LiveRecensies

Black Box Revelation @ Vooruit: Wachten op de climax

©CPU – Willem Devriendt

Sinds 2006 behoren de twee heren van Black Box Revelation tot de top van de Belgische rockwereld. Vorig jaar kwam hun vijfde langspeler Tatooed Smiles uit en sindsdien toeren ze doorheen het land. Om hun nieuwere nummers wat meer volume te geven, wordt beroep gedaan op de multi-instrumentalist Jasper Morel. Hij kreeg mooie gitaarpartijen voor zijn rekening en bezorgde de keys; maar bij hun oudere nummers werd hij vooral verbannen tot de tamboerijn. De mannen stonden zoal op elk Belgische festival, ook deze zomer, maar het was al zes of zeven jaar geleden (aldus Paternoster) dat de groep Gent aandeed voor een clubshow. De verwachtingen waren dus hoog. Resultaat was een Vooruit die meezong met elk lied, maar pas na een tijdje uit zijn schelp kwam.

De broers Serruys van Ratmosphere mochten de Vooruit opwarmen. Om hun nostalgische rock te brengen maken de heren gebruik van lo-fi synths en disco baslijnen, bestuurd vanop het soundbourd van de drummer. De twee langharige broertjes voorzagen hun samples van nonchalante vocals, pittige gitaarlijnen en doffe drums. Met hun nieuwe plaat This is My Logo konden ze Gent nieuw en oud materiaal voorschotelen. Het viel allemaal wel te smaken, zeker voor een rockpubliek, maar bleef soms wat aan de saaiere kant. Hopelijk kon Black Box Revelation vuur in de zaal brengen.

Black Box Revelation begon kalm aan hun set, na dertien jaar klinken de heren nog steeds even rock ‘n’ roll als in de begindagen. Tatooed Smiles is tot nu toe de meest doordachte en persoonlijke van de vijf BBR albums, maar ook meteen de meest geproducete. De nieuwe nummers klinken grootser en konden dus niet met twee gebracht worden. Morel kreeg in deze nummers ook een hoofdrol en mocht hier en daar ons een solo voorschotelen en vooraan alles staan geven. Maar het waren toch vooral de oudere nummers die aansloegen in de Vooruit.

©CPU – Willem Devriendt

Vanwege de lange Gentse afwezigheid was het ook de eerste keer dat men Tattooed Smiles voorstelde in Gent grapte Paternoster. De Vooruit bleef opvallend kalm bij het horen van deze nummers en kwam pas een eerste keer, voorzichtig, los tijdens “Gloria”, waarvoor de Vooruit luidkeels de backgroundvocals bezorgde. Opvolger “War Horse” kon eenzelfde effect veroorzaken en werd danig uitgerokken opdat iedereen zeker zou kunnen meezingen. Nadien brabbelde Paternoster wat door de micro, hij amuseerde hem, waardoor zijn zinsconstructie wat minder was. Een goed teken dus volgens de frontman.

De dag voordien kwam hun nieuwe, uitstekende, maar iets minder opzwepende single “Yellow Belly” uit. Het was dus de eerste keer dat men deze live bracht in singleformaat, maar het publiek moest nog wat mee. Na de opbouw van de vorige vier nummers hielt de zaal nog even zijn energie op tot de volgende nummers. Het zijn vooral de oudere nummers die voor uitlating zorgden in de Vooruit. “Do I Know You” katalyseerde die opgekropte energie en bij “High On A Wire” werd het publiek voor de eerste keer wild. “I Think I Like You” was een mooie liefdesverklaring aan de fans van de Black Box Revelation die de Vooruit uitverkocht kregen: ‘Voor jullie doen we dit, voor jullie maken we muziek!’

De Vooruit kwam pas traag op gang, en wanneer, na een uur en een kwartier, de heren het podium verlieten, was nog niet al hun energie opgedaan. Luidkeels werd om meer geroepen. Gelukkig hadden ze nog drie nummer achterwege gehouden “Sealed with Thorns” werd een langgerekte rocktrip. De heuse gitaarbattle tussen Paternoster en Morel werd met gejoel aangemoedigd en Vooruit deinde mee op de blues van de heren. “Love Licks” blijft een steengoed nummer en paste perfect op het eind van de set. Maar afsluiten deden ze zoals altijd met hun single van het eerste uur: “Set My Head On Fire”. Het publiek smeet zich nog een laatste keer en Jan gaf aan zich ‘mega geamuseerd’ te hebben.

Het blijft duidelijk dat Dries Van Dijck en Jan Paternoster het vooral van hun oudere werk moet blijven hebben voor sfeer te krijgen. Het eerste deel van de set stond de Vooruit stil te kijken naar de rockers en pas iets voorbij halverwege kon men zijn opgekropte energie kwijt. Maar één ding blijft duidelijk: Black Box Revelation houdt van muziek maken, en van hun publiek, en het publiek van hen. Het vervolg van hun clubtour in Vlaanderen is hopeloos uitverkocht. Wie ze toch nog aan het werk wil zien moet zich naar Luik of Aarlen haasten, maar ook daar zijn de tickets bijna allemaal de deur uit.

Setlist:

Kick the Habit
Built to Last
Gravity Blues
Damned Body
Bur-Bearing Heart
Gloria
War Horse
Never Alone / Always Together
Blown Away
Yellow Belly
Tattooed Smiles
Do I Know You
High on a Wire
I Think I Like You

Sealed With Thornes
Love Licks
Set Your Head on Fire

Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

Two Days of Rock Herk (Dag 1): Boem! Energiebom!

Overal in ons land duiken er de laatste weken bevrijdingsfeesten op, die schuilgaan onder de titel ‘festival’. Ook in Limburg is dat…
InstagramLiveRecensies

Rock Ternat (Dag 2 met o.a. DIRK., Brihang & Arsenal): Dans de regen weg

Vaak gaat het op de tweede festivaldag ietwat moeilijker vooruit. De bezoekers zijn nog moe van de dag ervoor. Vaak omdat ze…
InstagramLiveRecensies

Black Box Revelation, Brutus, Equal Idiots, STAKE & killthelogo @ Werchter Parklife: Rock on!

Heel de maand juli en een dagje in augustus werd de weide van Rock Werchter omgetoverd tot Werchter Parklife. Enkele nationale helden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.