AlbumsRecensies

Northlane – Alien (★★★★): Emotioneel slopend en bikkelhard

Al sinds 2009 drukt de Australische metalcoreband Northlane een stempel op de metalscene. Door een goede mix van extreem lage gitaartunings, melancholische vocals en zware drumpartijen krijg je de stevige cocktail genaamd Northlane. Een cocktail waar de gemiddelde metalcorefan wel eens graag een slokje van neemt.

Een van de eerste albums, Discoveries, werd (en is dat vandaag nog steeds) een echte parel. Nummers  zoals “Dispossesion” en later “Masquerade” zijn typerend voor Northlane. Door de jaren heen kreeg de band een softer imago. Hevige riffs werden vaker ingeruild voor synthgeluiden en maakten zo plaats voor meer ademruimte. Door de combinatie van al dit tezamen creëert Northlane een unieke sound.

Met het nieuwe en vijfde album bewijst Northlane dat de kaars nog lang niet uitgedoofd is. Het eerste nummer op de plaat “Details Matter” geeft fans waar ze op hoopten: een bikkelhard nummer van begin tot einde. Nostalgisch blikken we terug op de beginjaren van Northlane. Toch kiest de band er bewust voor om de nodige ademruimtes te behouden en dat werkt. De melodische refreinen, zoals in “Bloodline” en “Talking Heads”, zorgen voor een zeker meezinggehalte en zullen fans ongetwijfeld meeschreeuwen tussen het moshen door.

Een tendens die doorheen heel het album opvalt, is de elektronische invloed, zoals synthgeluiden waarvan je eerder gewend bent ze in dancenummers te horen. Hiermee bewijst Northlane opnieuw hoe innovatief ze zijn in het metalcoregenre. “Eclipse” is niet enkel moshbaar, maar ook zeker dansbaar.

De duistere teksten die frontzanger Marcus Bridge uitschreeuwt, zorgen voor een sinister sfeertje. De lyrics snijden als een mes, en dat is niet zonder reden. Met het album vertelt Marcus zijn jeugdverhaal. De titel Alien gaat niet over een fameus sciencefiction verhaal, wel om het feit dat Marcus zich tijdens zijn jeugd alienated voelde. Verslaving, mishandeling en geweld zijn terugkerende thema’s. Doordat elk nummer zijn eigen duister verhaal vertelt, brengt het de band tot een nieuw lyrisch hoogtepunt. Na de bakken kritiek die Marcus kreeg toen hij in 2014 bij Northlane kwam, maakt hij met Alien een ijzersterke comeback.

Northlane blijft verrassen. Daar is Alien het harde bewijs van. Alien is vooruitstrevend, maar houdt toch vast aan de typische Northlanesound. Het is de perfecte balans tussen hard en zacht en tussen elektronische en traditionele metalcoreriffs. Wat het album zo uniek maakt, is de veelzijdigheid en de emotionele diepgang die je raakt tot op het bot. Met dit album slaagt Northlane erin om zichzelf heruit te vinden.

Northlane treedt 24 november op in de Zappa in Antwerpen.

Facebook / website

 

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

A Pale Horse Named Death - Infernum in Terra (★★★★): Over de doden niets dan goeds

Toen Peter Steele, de boomlange frontman van Type O Negative, op 14 april 2010 het tijdelijke met het eeuwige verwisselde, was elk…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stick To Your Guns – “More of Us Than Them”

Op 20 augustus 2016 stond de metalwereld even stil. De gitarist van Architects, Tom Searle, verloor de strijd tegen huidkanker. Toch blijft…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Silent Planet – “Terminal”

Wie de laatste jaren de metalcorescene volgde, heeft ongetwijfeld al van Silent Planet gehoord. De heren mixen normaal gezien religieuze verzen, uitspraken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.