LiveRecensies

Les Ardentes 2019 (Festivaldag 3): Genieten van de kleine dingen

Foto: Les Ardentes – Official

Gisteren was het al dag drie op Les Ardentes en in onze ogen ook de minste dag op vlak van line up. Weinig boeiende namen zorgden er dan ook voor dat we pas rond half vier op het terrein ronddwaalden. Gisteren was normaal gezien het Parijse duo PNL voorzien als headliner, maar ze lieten in maart al weten hun festivaltour af te zeggen. Als vervanger werd Booba gepresenteerd, een van de vele zwaargewichten in de hiphop. Wij lieten zijn optreden echter links liggen en zochten elders ons vermaak. Het was vooral een dag waar de kleine dingen (Little en Petit, als je hem begrijpt) de moeite waren.

Josman @ Le Parc

Als er iemand zin had in zijn eerste keer Les Ardentes, dan was het wel Fransman Josman. Zonder een opwarmingsronde van zijn dj begon hij vlotjes aan zijn set. De festivalgangers waren al vroeg op post en dat hoeft ook niet te verwonderen. Opgegroeid is Josman in de grimmige buitenwijk van Parijs en dat hoor je ook regelmatig in zijn teksten. Hij switchte schijnbaar moeiteloos van harde beats naar iets rustigere nummers zonder de show in een dipje te brengen. Onze hoogtepunten vormden de nummers “XS” en “Dans Le vide”. Beide nummers waren al goed gekend door de aanwezigen en konden haast moeiteloos meegezongen worden. Josman had zelfs zoveel goesting in zijn optreden dat hij iets langer speelde dan voorzien. Ons stoorde dat niet, want dan konden we nog iets langer genieten van deze klassebak.

Little Simz @ Le Parc

Vrouwen op de affiche van Les Ardentes zijn nog steeds in een forse minderheid, maar wat waren we blij met de komst van Little Simz. De Britse grimeheldin kreeg een mooi tijdstip, maar echt veel volk was er tot onze verbazing niet te bespeuren. Iets wat Little Simz en haar drie muzikanten echter koud liet, want ze leverden een goede show af. “Therapy” werd in een heel groovy jasje gestoken en ook de liveversie van “Pressure” klonk zelfs een tikkeltje beter dan de studioversie. Wel spijtig dat de sfeer met een dj-mix van haar dj OGT inzakte en ook “Sherbet Sunset” misschien iets te rustig was voor de aanwezigen. Gedanst kon er toch nog worden op de tonen van het heerlijke “Selfish” en “101 FM”. Door tijdsgebrek moest “Flowers” tot ons groot ongenoegen noodgedwongen van de setlist geschrapt worden en sloot Simz af met “Offence”. Volgens Little Simz was dit haar favoriete show in België en daar sluiten we ons graag bij aan.

Hocus Pocus @ Wallifornia Beach

Op naar de andere kant van het eiland, want Hocus Pocus stond al klaar om ons mee terug te nemen naar de jaren negentig en heel wat old school vibes. De groep werd in 1995 opgericht in Nantes en heeft zijn gloriejaren al achter de rug. Met z’n negenen speelden ze zowel eigen nummers als remixes van nummers van J Dilla, Black Eyed Peas en nog wat andere laidback hiphop. De show hadden ze achteraf gezien beter op La Rambla gezet, dan was de show ook beter tot zijn recht gekomen en had de sfeer ook beter gezeten. 

Ski Mask The Slump God @ Le Parc

Subheadliner was gisteren niemand minder dan de Amerikaanse hiphopper Ski Mask The Slump God. Opwarmen deed zijn dj met een aantal onvervalste rockklassiekers van Metallica en Drowning Pool, maar ook nummers van zijn overleden vriend XXXTentacion. Het is eens iets anders op een festival als Les Ardentes, maar wat volgde was weer hele cliché. Er werd door Ski Mask maar weinig live gerapt en wanneer hij dat dan toch deed, stelde dat zwaar teleur. De stem klonk hees en voor bindteksten kon hij rekenen op zijn irritant schreeuwende dj. Voor velen was het optreden echter het gelezen moment om hun frustraties even vrij te uiten nadat het optreden van Zola op Le Rambla vroegtijdig stopgezet moest worden wegens een te groot veiligheidsrisico.

Naast nummers van het album Stokeley deden vooral de nummers van XXXTentacion de aarde trillen. De gigantische moshpit tijdens “Look at Me!” was zodanig heftig dat het ons niet zou verbazen moesten er botten gebroken zijn. Bij slotnummer “Take a Step Back” klom Mask dan ook nog eens in de geluidstoren en dat werd ook met veel gejoel onthaald. Dat hij twintig minuten vroeger stopte dan voorzien, voelde aan als een verlossing van een grote teleurstelling.

Petit Biscuit @ Wallifornia Beach

https://www.instagram.com/p/Bzl5xrNIRHW/

Na een nogal mager menu vandaag kregen we wel een heel zoet dessert voorgeschoteld. Fransman Petit Biscuit sloot gisteren met zijn enige Belgische festivalshow het tweede podium af. Een standaard dj is hij sowieso al niet en live is Petit Biscuit het best te vergelijken met wat Mura Masa en Flume doen. Ondanks dat hij even nodig had voordat het publiek uit zijn dak ging, was het hek toch vlotjes van de dam. Dat was dan ook te danken aan “Sunset Lover”, dat heel vroeg in de show geplaatst werd. Petit Biscuit bood een visueel spektakel inclusief confetti en slierten en dat miste zijn effect niet. Als we dan wel een puntje van kritiek mogen geven: de show bood weinig ruimte tot improvisatie en dat is zeker bij een dj van belang. Je moet namelijk kunnen inspelen op de mood en sfeer, maar dat was helaas niet mogelijk. Geamuseerd hebben we ons hoe dan ook en dat is natuurlijk het belangrijkste op een festival.

2076 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Les Ardentes 2024 (Festivaldag 3): Door het Tolle heen

De ene bui is de andere niet en zo had Les Ardentes gisteren dan toch eens een beetje geluk met het weer….
InstagramLiveRecensies

Doja Cat @ Les Ardentes 2024: Goeie set, mindere setting

Een paar maanden geleden nog headliner op Coachella, gisteren ietwat onder de radar gewoon net over de taalgrens op het Luikse Les…
InstagramLiveRecensies

Les Ardentes 2024 (Festivaldag 2): Aanmodderen

De afgelopen jaren transformeerde Les Ardentes tot een van de grootste hiphopfestivals van Europa. Sinds de verhuis van de Luikse binnenstad naar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.