AlbumsRecensies

Stef Kamil Carlens – Making Sense Of ∞ (★★★★): Van blues naar funk tot jazz

Na zijn deelname aan het programma ‘Liefde voor Muziek’ op VTM eerder dit jaar, brengt Stef Kamil Carlens vandaag zijn tweede soloalbum uit. Tijdens dat programma heeft hij heel wat mensen weten te bekoren met zijn originele covers en zijn authentieke zelf. Daar waar zijn deelname uit onverwachte hoek kwam, werd het al meteen duidelijk waarom hij gevraagd werd mee te doen. Stef Kamil Carlens straalt een en al creativiteit uit en barst van de muzikaliteit. Dat het een goed album ging worden, daar twijfelden we niet aan, maar Carlens heeft onze verwachtingen overtroffen.

Op artistiek vlak kan Stef Kamil Carlens het best omschreven worden als een manusje-van-alles. Het nieuwe album werd in zijn eigen studio opgenomen en na twee jaar sleutelen aan details stuurt hij het eindproduct de wereld in. Naast producer is hij ook zanger, muzikant, componist, beeldend kunstenaar en hij ontwerpt ook zijn eigen kledij. In het begin van de jaren negentig speelde Carlens bas bij DEUS. Na een aantal jaar besloot hij met een eigen project te beginnen. Het project begon met de naam A Beatband, wat vervangen werd door Moondog Jr en uiteindelijk eindigde het bij de naam Zita Swoon. Zita Swoon kan niet zomaar een band genoemd worden, het was eerder een kunstcollectief waar Carlens al zijn talenten voor inzette in samenwerking met heel wat andere artiesten, zoals Axelle Red of Radio Candip. Met dit collectief werden er maar liefst elf albums gemaakt. Twee jaar geleden bracht Stef Kamil Carlens zijn eerste soloalbum uit met de naam Stuck in a Status Quo en in dezelfde lijn heeft hij nu dus Making Sense of uitgebracht.

Muzikale helderheid is een aspect dat terugkomt in elk nummer van het album, ondanks dat de teksten soms zwaar geladen zijn. Voor de rest is de thematiek zeer uiteenlopend en klinken geen twee nummers hetzelfde. Ondanks de originaliteit van elk nummer blijft Stef Kamil Carlens trouw aan zichzelf en aan zijn typerende sound. Qua atmosfeer wordt er geschommeld tussen blues, jazz en funky deuntjes.

Zoals eerder vermeld, is de thematiek van dit album redelijk uiteenlopend. Voor sommige nummers blijft Carlens dicht bij zijn eigen wereld, zoals in het nummer “Making Butter, Baking Bread” dat opgedragen wordt aan zijn zoon, zijn vrienden en aan de eenvoud van bepaalde handelingen in het leven, zoals het maken van brood. Voor andere nummers op het album heeft Carlens zich laten inspireren door andere mensen, zoals op “My Soul is in the Desert”. Dit nummer is in zijn gedachten tot stand gekomen na een bezoek aan de jazz-zangeres Melanie De Biasio in Charleroi. Eenzaamheid en verlangen staan centraal en dat gevoel wordt heel sterk doorgegeven aan de luisteraar. Er is in elk geval goed nagedacht over waar de nummers over zouden gaan. Heel wat songs op het album dragen een sterke boodschap met zich mee. In “The Government is No Game” gaat het over de complexiteit van de samenleving en dat elk individu eigenlijk maar een heel klein schakeltje is in het ecosysteem. Mensen zijn doorheen de jaren steeds meer beginnen vervreemden van de natuur en van zichzelf en hier wordt er gepleit om daar terug verandering in te brengen en dat wel nu meteen.

Hard werk loont en na twee jaar is er een steengoed album uit de bus gekomen. Stef Kamil Carlens start in oktober aan een tournee doorheen België en Nederland. Voor meer informatie kan je terecht op de website van Stef Kamil Carlens.

Website / Facebook

Dit vind je misschien ook leuk:
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Het Depot organiseert Anderhalvemetersessies met o.a. Brihang, Compact Disk Dummies, DIRK. en Novastar

De evenementensector is bijzonder creatief geworden om deze zomer artiesten toch een podium kans te geven. Ook Het Depot en M Leuven…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Dranouter organiseert zomersessies met o.a. Portland, Faces on TV & Absynthe Minded

Dat Dranouter elk jaar groter en groter wordt, moet voor weinig verbazing zorgen. Het festival wist vorig jaar headliners zoals The Kooks…
LiveRecensies

Stef Kamil Carlens @ Ancienne Belgique: Blues uit het hart met een Antwerps accent

Stef Kamil Carlens is een creatieve duizendpoot in de Belgische muziek. Van dEUS-bassist tot Zita Swoon-oprichter. Carlens is na zijn deelname aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.