Live, Recensies

Cher @ Sportpaleis: Veel sfeer en weinig oprechtheid

Er is maar één iemand die in zes verschillende decennia telkens minstens één nummer één hit heeft gescoord. Toch is ze niet alleen bekend vanwege haar muziekcarrière die zich steeds aanpaste aan de muzikale trends die op dat moment heersten. De zangeres, nee, het icoon heeft daarnaast ook drie Golden Globes, een Emmy en zelfs een Oscar gewonnen. Over wie gaat het? Niemand minder dan Cher. Alles begon in 1965 toen het koppel Sonny & Cher folkrock begon te maken. Later begon Cher aan een solocarrière en in 1979 kwam ze met een discoalbum. Bijna tien jaar later scoorde het icoon haar grootste hit “Believe” en dat nummer is bovendien ook het begin van het gebruik van autotune. Een paar jaar later kondigde de zangeres haar afscheidstournee aan en nog wat later keerde ze terug de muziekstudio in.  Vervolgens verscheen ze ook terug op het podium. Intussen is Cher 73 lentes oud, maar ze is nog steeds druk bezig. Vorig jaar speelde ze mee in Mamma Mia 2 en wat later bracht ze een album uit met allemaal ABBA nummers. Nu trekt ze met haar muziek en die van ABBA rond de wereld. Gisteren hield Cher een tussenstop in het Sportpaleis.

Bright Light Bright Light kreeg de eer om voor Cher in het sportpaleis te staan. Een zanger met een fout glitterjasje en twee dansers met even felle T-shirts wisten ons niet te boeien. Het deed ons denken aan een foute act op een cruiseschip met grote bedoelingen, maar een klein budget. Er was wel geld voor visuals die niets met de muziek te maken hadden. Zo zagen we een saxofoon achter het drietal op momenten dat we er geen hoorden én omgekeerd. Met flauwe liefdesliedjes, simpele beats en felle lichten (ze maakten hun naam dus wel waar) wist de act de meerderheid van het publiek niet echt te entertainen. Net op het moment waarop we twijfelden om nog eens naar de te dure merchandise te gaan kijken, maakte de Brit een Brexitmop die ons wél wist te entertainen. Daarna volgden meer flauwe liedjes en dramatische danspasjes. Om af te sluiten vroeg de zanger om eens applaus te geven zodat hij dat op zijn Instagram kon zetten. Knoop het in je oren: niet alles op sociale media is echt.

Hoewel Cher zei van wel, hadden we al snel door dat haar blauwe haar even echt was als het applausje na het voorprogramma. De zangeres daalde neer uit het dak van het Sportpaleis tijdens opener “Woman’s World” en liet zich omringen door vrouwelijke gladiatoren. Tijdens “Strong Enough” werd er meteen al meegezongen en de sfeer nam toe. Vervolgens begon Cher aan een lange monoloog waarbij de sfeer wegebde, maar de vele kleine mopjes maakten het leuk om de 73-jarige vrouw bezig te horen. Ze gaf zelf toe dat haar babbel nergens heen ging, maar dat er een knappe performance aankwam. Inderdaad, Cher verscheen met nieuw haar op een olifant en werd omringd door Bollywood geïnspireerde dansers. Er volgden nog veel kostuums en pruiken, maar de wissels duurden wel zeer lang. Toch kwam de sfeer telkens snel terug en dat ging gepaard met veel glitter en glamour.

Cher bracht nummers met dansers afwisselend met nummers waar ze liet horen dat ze nog steeds een goeie stem heeft. “SOS” (een van de ABBA nummers) was duidelijk geen hulpkreet voor ondersteuningen om te zingen. Ook tijdens nummers als “I Got You Babe” zong Cher naar behoren en dat met Sonny op het scherm. De setlist was zo opgebouwd dat de focus om de zoveel nummers op een ander deel van haar carrière lag. Zo lag de focus het ene moment op Sonny & Cher en wat later op ABBA. Hoewel de zangeres op tour is met haar cd vol covers van de Zweedse band kregen we maar drie nummers van ABBA te horen. Naar het einde van de show toe kwam er een stevige gitaar om “Bang Bang” in te leiden, maar op een intro na was er niet veel van het lied op te merken. Teleurstellend. De teleurstelling werd nog wat groter toen Cher daaropvolgend de eerste helft van “I Found Someone” miste. Aan de hand van een magisch trucje konden we Cher wel nog horen zingen.

https://www.instagram.com/p/B2-HtV9hkNu/?igshid=1kx9k54qik05v

Nummer als “Walking In Memphis” en “The Shoop Shoop Song” waren zeker en vast nog steeds hoogtepunten in de set. De emotie in de nummers was ver te zoek, aangezien Cher vele van hen al honderden keren heeft gebracht. Op de lijst van hoogtepunten mag “Welcome To Burlesque” zeker niet ontbreken. Tijdens het nummer uit de film Burlesque met Cher en Christina werd de scène mooi nagedaan en dat konden de fans appreciëren. Wie nog wat meer beeldmateriaal van de zangeres (meer specifiek van live optredens) bekeek in het verleden zal ook heel veel herkend hebben. Van Cher die neerdaalt op het podium tot de gitaarsolo die “Bang Bang” moest inleiden. Cher heeft zo goed als alles al op vorige tours gedaan. Of er iemand in het Sportpaleis dat erg vond? Waarschijnlijk niet, want alles ging gepaard met veel sfeer en energie die de zaal werd ingestuurd.

Cher zette een sfeervolle show neer in het Sportpaleis met haar grootste hits. “Believe” werd logischerwijs tot het einde bewaard, maar dat was zeker en vast niet het enige nummer waarbij de oprechtheid zoek was. Cher liet wel horen dat ze nog steeds een sterke stem heeft en deed zo nu en dan wat danspasjes. Hier en daar kroop er een foutje of vertraging in de show, maar we vergeven Cher met plezier. Eens je een bepaalde leeftijd bereikt, gaat het wat trager en moeilijker, dus heel veel respect voor het icoon dat zich niet laat nekken door haar ouderdom. We sluiten af met een vraag die Cher de zaal in vuurde na elke nummers: ‘Wat doet jullie oma vanavond?’ 

Setlist:

Woman’s World
Strong Enough
Gayatri Mantra
All Or Nothing
The Beat Goes On (nummer van Sonny & Cher)
I Got You Babe (nummer van Sonny & Cher)
Welcome To Burlesque
Waterloo (ABBA cover)
SOS (ABBA cover)
Fernando (ABBA cover)
After All
Walkin In Memphis (Marc Cohn cover)
The Shoop Shoop Song (It’s In His Kiss) (Betty Everett cover)
Bang Bang (My Baby Shot Me Down)
I Found Someone (Michael Bolton cover)
If I Could Turn Back Time

Believe

29 september 2019

About Author

Robbe Rooms Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.


7 COMMENTS ON THIS POST To “Cher @ Sportpaleis: Veel sfeer en weinig oprechtheid”

 1. Cindy schreef:

  Het was een topconcert. Alle minpunten zijn vergeven en vergeten. 73 jaar en ze staat er maar he. De lange monoloog was grappig en verveelde me niet. De ‘Sonny en Cher’ liedjes waren ontroerend. En de ABBA liedjes waren top. De wissels van de kostuums duurde even maar ik denk dat dit geen evidentie was en het werd allemaal mooi opgevuld. Ik ben misschien niet zo kritisch maar again… ze doet het maar he.

 2. Roger Horemans schreef:

  Stem ok , rest trok op niets

 3. Veronique de lee schreef:

  Ik vond het een top concert, veel mooie outfits waardoor de pauzes heel professioneel zijn Ingevuld met foto ‘s en films van vroeger. Leuk om terug te zien . Haar zang en dans prestatie was super. 73 jaar … wie zou haar dit na doen . Ik heb er van genoten.

 4. Bärbel schreef:

  Top concert weer!
  Heb haar nu voor de vierde keer gezien en ze is en blijft een icoone!
  Natuurlijk was de begin dialoog iets te lang maar ja. Zij wist weer het publiek enthousiast te maken met een goede show.
  Ik heb in ieder geval weer genoten!

 5. Andre schreef:

  Top entertainment om even alle zorgen te vergeten. Grote madame.

 6. chris snoeckx schreef:

  het optreden van cher was super, mooie liedjes en fantastische kostuums, dancers en lichteffecten.
  wel was het een kort optreden, wij hadden wel wat meer liedjes verwacht.
  maar ze is en blijft een topper, voor herhaling vatbaar.
  de zanger van het voorprogramma was cava.
  de dj die een half uur lang aan de knopjes zat te draaien, geen contact maakte met de zaal en nummers draaide die helemaal niet gekend waren was een complete flop, werd dan ook met boe geroep van het podium gestuurd och ja daar kan hij natuurlijk niets aan doen, maar daar verwacht je toch wat meer van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief