Albums, Recensies

LIFE – A Picture Of Good Health (★★★★): Een plaat die vuur spuwt

De band LIFE zegt je misschien niet meteen iets, maar het is vast en zeker de moeite om hun naam vanaf nu te onthouden. De punkers uit het Engelse Hull hebben al heel wat releases op hun cv staan, maar met de hulp van hun debuutalbum Popular Music (2017) konden ze een doorbraak in het thuisland alvast van hun to do-lijstje schrappen. Zo mochten ze nog het voorprogramma van collega punkers IDLES verzorgen en hebben ze een drukke festivalzomer achter de rug. Nu de zaken goed rollen, is het tijd voor meer. En zo geschiedde. Op A Picture Of Good Health horen we punk op z’n best: ruige gitaren, rollende baslijnen en geschreeuw van een ontevreden zanger.

Openingstrack “Good Health” is er meteen eentje dat je mee in de plaat sleurt. De uptempo drive, de baslijn die de rode draad vormt en de zwaarmoedige lyrics zetten alvast de toon voor wat nog komen moet. ‘And it feels like your life must mean something / But it points to nothing.’ Hoewel we al direct met een donker nummer beginnen, schrikt het ons allesbehalve af.

Problemen blijven iets wat zanger Mez aanzet tot het schrijven van lyrics. Het vorige album beschreef heel wat politieke problemen, zoals het presidentschap van Trump en de heisa rond de Brexit, maar op A Picture Of Good Health staan de interne problemen van de bandleden zelf onder de spotlights. ‘We hebben allemaal een breakdown gehad tijdens het opnemen,’ aldus zanger Mez. Hijzelf is door een relatiebreuk gegaan, wat hem een alleenstaande vader maakte. Op “Half Pint Fatherhood” bezingt (beschreeuwt?) hij de pijn en de druk die daarbij komt kijken. Met dit album hoopt de vierkoppige band enkele taboes te doorprikken en mensen aan te moedigen om over hun gevoelens te praten.

De engelsmannen en -vrouw tonen ons dat muziek niet altijd super complex of vergezocht moet zijn om te boeien én dat ook simpelere muziek gelaagd kan zijn. “Never Love Again” is hier een goed voorbeeld van. Ondanks dat het ruige muziek is, komt er melancholiek om de hoek piepen. Het gefluister en de weemoedige lyrics dragen iets beangstigend in zich.

Headbangmomenten zijn er genoeg te vinden op deze plaat. Nummers als “Excites Me”, “Hollow Thing” en “Grown Up” spuwen vuur zoals Smaug. LIFE zet meteen een sfeer neer waarin we onszelf verliezen, te danken aan de rollende drums, scheurende gitaren en de knallende energie van de zanger.

Het slot is weggelegd voor “New Rose In Love”, een intense monoloog die perfect in het repertoire van The Streets zou passen. Een donker gekleurde soundscape ondersteunt de poëzie (warning: explicit content). Een zeer interessante manier om het album te beëindigen.

Er waait een donkere sfeer doorheen A Picture Of Good Health en het koestert heel wat frustraties. Dertien korte maar heftige uptempo nummers boordevol energie én goede lyrics maken stilzitten een onmogelijke opdracht. De Engelse punkers klinken meer dan vastberaden op hun tweede studioalbum, wat ook mag als je sound er staat als een huis. Tenten zullen ze nog genoeg afbreken tijdens concerten; daarvan waren we vorige maand nog getuige op Pukkelpop. LIFE haalt zijn rugzak leeg, toont ons wat hij in zijn mars heeft en bewijst zo dat hij niet de eerste de beste punkgroep is. Eén ding is zeker: er zit vuur in deze plaat! Zorg dat je je vingers niet verbrandt.

Op 21 oktober kan je genieten van Mez’ leuke dansmoves (en de rest van de band) in Kavka (Antwerpen). Tickets en meer info zijn hier te verkrijgen.

FacebookTwitterWebsite

20 september 2019

About Author

Babette Rogiers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief