Albums, Recensies

Seratones – POWER (★★★½): Krachtige retro

De Amerikanen van Seratones overlaadden hun debuutplaat Get Gone uit 2016 met garagerock en dat werd met lovende woorden ontvangen. Een goede formule of niet, opvolger POWER blijkt zijn kracht elders te halen. Het vijftal uit Louisiana heeft een muzikale switch gemaakt voor hun tweede studioalbum en is nu voor een soulvolle aanpak gegaan. Dat resulteerde in een plaat die schijnbaar uit het verleden gegrepen is en opnieuw met open armen onthaald zal worden.

Alles aan POWER straalt iets retro uit, zonder dat de band daardoor met gedateerde zaken komt aandraven. Integendeel, want de teksten zijn razend actueel: frontvrouw A.J. Haynes bezingt onder andere abortusrecht en rassengelijkheid. In die stem ligt overigens een van de grootste troeven van Seratones. Welke insteek de groep ook verkiest, Haynes’ stemgeluid lijkt overal geschikt voor. Een niet te onderschatten zangeres!

Zeker de soulballades “Lie to My Face”, “Permission” en “Crossfire” worden naar een hoger niveau getild door haar zang. De instrumentatie laat ons probleemloos tijdreizen naar het verleden met z’n synthlijntjes, blazers hier en daar en spaarzame backings. Haynes komt er natuurlijk nog een soulschepje bovenop doen met haar volle stem. Ze laat alles hartstochtelijk klinken, verplicht ons vriendelijk tot meewiegen en heeft daar bovendien geen uithalen voor nodig. Straf.

Het is echter niet een en al soul dat de klok slaat op POWER en degenen die de sound van Get Gone begonnen te missen, zullen zeker ook aan hun trekken komen. “Power”, “Over You” en in nog grotere mate “Heart Attack” en “Gotta Get to Know Ya” zijn stuk voor stuk rock-‘n’-rollplaatjes, die zeker vanaf de grootse meebrulrefreinen niet luid genoeg kunnen staan. Met een goeie drive, funky bassen en memorabele gitaaruitspattingen krijgen we telkens een grooy geheel te horen dat het moeilijk maakt om je gezicht in de plooi te houden. Fans van The Black Keys, verzamelt allen voor het equivalent met oestrogeen. Wil je het extra funky? Dan is “Sad Boi” een echte aanrader; het is een heuse jam waarop funky elektropop welig tiert.

Seratones heeft een divers album afgeleverd; de ene keer is het soul die er vanaf druipt en dan weer worden we uit onze stoel op de desnoods geïmproviseerde dansvloer gesleurd door rock ‘n’ roll met ballen. Welke insteek de band ook verkiest, steeds klinken ze als tijdreizigers met een gevoel voor actuele thema’s. Voor de zekerheid dubbelchecken we de releasedatum van POWER nog eens en dan staat de conclusie rotsvast: de jaren tachtig wordt nieuw leven ingeblazen door Seratones.

Op 28 november kan je de band aan de slag zien in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Tickets vind je hier.

Facebook / Instagram

24 augustus 2019

About Author

Ann Mulleman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief