Uitgelicht

Dansende Beren Zomerhit 2019

De teerling is geworpen, de stemmen zijn geteld: de Dansende Beren zomerhit is bekend. Met honderden stemmen kunnen we zeggen dat de stemming een groot succes was. Dit is alweer jouw lijst! We zorgen er dan ook voor dat de top 10 wat meer in de belangstelling staat. Haalden de top tien net niet: Michael Kiwanuka, Rosalía en Four Tet. Ook dit jaar was het spannend aan de top, maar de winnaar is er een van Belgische makelij. Dat wil dus zeggen dat het heel spannend was, maar de winnaar stond al even bovenaan de lijst. Om te weten te komen wie dat is, scrol je best door naar beneden (of lees je het volledige artikel). We maakten ook een afspeellijst op Spotify met onze top 40 (van 40 naar één, met bij dubbele artiesten enkel de song met de meeste stemmen); zo kan je de sound van de zomer van 2019 de hele winter lang herbeleven.

10. Tool – Fear Innoculum

De zomer werd overheerst door een oude band. Tool kwam na dertien jaar terug met nieuwe muziek en iedereen zou het geweten hebben. Begin augustus verscheen de volledige discografie van de band op Spotify, en een week later kwam er de eerste single in jaren van de groep. Het nummer werd zo goed ontvangen dat het megaveel stemmen ronselde om een korte tijd hier en zo de top tien van de zomerhit mag openen. Tool heeft nog altijd een grote fanbase, zoveel is zeker.

9.  Borokov Borokov – Half Vier

Borokov Borokov wist ons deze zomer te verfrissen met een vers nummer onder de titel “Half Vier”. De Belgische band liet ook heel wat festivalgangers op onder andere Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole dansen, en dat is dan ook waar “Half Vier” over gaat. We vermoeden dan ook dat er heel wat mensen om half vier nog stonden te dansen deze zomer, waardoor dit nummer hun lijflied werd. Borokov Borokov doet het op een absurde, maar geniale manier en hierdoor krijgen ze een negende plaats op hun conto.

8. King Gizzard & the Lizard Wizard – Organ Farmer

Fris gaat het er bij King Gizzard & the Lizard Wizard niet aan toe, vurig dan weer wel. De band bracht, nadat ze in april een boogieplaat de wereld in stuurden, in Augustus een rasechte thrashmetal plaat uit. Deze “Organ Farmer” is daar het meest van bijgebleven; het knalt vooruit en toont hoe divers de band zijn sound kan ontwikkelen. Vettig, krachtig en vooral heel stevig. Bij “Organ Farmer” is het vooral belangrijk om zo snel mogelijk die pit open te trekken. In oktober tweemaal te zien in de AB.

7. SWMRS – Trashbag Baby

Poppunk is van alle tijden, en de band die in dit genre deze zomer jullie harten veroverde, was SWMRS. Met “Trashbag Baby” hadden ze zelfs een bescheiden Afrekeninghitje, en dus was het deze zomer wel meermaals te horen op de radio. De band speelde op Rock Werchter, maar het is vooral de catchiness van dit nummer die ervoor zorgt dat het blijft hangen. Vrolijk, zonnig en een heel aanstekelijk refrein zorgen er voor dat het nummer de hele zomer in je hoofd bleef hangen. Een zevende plaats spreekt dan ook voor zich.

6. Tyler, the Creator – Earfquake

Midden mei verscheen IGOR van Tyler, the Creator en de eerste single die daaruit verscheen was “Earfquake”. Samen met Playboi Carti, Charlie Wilson & Jessy Wilson levert hij een soulvol rapnummer af dat zwoel en sensueel klinkt. Het tempo geeft de song dan ook een zomers sfeertje waardoor het vanzelfsprekend is dat dit nummer hier niet ontbreekt. Tyler, The Creator weet altij wel te verrassen, zelfs met een zomers liedje.

5. Tame Impala – Borderline

Op Pukkelpop speelde de band in de gietende regen, maar gelukkig is hun muziek wel zonnig genoeg om dat door de vingers te zien. Zo ook “Borderline” dat op de kenmerkende psychedelische manier te werk gaat, maar wel veel hitgevoeliger klinkt dan voorgaand werk. De stem van Parker neemt de bovenhand en de baslijn geeft de song een heerlijke groove die meteen in je hoofd blijft steken. Je wil de dansvloer bestormen en meteen de heetste moves bovenhalen. Vijfde plaats is dik verdiend.

4. Inhaler – My Honest Face

In tijden dat U2 alle relevantie verloren heeft, is het tijd aan de zoons om die draad op te pikken. De zoon van Bono doet dat bij Inhaler en met “My Honest Face” heeft de band meteen een hitje te pakken. Het is een nummer dat heel wat mensen duidelijk weten te appreciëren, want het kreeg heel wat stemmen en belandde hierdoor prompt op een vierde plaats in deze lijst. Weinig vernieuwend, wel aanstekelijk en natuurlijk met de nodige U2-vibes probeert de band een mix van donkere pop en rock te brengen, wat hen wonderwel lukt.

3. Bon Iver – Hey, Ma

Bon Iver wist de zomer wel handig te veroveren door zijn plaat als verrassing drie weken vroeger te releasen op alle digitale media. Deze “Hey, Ma” was een van de eerste singles die we te horen kregen van i,i en veroverde meteen het hart van heel wat mensen. Het is dan ook Bon Iver op zijn best: emotioneel, zacht en krachtig. Zomers klinkt het misschien niet meteen, maar het is wel hartverwarmend en past perfect bij de late kampeermomenten die iedereen wel meemaakt in de zomer. Wondermooi en dus terecht op de derde plaats.

2. Vampire Weekend – This Life

Nog zo’n oude gediende in deze lijst, zijn de mannen van Vampire Weekend. De band rond Ezra Koenig bracht dit jaar het epos Father of the Bride uit en speelde daarmee nog niet in België. Toch wist “This Life” jullie dermate te overtuigen dat het bijna de meeste stemmen kreeg van alle songs in deze lijst. Dat is ook niet moeilijk; het nummer spreekt gewoon zomer. De song heeft een surfvibe dat je zo aan een warm strand doet wanen en de gitaarlijnen zijn zo gemaakt dat het een optimistische en zonnige sfeer met zich meedraagt. Zomerser dan dit wordt het niet, en dat vonden jullie ook. De beste buitenlandse song in deze lijst.

1. SONS – Waiting on my Own

Als Belgische site, is het logisch dat een publiek altijd meer voor zijn eigen bands zal gaan kiezen, en zo kreeg SONS bij ons de meeste stemmen dit jaar. Dat is niet onlogisch; de band speelde nagenoeg ieder festival in België plat, bracht een sterke debuutplaat uit en veroverde ook de eerste plaats in de Afrekening. Maar nu wordt er nog maar eens een kers op hun zomerse taart gezet door de eerste plaats bij onze zomerhit. Moshpits, catchy gitaarlijnen en een strakke drumlijn zorgen er voor dat het nummer snel blijft hangen. SONS weet hoe ze catchy garagerockhits moeten maken, en hierdoor wisten ze ook de meeste stemmers te overtuigen van hun kunnen.

3672 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dua Lipa - “Illusion”

Had je ons een paar jaar geleden verteld dat er een moment kwam waarop Dua Lipa als een van de grootste popsterren…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Vampire Weekend - Only God Was Above Us (★★★½): Geflipt vernuft boven herkenning

In zekere zin zou je kunnen zeggen dat Vampire Weekend nooit een kleine band is geweest. De buzz rond het viertal uit…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Vampire Weekend - "Mary Boone"

Het aftellen kan nu echt beginnen, want binnen een weekje ligt het vijfde studioalbum van Vampire Weekend eindelijk in de winkelrekken. Only God…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.