Live, Recensies

Sound Track: Selectieronde 28/09 @ Jeugdhuis Tongeluk (Ganshoren)

Sound Track is niet enkel een muziekwedstrijd voor jonge, opkomende bands, maar ze willen ook de bands terugbrengen naar jeugdhuizen. Waar er vroeger veel bands hun eerste stappen zetten in het lokale jeugdhuis, is dit de laatste jaren wat verwaterd. Hierdoor krijg je een publiek dat vooral bestaat uit jeugdhuisgangers en, mede doordat het maar een klein zaaltje is, een zaal die dus wel goed gevuld kan raken. In Ganshoren zagen we vier opkomende artiesten die elk met hun eigen genre de Brusselse underground scène representeerden.

Linca

Wie aan Brusselse muziek denkt, denkt waarschijnlijk ook meteen aan rap. Met mannen als Zwangere Guy, Roméo Elvis, L’Or du Commun en Damso is dit genre goed vertegenwoordigd en zijn ze zelfs grote namen geworden in onze buurlanden. Aan dit lijstje kan binnen enkele jaren ook Linca toegevoegd worden. De jongeman begon met rappen als competitie tussen hem en zijn goeie vriend maar uiteindelijk groeide het uit tot zijn passie. Thuis is hij de brave Calin die nooit voor problemen zorgt, maar bij het rappen wordt hij Linca en laat hij alles los op harde trapbeats. Zijn teksten zijn hard en gaan over de slechte dingen die gebeuren, maar toch zit er een vleugje humor in, wat ons zelfs wat doet denken aan de jonge Roméo Elvis. Het enige wat Linca ontbreekt, is nog wat meer ervaring. Hij nam het podium wel goed in met zijn bewegingen, maar het voelde allemaal nog wat onwennig aan. Geef deze jongen nog een paar jaartjes en hij kan er zeker komen, want talent, dat heeft hij zeker.

Dhazed

Na rap was het tijd voor iets totaal anders: de dub en bassen werden bovengehaald voor een portie reggae. Voor wie al eens durft buiten te komen in Brussel en omstreken is Dhazed zeker geen onbekende naam, zo speelde hij al op Brussel Brost, Jospop, de Vaartkapoen en mocht hij in het Rivierenhof zelfs al openen voor Ziggy Marley. Ondanks dat het buiten maar bleef regenen schoot binnen de temperatuur meteen tien graden de lucht in. Dat Dhazed al ervaring in overvloed heeft, viel te merken aan zijn naturel waarmee hij op het podium stond. Samen met zijn dj Pikaman maakte hij er een Caraïbisch feestje van, waarbij zelfs een sample van de recentste toespraak van Greta Thunberg niet kon ontbreken. Ook kregen we een primeur te horen van een single die maandag uitkomt. Dhazed is zeker een grote kandidaat om het tot de finale te schoppen, maar moest dat niet lukken zijn we er zeker van dat hij het ook wel zal maken en zeker niet zou misstaan op de line-up van Couleur Café of Reggae Geel.

TSUGI 次

TSUGI 次 is een jonge Brusselse producer die een mix van lo-fi, ambient en trap maakt en al samen heeft kunnen werken met Martha Da’ro. Hij koos ervoor om geen dj-set te spelen omdat dat niet helemaal liet zien wie hij was, want naast producen is hij ook nog bezig met film en fotografie. In plaats hiervan liet hij twee van zijn videoclips zien van zijn eerste ep die eind oktober uitkomt. Voor dit project deed hij alles zelf, van de platenhoes maken tot de videoclips en natuurlijk ook de muziek. De clips werden gefilmd op VHS, waardoor de lo-fi aesthetics de bovenhand nemen. Spijtig dat we maar twee nummers te horen kregen van deze jonge producer, want de mix van trap, ambient en lo-fi deed ons zeker denken aan de Schotse producer Sam Gellaitry.

JAKOMO

Net als Dhazed is JAKOMO ook geen nobele onbekende meer, zo stond het viertal deze zomer nog op Dour en schreven wij bij Dansende Beren al een paar keer over hen. De jongemannen spelen een mix van indie en suave rock, waarbij we van de eerste gitaarriffs meteen moeten denken aan Mac Demarco, de ongekroonde keizer van dit genre. Het kwartet mocht de avond afsluiten en dit deden ze met een groot feestje. Door de vrolijke gitaren en drum kon je gewoonweg niet stil blijven staan en werd je er ook spontaan happy van. Het enige minpuntje was dat de instrumenten iets te luid stonden of de micro te stil, want de teksten waren moeilijk te verstaan, maar met zo een vrolijke melodietjes was dat nu ook weer niet zo een groot probleem.


Sound Rank

Ondanks dat we in Ganshoren maar vier bands te zien kregen, zaten hier zeker twee potentiële finalisten tussen. De twee andere moeten enkel nog wat geduld uitoefenen en ervaring opdoen, want talent hebben ze zeker in overvloed. Als we toch even jury spelen, gaan wij voor deze top 3:

3. TSUGI
2. Dhazed
1. JAKOMO

Pas volgende week, na al de selectierondes, zal duidelijk worden hoe de Sound Track jury dacht over deze bands.

Hier vind je het overzicht van alle Sound Track evenementen.

29 september 2019

About Author

Joren Van der Plas


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief