LiveRecensies

Reggae Geel 2019 (Festivaldag 1): Energiebom Sasco & Busy Signal

Dit jaar blaast Reggae Geel 41 kaarsjes uit, al sinds jaar en dag een referentie voor de fans van het genre. Doorheen deze tijd is het gezellige festival gegroeid tot een uit de kluiten gewassen event met meer dan 50 000 bezoekers. Zoals het een hedendaags festival betaamt, zijn ze ook op vlak van ecologische voetafdruk bewust bezig, zelden zo een netjes stukje festivalweide bezocht. Afval wordt keurig gesorteerd en de medewerkers zijn voortdurend in de weer met opruimen.

Donderdag trekt het festival op gang met een preparty. De camping vult zich al snel op met een heel aantal vroege festivalgangers, om en bij de tweeduizend. De sfeer is opperbest en zodra iedereen langzaam geïnstalleerd raakt; is het uitkijken naar enkele van de eerste dj’s die het festival echt op gang brengen met een mix aan reggae en dancehall. Een geslaagde thuismatch voor Roots Dynamite en Bong Productions die een aantal sets brengen met voor elk wat wils.

Op vrijdag, de eerste festivaldag op de weide, is het tijd voor het echte werk met enkele van de headliners.

Congos + Pura Vida

De doorgewinterde Congos openen de main stage. Hun discografie leest intussen als een kleine roman met maar liefst negentien albums op hun naam. De jaren staan hun duidelijk goed, want het vocale reggae ensemble palmt het festival moeiteloos in. Als dartele twintigers springen ze over het podium, toch even meegeven dat het ensemble reeds furore maakte in 1975. De meerstemmigheid blaast je onmiddellijk van je sokken en weerklinkt heerlijk in onze oren. Voor de percussie solo’s lossen de congos elkaar gretig af, deze geven een prettige Afrikaanse vibe aan het geheel. Ook onze hoed af voor de Pura Vida band die een strakke set brengt en de stemmen verder vooruit stuwt. Het programma en band klinkt heel gevarieerd en dit laat zich smaken. Een druppel regen kan het publiek en band niet deren, het verleidt het ensemble tot een kleine vocale improvisatie over “Rainy nights in Belgium”.

Agent Sasco

https://www.instagram.com/p/B0rctefowDf/

Om 22 uur is het de beurt aan Agent Sasco, de opzweperige dancehall brengt het publiek in beweging. Een zeer stevige set met heel wat persoonlijke annecdotes valt ons ten beurt. Heel wat nummers van zijn nieuwe album Hope River sieren dan ook de setlist, zijn meest persoonlijke werk tot dusver vertrouwde Sasco het publiek toe. Enkele sterke muzikanten leiden het geheel in goede banen. De drummer breit de nummers moeiteloos aan elkaar met enkele uit de kluiten gewassen fills. Naast de frontman is dan ook zonder twijfel de drummer de ster van dit optreden. “Assassin” is een energiebom en vastberaden brengt Susco iedereen verder in vervoering.

Busy Signal

Uitkijken was het naar Busy Signal, een klinkende naam uit de Jamaicaanse reggae en dancehall scène. Deze band is duidelijk niet aan hun proefstuk toe. Ze weten de energie van voorgaande Agent Sasco te benutten en houden het publiek in euforie. Busy weet te overtuigen met een zeer stevige show waar iedereen de benen op los kan gooien. Hits als “Come Over (Missing You)” passeren de revue. Voorgaande kreeg voor de gelegenheid een lange versie aangemeten met tal van omzwervingen en ritmewissels, waar vooral de live muzikanten een glansrol in vervulden. De genadeslag was voor, hoe kon het ook anders, monsterhit met Major Lazer “Watch Out For This (Bumaye)”.

Rockers

Rockers, filmische mijlpaal voor reggae muziek viert zijn veertigste verjaardag. Voor de gelegenheid blaast een met legendes gevulde band, de soundtrack opnieuw leven in. Tekenen present: Leroy “Hoursemouth” Wallace, Kiddus I, KushArt Group en Lloyd Parks met zijn We The People Band. Het optreden brengt je terug in de tijd met heel wat pure reggae muziek. Dichter bij de originele sound kon haast niet. De band worstelde licht met toegedeelde tijdslot, Busy Signal en Agent Sasco hadden opeenvolgend de menigte moe gemaakt en dat kon je voelen. Wie toch bleef hangen, mocht genieten van een rustig kabbelende set met enkele mooie staaltjes reggae muziek. Al bij al een aangenaam einde aan een geslaagde eerste festivaldag.

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Reggae Geel 2019 (Festivaldag 2): Buju Banton en Beenie Man zetten de boel op stelten

Zaterdag zat het weer alvast mee en we waren klaar voor een goed gevulde line up met enkele klinkende namen die hun…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Voorbeschouwing Reggae Geel 2019

Reggae Geel staat sinds jaar en dag bekend als de place to be voor liefhebbers van het genre en tegelijk ook als…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.