FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Voorbeschouwing Rock Olmen

Rock Olmen draagt een behoorlijke geschiedenis met zich mee. Sinds 1990 is dit dorpsfeest gevestigd in een deelgemeente van Balen en zoals alle dorpsfeesten is er een gemeenschappelijke factor: gezelligheid! Maar om dit festival nu een dorpsfeest te noemen, zou echt wel neerbuigend zijn. Het is een puik georganiseerd festival dat nu dus 29 jaar draaiende wordt gehouden zonder de urgente nood aan uitbreiding. Een mix van aanstormend alternatief talent, nationaal en internationaal, maar eveneens gekruid met enkele gevestigde waarden. Het wordt door de organistaie ook wel geprezen als ‘een clubconcert in openlucht’.

Voor het eerst dit jaar is Rock Olmen volledig uitverkocht! Het gaat door op donderdag 25 juli en vrijdag 26 juli. Op donderdag start het festival met enkele dj’s (5NAPBACK / 2 guys 1 party / Q-BIX / Jer-re-mix). Deze dag is volledig gratis met een vrijdagticket, anders betaal je 5 euro aan de kassa.

Op vrijdag spelen de volgende bands:

Nesqueek (BE)

Openen om 16u15 mogen de locals van Nesqueek. Uit Balen presenteert Nesqueek zichzelf met een ferme veeg uit de pan. Verwacht geen opwarmer, maar een stevige portie metalcore met een grauwe stem die je weinig adempauze zal geven. Ongetwijfeld gesteund door de lokale helden zal Nesqueek hier een podium krijgen waar ze al lang van dromen. Een ideale kans om zieltjes te gaan winnen! Time to wake up, Olmen!

Fever Days (BE)

Na deze wake up call mogen een ander stel jonge veulens uit de Kempen het podium overnemen. Dat doen ze wel via een andere benadering, nl. pop punk. Hun muziek zit echt tussen de skatepunk van de jaren 90 gecombineerd met veel poppy elementen. Veel meezingers, geen zware uithalen, veel rustig meegeknik van het publiek, … Herkenbaarheid zal er voldoende zijn, ook voor de mensen die het niet kennen. Met hun aanwezigheid op Groezrock 2019 hebben de heren al een grote stap gezet, en laat dit dan de volgende zijn! Denk aan Blink 182, Simple Plan, …

Lysistrata (FR)

© Max Chill

Wil je toch verrast worden op een festival? Begin vandaag met het Franse powertrio Lysistrata. De mosterd hebben ze gehaald ergens tussen postrock, mathrock en metal. Een mix van Battles, Refused en Foals. Met een gemiddelde leeftijd van 21 tourde dit Franse trio er al op los en stonden ze al op mooie podia (o.a Dour en Eurosonic). Hun thuisland riep hen bovendien uit tot rockrevelatie van het jaar. Deze jonge muzikanten doen ons de halve finale van het WK vergeten en verbroederen België en Frankrijk met hun stevige en soms moeilijke composities.

Mooneye (BE)

Mooneye is het soloproject van de jonge West-Vlaamse singer-songwriter Michiel Libberecht. Vorig jaar bracht hij de ep Mooneye uit, met Pascal Deweze als producer en dit jaar is hij een van de winnaars van de Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Live is Mooneye een vijftal, waardoor de frisse akoestische gitaarrock van de band nog extra overtuigt. Een rockband die pop op een hedendaagse manier brengt.

Josephine (BE)

Zij won de publieksprijs van Humo’s Rock Rally 2018, maar dat zal niet haar laatste wapenfeit zijn. In mei kwam haar eerste single uit en na de zomer de langverwachte EP. Maar het zou zo maar kunnen dat tegen dan Rock Olmen al te klein zal zijn. Haar stem is even breekbaar als krachtig en grijpt je bij je nekvel. Ondertussen tourt ze met een geöliede band en met deze soulstem en songs zal ze iedereen in Olmen overtuigen. Beïnvloed door artiesten zoals Amy Winehouse, Alabama Shakes en Selah Sue vertelt ze vooral haar eigen persoonlijk verhaal met een groovy sausje erover. Zeker en vast eentje voor op je must-seelijstje.

It It Anita (BE)

Misschien wel een van de grootste bands van België, maar wel op een niveau dat enkel weggelegd is voor de ongevoelige oren. It It Anita brengt ons een mengeling van rock, punk, grunge en noise. In september 2018 releaste ze hun laatste plaat LAURENT waarmee ze Europa rond tourden. Live maakt It It Anita het verschil met hun intense, rauwe en energieke liveshows. Het bracht hen al op de podia van Pukkelpop, Eurosonic, Rock Herk, The Great Escape en meer. En live is het nog eens een tikkeltje scherper als op plaat. Op Rock Olmen stonden ze al eens een keertje in 2016 en iemand laten terugkeren doen ze natuurlijk niet zomaar.

Sons (BE)

© CPU – Nathan Dobbelaere

De winnaars van de Nieuwe Lichting 2018 deden met hun vinnige garagepunk reeds vele podia daveren. Hits als “Richochet” en “Tube Spit” vliegen je live om de oren en hun woeste cover van The Black Keys (“Lonely Boy”) kent iedereen wel en laat het origineel snikkend in een hoekje kruipen. Na een uitverkochte clubtournee doken ze de studio in om hun debuutalbum in te blikken. Single “Naughty” staat al in elke playlist en in april 2019 verscheen het langverwachte debuut Family Dinner. Sons zal ongetwijfeld de wei plat spelen en velen zullen deze nummers kunnen meezingen of meeneuriën.  Kom maar op!

Whispering Sons (BE)

© CPU – Kris Kellens

In 2016 won de band Humo’s Rock Rally en in 2017 speelde Whispering Sons, een nog jonge postpunk groep met roots in Limburg, over heel Europa met een stevige live-reputatie als gevolg. Vorig jaar kwam het langverwachte debuutalbum, Image, uit en alle recensies waren laaiend enthousiast. Alle voorjaarsconcerten verkochten uit en de grote podia zijn een logisch gevolg. Single “Alone” stond weken op nummer 1 in de Afrekening van Studio Brussel en ook opvolger “Hollow” belooft ongelooflijk veel goeds! Hun muziek klinkt duister, onheilspellend maar evenzeer sfeervol en energiek. Ook in Olmen zal Whispering Sons vele mensen naar het podium lokken.

Therapy? (IER)

Met Therapy? haalt Rock Olmen een (oudere) topper naar België. Therapy? bestaat al 30 jaar lang en gooit sindsdien hoge ogen op alle rockfestivals over de hele wereld. Beste bewijs daarvan zijn onder meer hun vijf passages op Rock Werchter. Hun album Troublegum uit 1994 met hits als “Die Laughing”, “Trigger Inside” en “Nowhere” is voor vele rockliefhebbers een echte klassieker. En “Diane” uit 1995 kent natuurlijk iedereen! Dat Therapy? live aan het werk zien nog altijd een must is, bewijzen de onlangs uitverkochte shows in Het Depot, Botanique en Muziekgieterij. We worden ongetwijfeld getrakteerd op een heerlijke mix van oud en nieuw werk met de garantie dat alle klassiekers de revue zullen passeren. Hopelijk wordt er nog steeds zo geknald als vroeger en dan kan Rock Olmen gewoon niet meer mislopen.

Stijn van de Voorde DJ Set (BE)

De meeste kennen hem als radiopresentator en gezicht van Studio Brussel. Maar hier bovenop is hij ook nog is gewoon een fenomenale dj. Stijn draait enkel het beste wat de pop en rock scene te bieden hebben. Eeuwenoude klassiekers, maar ook platen waarvan je nooit gedacht had dat ze zo dansbaar zouden zijn, passeren de revue. Er wordt van Stijn gezegd dat hij ook aan de slag had kunnen gaan als professioneel danser, maar na een slepende knieblessure wil hij liever geen risico’s meer nemen. Eén ding is zeker: als iemand het feest tot een goed einde kan brengen, dan is het Stijn Van De Voorde wel!

 

 

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Mooneye @ Cactus Club: Jongleren met contrast

Mooneye legde de voorbije jaren een intens parcours af. Na een overwinning bij De Nieuwe Lichting, een ep en twee langspelers verzilverde…
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (dag 3): Noise voor iedereen

De derde en laatste dag van het Ways Around Festival was opnieuw een groot succes. Ditmaal diende de museumzaal van de Botanique…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

25 nieuwe namen voor Rock Herk met o.a. The Afghan Whigs, Therapy? en shame

Rock Herk viert dit jaar zijn veertigste verjaardag en dat zal het niet zomaar laten aan zich voorbij gaan. Nadat we in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.