LiveRecensies

Sziget Festival 2019: Dag 3 & 4 met o.a. Tove Lo, The National & Tamino

Waar Sziget vroeger stond voor zeven dagen top namen is dat in 2019 wat minder. Sinds de dood van voormalig internationale artistboeker Dan Panaitescu in 2016, zakte de kwaliteit van de line-up met de jaren. Dit was misschien het hardste voelbaar op dag 3 van het festival. Op Tove Lo en Martin Garrix na bleven we dan ook weg van de hoofdpodia. Voor we richting het eiland gingen, trokken we het prachtige Boedapest in waar we heel wat gelijkgezinde festivalgangers tegen kwamen. Een aanrader voor iedereen die het festival bezoekt en even wil ontsnappen naar hippe binnnenstad.

© CPU - Nathan Dobbelaere

© CPU – Nathan Dobbelaere

Dat het warm was, was duidelijk zichtbaar aan Tove Lo. Net als naamgenoot Tove Styrke vanop dag twee, komt de ravissante blondine uit Zweden. Gekend voor haar weinig verhullende, seksuele, lyrics stak de feministe de Main Stage in vuur en vlam. ‘I’m sweatin’ from head to toe. I’m wet through all my clothes’ kon letterlijk genomen worden. Hit “Disco Tits” is een eerste hoogtepunt in de set.

De donkere mix van de losbandige lyrics en hypnotiserende beats lijkt bijzonder goed te werken. In “Lady Wood” grijpt ze naar haar kruis, op ”Talking Body” flasht ze even haar borsten. Echt vreemd kijken de tieners op de eerste rijen niet meer op, maar hier en daar zien we wel wat onwennigheid. Het publiek heeft het duidelijk naar z’n zin doorheen de set en gaat al dansend en springend tekeer.

© CPU - Toon Miermans

© CPU – Toon Miermans

Martin Garrix is Sziget niet vreemd. In 2016 sloot de Nederlandse nummer één DJ de main stage al eens af, en hij mocht dit op dag 3 van dit jaar nog eens overdoen. Toen hing het bordje sold-out aan de deur, maar dat is was nu niet het geval. Toch zijn de sets van Martijn er niet minder op geworden. Met ouder te worden, klinkt de set en stuk volwassener, toch typisch EDM. Bonkende beats en flashy visuals beheren de set. Geen gigantisch scherm waarop de DJ staat, maar een simpele tafel waar je kon doorkijken. Het is echter de gigantische LED wall achter hem die de show steelt. Zeker wanneer zijn logo, een wit kruis, achter hem verschijnt en de DJ zijn contour zijn armen open spert.

© CPU - Toon Miermans

© CPU – Toon Miermans

Opvallend, tien minuten in de set komt Macklemore het podium opgelopen die wat woorden komt meezingen op “Summer Days”. De Amerikaan speelt op dag 4 een set op de main stage. ‘We’re the fucking animals’ wordt luidkeels meegebruld door het publiek tijdens monsterhit “Animals”, die DJ carrière van de Hollander in gang zette. Afsluitend vuurwerk maken van deze set een waardige afsluiter voor de derde festivaldag.

© CPU - Toon Miermans

© CPU – Toon Miermans

Dag 4 met oa. The National, Macklemore & Tamino
© CPU - Nathan Dobbelaere

© CPU – Nathan Dobbelaere

Heet, heter, heetst, … Budapest. Dat de stad aan de Donau in de zomer best heet kan zijn wisten we al van de vorige edities. Dit jaar is het opnieuw niet anders. 34 graden staat te lezen op onze weer-app en we zien dat het maandag zowaar nog warmer zal worden. Met wat tegenzin trekken we de straten van Budapest in richting de trein die ons naar Sziget neemt. En net zoals die in België hebben ze geen airconditioning.

© CPU - Nathan Dobbelaere

© CPU – Nathan Dobbelaere

Eén van de twee Belgen die we aan het werken zullen zien tijdens dit festival is Tamino. Hij mag de Mastercard Stage openen op dag 4 van het festival. Het voornamelijk Belgische publiek die kwam supporteren, zag de Belgische Egyptenaar alleen van start gaan. Met z’n opvallende, typerende stem kon hij gemakkelijk iedereen betoveren. “Cigar” wordt door enkelen op de eerste rij mee gelipt. Natuurlijk zijn het “Tummy” en afsluiter “Habibi” die op het meeste applaus kon rekenen. Misschien wel de beste opener van het tweede podium die tot nu toe op Sziget stond.

© CPU - Nathan Dobbelaere

© CPU – Nathan Dobbelaere

Mura Masa is het alterego van Alex Crossan. De Britse producer werkte voor z’n eerste studioalbum samen met verschillende topnamen in de industrie. Voor z’n show op Sziget bracht hij vaste zangeres Fliss mee. De zwoele beats onder de brandende zon deden ons in gedachten afdwalen naar de stranden van Ibiza waar we gezapig van een cocktail sipten. Een leuke opwarmer voor wat misschien wel het hoogtepunt van Sziget zou kunnen zijn: Macklemore.

© CPU - Nathan Dobbelaere

© CPU – Nathan Dobbelaere

Hij mag dan wel niet meer in het Sportpaleis spelen of Rock Werchter headlinen, toch trekt Macklemore veel mensen aan. Bijna zo druk als bij Ed Sheeran afgelopen woensdag, of zo leek het toch. De Amerikaanse rapper uit Seattle kan met zijn bakken enthousiasme makkelijk in zijn eentje de weide aan het dansen krijgen, maar kwam toch niet alleen. Naast zijn achtergrondzangeres, muzikanten, dj en danseressen had hij ook nog de inhoud van een gemiddelde verkleedkoffer bij. Een glittercape, hoge hoed, pruiken, you name it, he wore it. Het nummer “Thrift Shop” die in 2013 voor zijn grote doorbraak zorgde bracht de set naar een eerste hoogtepunt. Gevolgd door “White Walls” en liefdesnummer “Same Love”.

Ben Hafferty, Macklemores echte naam, onderneemt meerdere pogingen te connecteren met het publiek en preekt over diversiteit en gelijke rechten, al is het soms moeilijk de man serieus te nemen in zijn clowneske outfits. Ook met het nummer “Dance off” volgt er interactie met de menigte. De zanger kiest twee fans uit die het op het podium mogen uitvechten in een heuse dance battle. Voor het nummer “Downtown” krijgt zijn gevolg gezelschap van Freddy Mercury look alike Eric Nally. Afsluiten doen we met het ultieme feestnummer “Can’t Hold Us”. Onze voeten deden pijn van het dansen, en iets doet ons vermoeden dat we niet de enige waren.

© CPU - Nathan Dobbelaere

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het voelt wat vreemd aan als we na Macklemore nog een band op de Main Stage moeten bekijken, en zeker als het om The National gaat. De pompende beats van Macklemore staan in gigantisch contrast met de softe gitaar en drumriffs van Matt Beringer en de zijne. Vooraleer de band aan hun set begint, loopt zanger Matt rustig de catwalk op, beker wijn in de hand, om te kijken wat voor vlees hij vanavond in de kuip heeft.

Het grootste deel van de set stond in het teken van I Am Easy To Find die afgelopen mei uitkwam. “You Had Your Soul With You” zet de toon voor wat een bijna intieme avond zou worden. Dat de weide reeds half leeglopen is, kan niemand boeien. “I Need My Girl” moet wel het meest emotionele nummer zijn wat we te horen krijgen tijdens het festival.

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Sziget 2019: Dag 7 met o.a. Foo Fighters, Twenty One Pilots en Johnny Marr

De laatste dag hangt er wolk boven ons hoofd, en dat mag je vrij letterlijk nemen. De weersvoorspellingen beloven niet veel goeds:…
LiveRecensies

Sziget 2019: Dag 5 & 6 met o.a. Years & Years, Post Malone en Florence + The Machine

We zijn voorbij de helft van het festival. De hele week al is het zweten geblazen, en dag vijf is geen uitzondering….
LiveRecensies

Sziget Festival 2019: Dag 2 met o.a. The 1975, Whispering Sons & YUNGBLUD

Uitgerust en bekomen van de drukte van gisteren, starten we vol goede moed aan dag 2. Ed Sheeran is naar huis vertrokken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.