Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The 1975 – “The 1975” (feat. Greta Thunberg)

The 1975 zijn al sinds hun ontstaan een van de interessantste en meest vooruitstrevende bands in het poplandschap, en weten ons door hun waaier aan invloeden en sterk gevoel voor hooks al album na album te boeien. Ondanks vergelijkingen met OK Computer in de rest van de muziekpers, vonden we het recente A Brief Inquiry into Online Relationships echter wel een stap terug. Meer dan ooit was het duidelijk dat de groep niet alleen van plan was om met fijne muziek te komen, maar ook om een groots met hoofdletter geschreven Statement te maken. Dergelijke diepgang werd in nummers als het door Siri ingesproken “The Man Who Married a Robot” vaak niet bereikt.

De groep rond Matt Healy had ons echter nog een plaat beloofd, en naar verluidt kunnen we die binnenkort verwachten. De eerste single en tevens intro van het album geeft ons alvast totaal geen idee van hoe Notes on a Conditional Form gaat klinken, want het nummer bestaat uit niet meer dan een spokenwordopname van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg met een sobere backdrop van twinkelende piano. Er kunnen natuurlijk niet genoeg artiesten zijn die zich uitspreken over de klimaatcrisis, maar “The 1975” als protestsong is een mislukking. Het nummer klinkt op muzikaal vlak als ‘baby’s eerste ambientplaat’ en duurt ongeveer drie minuten te lang om onze aandacht vast te houden.

The 1975 had deze kans kunnen gebruiken om een meeslepend en origineel nummer te schrijven dat het reëel probleem rond de klimaatopwarming op een interessante manier behandelt. “The 1975” voelt echter als een niemendalletje dat poogt een diepzinnige boodschap over te brengen met weinig meer dan naamsherkenning. We kunnen het opzet zeker respecteren, maar het eindresultaat biedt geen enkele vorm van herhalingswaarde. We hopen dan ook dat de rest van Notes on a Conditional Form meer muzikale inhoud brengt.

Notes on a Conditional Form verschijnt op 21 februari 2020.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

193 posts

About author
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

The 1975 @ Vorst Nationaal: Een driedelige poprock masterclass

Toen een dik decennium geleden de ster van The 1975 in de lucht schoot, was het direct raak. Met singles als “Sex”,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sundara Karma - "Wishing Well"

Bands met een geheel eigen sound gaan of de geschiedenisboeken in, of verdwijnen in de niche waarin ze de absolute top vormen….
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2023 (Festivaldag 1): Tussen licht en donker

Rock Werchter 2023 is van start gegaan. Het grootste festival van België laat weer vier dagen van zich horen met muziekgroepen die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.