic Angel en Nuclear Blast. Er waren passages bij Pukkelpop, Graspop, Wacken Open Air, en vorig jaar nog het Midi Festival in China waar ze als enige Europese band voor veertienduizend mensen speelden. Hun muziek zit ergens tussen melodieuze (Zweedse) metal en invloeden van bands zoals Machine Head, Pantera, Trivium, Lamb of God… Met deze release komen daar ook nog wat meer agressieve, hoekigere en hedendaagse metal bij in de trend van While She Sleeps en Bring me the Horizon… Het enige originele bandlid Steven ‘Gaze’ Sanders is de draaispil van Spoil Engine. Na enkele bandwissels bestaat het viertal uit twee Belgische en twee Nederlandse leden, en zijn ze klaar om het buitenland te veroveren.

Het mooie van deze plaat is dat de verschillende muziekstijlen mooi gebalanceerd zijn, waardoor er geen definitief label op te plakken valt. Het is metal en het klinkt hedendaags, maar het is zoveel meer dan dat. En dat snoeihard hand in hand kan gaan met melodie en herkenbaarheid, dat laat dit kwartet op deze plaat horen. Je waant je in een rollercoaster die je af en toe de tijd geeft om op adem te komen, in de vorm van catchy of rustige stukjes. Die laatste laten zich het mooist horen in het middenstuk van de release, vooral “Golden Cage” blinkt hier in uit. Daar onderscheidt zangeres Iris zich sterk door een perfecte passage in te zingen. Ook de dubbele stem pakt hier goed uit.

Maar de ademruimtes zijn toch eerder beperkt, en al snel wordt duidelijk dat dit hun hardste plaat tot nu toe is. Vocaal blinkt Iris vooral uit in de zangpassages, maar haar grunt moet niet onderdoen voor bands zoals Arch Enemy of The Agonist. Het gitaarwerk behoort tot de betere dingen die we de laatste jaren op internationaal metalniveau hoorden. Alles is doordacht, niets lijkt zomaar gedaan te zijn. Nummers zoals “Medicine” en “Warzone” zijn keihard en worden perfect afgewerkt door de solo’s.

Maar de grootste troef van Spoil Engine in deze bezetting blijft de combinatie van herkenbaarheid met melodie die je in elk nummer terug vindt. De melodie klinkt misschien wat braaf, maar Spoil Engine weet ze schitterend te verwerken, waardoor de hardheid nooit ten koste gaat van de melodie. De goedgekozen singles “R!OT” en “The Hallow” illustreren dit mooi. In de melodie komt de ritmesectie het best tot zijn uiting, en ook hier voel je gewoon het talent dat deze band bezit.

Spoil Engine levert een bijna perfecte plaat af die weergeeft hoe moderne metal eigenlijk zou moeten klinken. Geen plaats voor hokjes, gewoon laten horen wat je wil en waar je goed in bent. Elk bandlid laat op deze plaat zien wat hij of zij kan, en dat pakt fantastisch goed uit. Het recept is prima, de uitvoering misschien nog beter. Renaissance Noire komt op vrijdag 15 november uit bij Arising Empire. De release wordt voorgesteld op 16 november in de Trax te Roeselare. Een weekje later, op 23 november, doen ze dat nog eens opnieuw in de Flux te Zaandam.

Facebook / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

A Pale Horse Named Death - Infernum in Terra (★★★★): Over de doden niets dan goeds

Toen Peter Steele, de boomlange frontman van Type O Negative, op 14 april 2010 het tijdelijke met het eeuwige verwisselde, was elk…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stick To Your Guns – “More of Us Than Them”

Op 20 augustus 2016 stond de metalwereld even stil. De gitarist van Architects, Tom Searle, verloor de strijd tegen huidkanker. Toch blijft…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Silent Planet – “Terminal”

Wie de laatste jaren de metalcorescene volgde, heeft ongetwijfeld al van Silent Planet gehoord. De heren mixen normaal gezien religieuze verzen, uitspraken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.