LiveRecensies

Salut C’est Cool @ De Centrale: Cultureel verantwoord stampen

Wanneer Salut C’est Cool op tour gaat, komen ze meestal één keer buiten de Franstalige wereld, naar Vlaanderen. Na vele legendarische passages op Dour zijn deze vier Parijse zotten ook in Vlaanderen uitgegroeid tot ware culthelden. Salut C’est Cool combineert snoeiharde beats met dadaïstische, poëtische teksten. Wat zich op het podium afspeelt, is pure chaos, chaos die wordt verheven tot een soort absurdistische kunst. Met hun nieuwe album Maison, een ode aan het alledaagse, touren ze nu rond en ook Gent mocht eraan geloven.

De Brusselaar David Numwani mocht het voorprogramma verzorgen. Nemwani heeft al voor Charlotte Gainsbourg mogen spelen en is een muzikale alleskunner. Solo zweeft hij tussen poppy r&b en soul. Hij zingt in het Engels en het Frans over wat dacht je, de liefde. In falsetto bezingt hij het publiek, op zijn knieën speelt hij een gitaarsolo in de zaal. ‘Ik ben echt verliefd!’, schreeuwde ene Loes, iets te luid door de zaal. Numwani kan duidelijk de vrouwelijke hartjes doen sneller slaan. Maar toen moest het meest tedere moment nog komen. Vanuit de coulissen werd een Yamaha buffetpiano in het publiek gerold. In een cirkel rond de piano stond het publiek mee te wiegen op de warme muziek van de Brusselaar. Als toen de hele Centrale zijn hartje niet was verloren, weten we het ook niet.

Zwoele r&b in het voorprogramma van Salut C’est Cool? We vonden het ook wat misplaatst, want de mannen uit Parijs zijn knallers, compromisloze knallers. Vanaf de eerste drop van “Ça Sent La Maison” begon het publiek te springen, en het zou niet stoppen met springen tot de laatste noot die Salut C’est Cool op hen afvuurde. Het Frans van de gemiddelde Vlaming is bedroevend, maar de knotsgekke teksten weet de Centrale feilloos mee te schreeuwen. Misschien moet Weyts eens overwegen Salut C’est Cool in het leerplan op te nemen?

Tijdens “Un Disco / Un Speech” lieten de mannen het publiek aan het woord. ‘Bonjour, je parle pas le français’ was een van de antwoorden, ‘baguette’ ook. Dan maar iedereen op het podium laten zeker. Nadat iedereen vriendelijk verzocht werd weer te gaan stampen in de zaal, werd “Bout De Bois” ingezet. Op het scherm verschenen educatieve filmpjes over het bosleven en livebeelden van Louis die broodbomen schildert. “Tony Hawk”, een hommage aan de beste skater / het beste skatespel ooit, is een absolute sloopkogel. “De Formes et des Couleurs” brengt de zaal in extase. Je raadt het wel, elk nummer dat ze op ons afvuurden was een beuker van formaat en deed de zaal als idioten rondspringen.

Zangers en duracelkonijnen James en Martin zorgden voor algemeen sfeerbeheer. Terwijl Vadim en Louis instaan voor de beats en kunst op podium en scherm. Salut C’est Cool doet veel aan improvisatie, zo zijn er soms hele intermezzo’s geheel gecreëerd op het moment zelf, doen zich allerlei taferelen voor het podium en op het scherm. Er worden chips uitgedeeld, met kegels gesmeten, geanimeerd, geschilderd… Salut C’est Cool is een trip zonder drugs. ‘Je me sens bien’ wordt gezegd tijdens gabberanthem “Trick Global”, dit gold voor de hele zaal. Op een bepaalde manier weet Salut C’est Cool een hele zaal in extase te krijgen, een intens geluk. ‘On peut avoir des hallucinations sans drogue’ zeiden ze ooit in een interview. Als we ze live bezig zien, kunnen we ons dit moeiteloos voorstellen.

Chaos, absurditeit en poëzie zijn allemaal van belang binnen de wereld van Salut C’est Cool, maar het zijn vooral de keiharde beats die het hem doen. Een nieuw lied over Tarzan en zijn olifant wordt opgedragen, waarna de band vervalt in een lied over boter en kaas. Op het scherm verschijnt het woord ‘Merci’ op paint. Het zit er op, liters zweet zijn verloren, honderden blauwe plekken gewonnen. De zaal blijft nog lange tijd na hun aftreden in euforie, neen Salut C’est Cool, jullie merci!

Setlist:

Ça Sent La Maison
Les Fleurs
Un Disco / Un Speech
Bout De Bois
Des Formes et Des Couleurs
Trick Global
Je Suis En Train De Rever
L’Elefant Sauvage
Salam Aleykoum
Vous Êtes Des Pros
Klassiek intermezzo
Techno Tourjours Pareil
Le Spiral
Voilà
Lied over kaas en boter
Merci

 

Related posts
Features

Tien tips voor Les Nuits Botanique

Het festivaljaar in België wordt traditioneel op gang getrapt door Les Nuits Botanique. Het festival in de botanische tuinen van Brussel kiest…
LiveRecensies

Juliette Armanet @ Ancienne Belgique (AB): In vuur en vlam

In Frankrijk is Juliette Armanet al lang geen nobele onbekende meer. Haar tweede plaat Brûler Le Feu verzamelde al miljoenen streams op…
LiveRecensies

Gruppo Di Pawlowski @ De Centrale: Das Kabinett des Dr. Mauro

Om een goed overzicht te hebben van wat Mauro Pawlowski muzikaal uitvreet, verwijzen we je door naar Mauroworld. Deze officieuze databank wordt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.