LiveRecensies

Crammerock 2019 (Festivaldag 2): Na regen komt… goede muziek

Crammerock – Official

Op dag twee van het regenachtige Crammerock zagen we vele verrassende dingen. Boven de weide in Stekene scheen er een prachtige regenboog, maar dat even terzijde. Gestapo Knallmuzik en Sports Team deden ons lachen, Sons en Enter Shikari deden sommige mensen erg hard gaan en Balthazar liet ons dansen. En dan hebben we het nog niet gehad over het memorabele moment tussen Skin van Skunk Anansie en Sam Bettens van K’s Choice. Het was een hoogdag voor muziekliefhebbers en vergeet niet: na regen kwam… goede muziek.

Gestapo Knallmuzik @ Main South

©CPU – Chris Stessens

De zotte bende van Gestapo Knallmuzik is ondertussen niet meer weg te denken van de festivals. Met hun steeds zotter wordende nummers kregen ze als opener toch al aardig wat volk op de been. Dat Crammerock luid kan meezingen en hard kan dansen, zagen we dan ook het hardste op de tonen van “Schuurpapier”. Ze begonnen met een ode aan gewezen VTM-nieuwsanker Dany Verstraeten, gingen daarna met alle vroege vogels van de grond “Mit Ein Vliegtuig Gemaakt Von Stront” en biechtten even later hun liefde voor de Duitse schoonheid Angela Merkel en weervrouw Sabine Hagedoren op. Hun geniale visuals op het grote scherm achter hen zorgden steeds weer voor een grote stapel humor. Das was nögal eine öpener op Tag 2!

IBE @ Main North

©CPU – Chris Stessens

Het is ondertussen al een aantal maanden geleden dat IBE The Voice Van Vlaanderen won en zijn debuutsingle uitbracht. Na de KluB C op Werchter en The Buzz op Pukkelpop stond IBE gisteren voor het eerst op het podium van het gezellige Crammerock. De zeventienjarige jongeman begon met gezonde stress aan zijn optreden, maar al snel begon hij zich op zijn gemak te voelen en kwam er positief zelfvertrouwen naar boven. Dit zorgde voor een uitstekende interactie met het publiek dat vroeg afkwam voor IBE. Met onder andere enkele covers van bijvoorbeeld Billie Eilish en een aantal eigen nummers liet hij duidelijk merken aan de festivalgangers wat voor prachtige stem hij heeft. Het was ook een speciale dag voor IBE; hij sloot zijn concert af met zijn debuutsingle “Table Of Fools” en kreeg daarna in de backstage, als jongste artiest ooit, een gouden plaat voor dit nummer. En terecht!

Sports Team @ Main South

©CPU – Chris Stessens

De Britse band met hun typische Britse humor mocht twee maanden geleden Rock Werchter op dag vier openen op de Main Stage. Daar konden ze ons niet meteen overtuigen en dit was gisteren hetzelfde. De vervanger van Circa Waves, die wegens ‘onvoorziene omstandigheden’ moesten afzeggen, kreeg het publiek niet echt mee. Al is frontman Alex Rice wel een genie met zijn speciale moves die hij op het podium gebruikte. We hoorden het publiek dan ook soms lachen met deze danspasjes, maar ook met hun typische humor, zoals een doosje ‘Mentos’ gebruiken als shaker. Met “M5”, hun eerste hit, en “Kutcher”, het hoogtepunt van hun show, toonde Sports Team zich op het einde van hun set van hun beste kant. Spijtig dat dit zo laat gebeurde.

SONS @ Main North

©CPU – Chris Stessens

Met hun snedige gitaren en de knotsgekke Thomas achter de drums wist SONS vanaf het eerste moment iedereen mee te krijgen. “Family Dinner” als opener zorgde dan ook meteen voor de eerste moshpit en dat werd gesmaakt door de winnaars van De Nieuwe Lichting 2018. Met hun cover van “Lonely Boy” kreeg SONS zoals altijd veel respons van het publiek en “Naughty” zorgde dan weer voor de zoveelste crowdsurfer. Hun show kreeg dan ook op geen enkel moment een dipje en dit kwam mede door de energie van de festivalgangers als van de heren zelf. “Waiting On My Own”, onze zomerhit van 2019, deed dan weer iedereen meezingen en “Ricochet” zorgde voor de grootste moshpit van heel het festival. Net zoals met hun show op Pukkelpop en in de AB leverde SONS weer een pareltje af om nooit meer te vergeten.

Lil Kleine @ Main South

©CPU – Chris Stessens

Na de snedige gitaren van SONS was het de beurt aan Lil Kleine, de geliefde Nederlandse rapper. Door zijn vele hits kreeg hij meteen de jonge garde mee aan het dansen en werd het direct een groot feestje. Lil Kleine weet dan ook als geen ander hoe hij het publiek moet entertainen. Met een drummer en een gitarist wist hij meer dansbare versies van zijn oude en nieuwe nummers te maken. Tijdens zijn grootste hits, “Krantenwijk” en “Alleen”, zagen we zelfs ouders van het begin tot het einde mee brullen. Nogmaals, Lil Kleine weet hoe hij een volle tent moet entertainen.

Whispering Sons @ Main North

© CPU – Nathan Dobbelaere

De Belgische postpunkgroep rond zangeres Fenne Kuppens had gisteren niet veel geluk op de Main North. Whispering Sons kende door heel hun show enkele technische mankementen, waardoor je de zang niet goed hoorde. Buiten deze storingen viel vooral zangeres Fenne op als een echt podiumbeest. Met haar (toch eerder vreemde) dansmoves en haar gekke bekken deed ze het publiek soms lachen, al denken we niet dat dit de bedoeling was. Ook tijdens hun grootste hit “Alone” zagen we wat vreemde dingen, maar – niet te vergeten – werd het nummer natuurlijk ook luidkeels meegebruld vanuit het publiek, al leek het wel even mis te gaan in de percussie. Whispering Sons heeft met dit optreden op Crammerock niet meteen laten zien wat ze in huis hebben…

K’s Choice @ Main South

©CPU – Chris Stessens

K’s Choice, de Belgische alternatieve rockband van Gert en Sam Bettens, heeft er een drukke festivalzomer opzitten. Met Crammerock als laatste halte van hun zomer gingen ze er nog een keer hard tegenaan. Door de vroege interactie met het publiek ontstond een magische sfeer bij de festivalgangers en ook bij Gert Bettens, die plotseling de slappe lach kreeg. Bij het einde van zijn lach kregen we de eerste tonen te horen van “Believe” en dit was dan ook meteen het eerste hoogtepunt van hun show.

Door een speciale setlist die ons veel afwisseling gaf tussen verschillende genres, kon de sfeer eigenlijk niet meer aan diggelen gaan. Het publiek zong goed mee en de vreugde spatte van het podium af. Maar het beste moest nog komen. Toen Skin van Skunk Anansie op het podium kwam, wisten de fans al hoe laat het was. Voor de 25ste verjaardag van K’s Choice maakten Sam Bettens en Skin samen een nieuwe versie van “Not An Addict”. Het was een moment om in te kaderen en om later op terug te kijken. Sam en Gert Bettens wilden het publiek bedanken, maar dat was niet nodig voor de festivalgangers. Zij waren vooral blij met een prachtige show van een uur lang.

Glints @ Club

©CPU – Chris Stessens

Glints, de Antwerpse rapper met Britse roots, was misschien wel de grootste naam die dit weekend in de Club stond. Met “Gold Veins” kreeg hij het publiek meteen wild en stond de tent in een mum van tijd vol. Dit bewijst dan ook dat Glints een Belg is om in de gaten te houden. We wachten trouwens nog steeds op zijn debuutalbum en toch scoorde hij al zoveel hits in de tussentijd. De ontelbare walls of death en moshpits kon de rapper wel smaken en zorgden voor een nieuwe lading energie. “Fear” en “Buggati” waren de slotnummers die luidkeels werden meegebruld. Een show om u tegen te zeggen!

Enter Shikari @ Main North

©CPU – Chris Stessens

Dat de tent niet helemaal vol ging staan, hadden we ergens wel zien aankomen, maar dat de sfeer dan nog dubbel zo groot was dan bij eerdere optredens op deze dag hadden we niet meteen verwacht. Enter Shikari heeft zo te zien vele fans in België die speciaal voor hun een ticketje hebben gekocht. De post-hardcore band hield tussen de vele nummers af en toe een babbel met het publiek; er zijn niet veel bands die dit nog doen en daarom werd dit dan ook enorm geapprecieerd. Hét moment van de show was toch wel de ‘quick fire moment’ oftewel vier nummers in zeven minuten. Het zorgde voor een crowdsurfende Power Ranger en een grote moshpit. Zanger Roughton Reynolds dronk rustig zijn wit wijntje op en genoot (net als ons) van het zalige optreden.

Dean Lewis @ Main South

©CPU – Chris Stessens

De Australische singer-songwriter en producer Dean Lewis is in een jaar tijd gekatapulteerd van een zanger die bekend was in zijn eigen land tot een wereldberoemde artiest. Hij heeft de afgelopen maanden heel Europa gezien en gisteren was het de beurt aan het mooie Oost-Vlaamse Stekene. Met nummers als “Waves” en “Stay Away” lukte het Dean Lewis om de festivalgangers mee te laten zingen. Als hij na een tijdje achter de piano kroop, kreeg de set een ander wending en kregen we soms zelfs kippenvel. Het duurde dan ook niet lang tot de eerste tonen van zijn wereldhit “Be Alright” werden herkend. Het nummer is ondertussen al meer dan zeshonderd miljoen keer beluisterd op Spotify, dus was het geen verrassing dat het lied van voor tot achter werd meegebruld. In de laatste tien minuten kregen we nog wat alternatieve rock te horen, zoals een cover van The Killers, en dat konden we wel smaken.

Skunk Anansie @ Main North

©Chris Stessens

Twee maanden geleden liet Skunk Anansie nog zien wat ze in hun huis had op TW Classic. Gisteren was het de beurt aan Stekene om de wonderbaarlijke stem van Skin in het echt waar te nemen. Al bij het opkomen zag je dat het vijftal veel zin had in dit concert en begon dan ook meteen erg strak en stevig met enkele bekende nummers. Dat Skin van Skunk Anansie een echte powervrouw is, moeten we haast niet meer zeggen. Dat ze na twintig minuten tussen het publiek stond te zingen en zat te crowdsurfen, hadden we op zich wel zien aankomen.

Skunk Anansie stond scherp tijdens hun 25-jarig feestje, en een vlekkeloze show was het gevolg van geconcentreerd muziek spelen. Tijdens “Weak” gingen even alle remmen los en genoot de band van het luide gezang van het publiek. Ook “Hedonism” kon rekenen op de festivalgangers die de longen uit hun lijf schreeuwden en ook genoten van dit wondermooie lied. Met nog enkele covers zoals “Highway to Hell” van AC/DC kon Skunk Anansie op het einde van de show een luid applaus in ontvangst nemen.

Balthazar @ Main South

©CPU – Chris Stessens

Na hun tour door heel Europa stopte Balthazar gisteren voor de tweede keer in België deze festivalzomer. Na hun show op Rock Werchter hoopten we dat ze ons op Crammerock wel konden overtuigen en dat is gelukt! De Belgische indierockgroep begon erg goed, dus zat de sfeer en gezelligheid er meteen in. Tijdens “Wrong Vibration” zagen we voor het eerst dat de mensen hun dansbenen bij hadden. De interactie met het publiek was groter dan op andere shows en ook de trombone en de castagnetten waren iets nieuws in de show van Balthazar.

“I’m Never Gonna Let You Down Again” en “Bunker” zorgden beide voor een sing- en swingmoment. Balthazar kreeg het publiek makkelijk mee en dit zorgde soms voor een positieve relaxte sfeer. Als ze vroegen naar een ‘verzoeknummer’ was het toch heel toevallig dat dit weeral “Changes” was. Doorheen heel hun show was er op muzikaal vlak niets op te merken; het voelde allemaal zo automatisch aan. “Fever”, de magistrale hit op het nieuwe gelijknamige album, bleek live een pareltje om u tegen te zeggen. Er werd luidkeels meegezongen en het concert van Balthazar werd een groot en spectaculair feest. Een prachtige headliner die ervoor zorgde dat iedereen meezong en begon te dansen.

Goose @ Main North

©Chris Stessens

Goose lanceerde vorig jaar op Pukkelpop hun NONSTOP-concept en zette dat feestje ondertussen al meer dan een jaar door. Het concept is afgeleid van Soulwax en is simpel uit te leggen: eerst worden de eigen nummers opnieuw uitgevonden als remixes en vervolgens lassen ze deze dan allemaal op onnavolgbare wijze in één stuk aan elkaar. Zo’n optreden van Goose zorgt dan ook voor een set waarbij niemand stil kan blijven staan. Ze regen naadloos verschillende hits aan elkaar, terwijl frontman Mickael Karkousse het publiek nog zotter maakte door interactie op te zoeken. Het hoogtepunt was toch wel het meer dan tien minuten durende “Synrise”, waar de festivalgangers vanzelf de ‘ooohoohowss’ en koebelimitaties nabootsten. Er wordt gezegd dat ze de beste liveband van België zijn en we kunnen zeggen dat dat wel eens zou kunnen kloppen.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram zijn er nog meer beelden te vinden. Volgen is de boodschap!

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dean Lewis – "Trust Me Mate"

We kunnen wel stellen dat Dean Lewis sinds zijn internationale doorbraak in 2018 een vaste waarde is geworden in het rijtje van…
LiveRecensies

SONS @ Nieuwe Nor: Lawaai voor gevorderden

De grootste festivals van de Benelux op hun grondvesten laten schudden? Laat dat maar aan SONS over. Na een eclatante passage op…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single David Kushner - "Dead Man"

Wie nog nooit eerder van David Kushner hoorde, heeft de afgelopen maanden hoogstwaarschijnlijk zijn radio niet aangezet. Na veel succes op TikTok…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.