Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Underworld – “Tree and Two Chairs”

Underworld, de Welshe pioniers van de elektronische muziek, hoeft alvast geen introductie. Maar wist je ook dat Karl Hyde en Rick Smith dit jaar hun veertigste verjaardag van muzikale partnership vieren? In 1979 leerden ze elkaar kennen en vormden met enkele andere muzikanten het synthpopcollectief Freur. Na enkele matige successen gingen ze met enkele nieuwe bandleden in 1987 verder als Underworld. Dit nieuwe project leek al snel ten dode opgeschreven tot Hyde en Smith in 1991 kennismaakten met de jonge dj Darren Emerson. Onder zijn invloed maakte Underworld een bocht van 180 graden en zette volop in op de – dan al razend populaire – dance- en housescene. Aanvankelijk was het de bedoeling om in de ‘underworld’ te blijven, maar toen hun singles “Dark and Long” en “Born Slippy” in 1996 gebruikt werden in de film Trainspotting verwierven ze internationale faam. Underworld was niet langer een nobele onbekende, en het vertrek van Emerson in 2000 zorgde voor weinig problemen. Nieuwe single “Two Months Off”, de eerste als duo, was zelfs behoorlijk succesvol.

Na deze successen verdween Underworld een beetje van de internationale radar, maar boekten ze nog steeds naam en faam met hun ijzersterke liveoptredens. Op 1 november 2018 kondigden ze Drift aan, een muzikaal experiment waarbij ze gedurende een vol jaar elke week een nieuwe single lanceerden. Deze werden gebundeld in ‘episodes’, die enkel digitaal verkrijgbaar zijn. Als slotconclusie van dit project zal Underworld op 25 oktober 2019 hun tiende studioalbum Drift Songs releasen.

Op 29 augustus werd “Tree And Two Chairs” gereleaset, als onderdeel van de vijfde episode. Deze roadtrip van ruim dertien minuten kan je probleemloos op repeat zetten gedurende een nachtrit op een lege autostrade. Na een prelude van vijf en een halve minuut wordt een hypnotiserende synthesizer ingezet om je op een wolk naar een droomwereld te brengen. Na tien minuten eisen enkele blaasinstrumenten de aandacht om je zo verder te voeren naar je eindbestemming. Het voordeel (en misschien ook nadeel) is dat deze trip geen écht hoogtepunt kent, maar dat hoeft eigenlijk ook niet. Als dit de trend zet voor hun nieuwe studioalbum, dan wordt het een absolute topper.

Wie ze nog niet live zag, zoals toen ze Rock Werchter 2019 afsloten, hoeft zeker niet te wanhopen. Op vrijdag 22 november komen ze naar de Lotto Arena in Antwerpen, waar ze een liveoptreden met een visuele topshow beloven. Tickets voor dit hoogtepunt van EDM vind je op de website van Go for Music.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

73 posts

About author
Kind van de jaren '80 en '90 en daar ook een beetje blijven hangen...
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Just Jack - "Wasp in a Coke Can"

De naam Just Jack klinkt u waarschijnlijk niet erg bekend in de oren, zijn single “Starz in Their Eyes” daarentegen zeker wel….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Young Marco - "What You Say?"

Voor de liefhebbers van elektronische, dansbare platen hoeft Young Marco waarschijnlijk geen inleiding meer te krijgen. De Amsterdamse dj is al meer…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles IVE - "After LIKE" & "My Satisfaction"

De meiden van de Zuid-Koreaanse meidengroep IVE staan nog niet lang als groep op het podium, maar hebben toch reeds hun stempel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.