Albums, Recensies

Soundwalk Collective & Patti Smith – Mummer Love (★★★★): Zielroerende ode aan Rimbaud

Patti

Dat het nieuwe album van Soundwalk Collective en Patti Smith vandaag uitkomt, is geen toeval. Het hele album staat in teken van de Franse dichter Rimbaud en op 10 november worden hijzelf, zijn schrijfsels en sterfdag herdacht. Het album draagt de naam Mummer Love en is tevens het tweede luik van een muzikaal drieluik dat gecreëerd werd door Soundwalk Collective en Patti Smith.

Dit tweede album zouden we met de woorden primitief en aards kunnen beschrijven. Zo weet het in al zijn eenvoud krachtige boodschappen over te brengen en gevoelens los te maken. Het drieluik kreeg de overkoepelende titel The Perfect Vision. Het eerste luik van deze reeks heet The Peyote Dance en staat volledig in teken van de surrealistische theaterschrijver en dichter Artaud. Het derde deel zal gewijd worden aan René Daumal, een Franse para-surrealistische schrijver en poëet.

Soundwalk Collective is een multidisciplinair audiovisueel collectief opgericht door Stephan Crasneanscki, die later vergezeld werd door Simone Merli. Voor hun composities wordt antropologie gecombineerd met etnografie, niet-lineaire vertellingen en observaties van de natuur in al zijn aspecten. Hun werken zijn altijd voorafgegaan door lange onderzoeksreizen en veldwerk, en zo worden ze telkens gekoppeld aan natuurlijke of kunstmatige specifieke locaties. Voor het album Mummer Love reisde het collectief in de voetsporen van Rimbaud door Afrika. Rimbaud kon zich daar goed vinden in de gedachten en levenswijze van het soefisme. Hierbinnen probeert de islamistische stroming met God te versmelten via liefde, meditatie en muziek om zo los te komen van het aardse genot en van het eigen ego. Poëzie wordt gezien als een universele taal, een taal vanuit de ziel en voor de ziel.

Voor Mummer Love werkte het collectief wederom samen met Patti Smith, die we kennen als een van de grondleggers van het punkgenre in New York en punk en poëzie samenbrengt. Verder is Patti ook de vrouw van de odes aan haar favoriete schrijvers en muzikanten. In dit album wordt het punkaspect even aan de kant geschoven en draait het vooral rond de woorden en gedichten van Smith en Rimbaud.

Dit album vraagt tijd om naar te luisteren, maar eens het je in z’n greep heeft, laat het je niet meer los tot het einde. Het is daarom ook de tijd helemaal waard. Het enige gedicht dat Patti Smith zelf heeft geschreven voor dit album is meteen ook het titelnummer “Mummer Love”. Dit heeft ze geschreven voor Rimbaud en het gaat over de verschillende aspecten van het mens zijn. Zo gaat het over de zorg die een moeder biedt, de passie die bij liefde komt kijken en alles wat daar tussenin zit. Voor dit nummer werd er samengewerkt met Mulatu Astatke, de vader van de ethiojazz. Naast Patti Smiths gedicht zijn er een waterval en vallende waterdruppels te horen, wat het nummer heel natuurlijk en aards maakt.

Voor een aantal nummers, waaronder “Bad Blood”, werd er ook samengewerkt met Phillip Glass. Deze man voelt zich sterk aangetrokken tot de soefimuziek en zorgt hier voor een wisselwerking tussen piano en de stemmen van een aantal soefimeesters. Er wordt op een heel unieke manier verbinding gemaakt tussen spiritualiteit, woord en muziek. In dit nummer is uitsluitend deze wisselwerking te horen. Het is een spel van vraag en antwoord tussen verschillende soefimeesters. Deze herhalen het gehele nummer lang dezelfde woorden en ondanks deze herhaling wordt het nummer niet saai. Het slorpt je volledige aandacht op en blijft boeien, en dat voor bijna acht minuten lang.

In het nummer “Eternity” is exact dezelfde dialoog tussen verschillende soefimeesters te horen als in het nummer “Bad Blood”. In dit nummer vertelt Smith bovenop een gedicht van Rimbaud. Ze heeft geprobeerd in de ziel van Rimbaud te kruipen om hem zo goed mogelijk te kunnen begrijpen. Door de cohesie tussen Rimbaud, de luisteraar, Patti Smith en het werk van Soundwalk Collective kan de kracht die Rimbaud bezat, overgebracht worden. Door dit te doen, blijven Rimbaud en zijn werk in leven.

Het album Mummer Love heeft ons van onze sokken geblazen en we raden je aan om genoeg tijd te nemen om jezelf hierin onder te dompelen. Het loont de moeite. Voorlopig staan er nog geen aankomende shows gepland in België, noch in de buurlanden.

8 november 2019

About Author

Margo Maebe


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief