FeaturesUitgelicht

Elf tips voor Down The Rabbit Hole 2019

© CPU – Nathan Dobbelaere

Down The Rabbit Hole, een festival waar wij beren wel raad mee weten. Het festival legt ook dit jaar weer een zeer goede line-up voor, zoals Editors, Vampire Weekend, Underworld, Foals en ga zo maar door. Hier presenteren wij je elf suggesties voor artiesten die je ook niet links mag laten liggen.

Donny Benét

Wie zei er ooit dat disco dood was? Wel, aan Donny Benét om ons het tegendeel te bewijzen. Met trage synths en integrerende drumbeats tovert hij een nieuwe italodisco tevoorschijn waarop je niet anders kan dan dansen. We kunnen de Australiër waarschijnlijk verwachten in een strak discopak met een geile eightiessnor. Laat die trage discotunes van Benét maar aan je oorschelpen en dansbenen komen kribbelen, want Benét trekt resoluut de kaart van sexy entertainer. Op Rock Werchter wist de man alvast te overtuigen.

The Comet Is Coming

Het zit hem al in de naam. The Comet is Coming kan je het best omschrijven als een regelrechte jazzkomeet. Onder leiding van Saxofonist Shabaka Hutchings, die ook bij Sons of Kemet zit, brengt het Londense jazzcollectief een futuristische jazz die ons naar hogere sferen doet zweven. We vinden in hun muziek knipogen naar Sun Ra en zowel John als Alice Coltrane. Weeral zo’n straffe jazzwind die uit Londen komt aanwaaien tot zelfs op Down The Rabit Hole. Wij stellen voor dat je je neus even aan dat venster steekt, je zal het je niet beklagen.

Rolling Blackouts Coastal Fever

Een optreden van Rolling Blackouts Coastal Fever staat altijd garant voor plezier, en dat zal op Down The Rabbit Hole niet anders zijn. De groep weet namelijk een fijne mix te brengen tussen jangly pop en rocky vibes dat live nog meer punch krijgt waardoor het super strak overkomt. De band bracht de afgelopen maanden ook wat nieuwe muziek uit en dus zijn we benieuwd of er live ook heel wat nieuws zal passeren. Met stip aan te duiden op je planning!

Agar Agar

Maak je borst maar nat voor het Franse duo Agar Agar, want ze zijn niet te stoppen. Het electropaar tovert met hun synths klanken tevoorschijn die doen denken aan disco, electropop en zelfs een vleugje techno en je vooral even terug katapulteren naar de jaren 80. Gooi daarbij de mysterieuze stem van zangeres Clara die live een organisme op zichzelf blijkt te zijn en je krijgt een duo te zien dat beter bindt dan agar agar zelf.

Parquet Courts

Het mag ook af en toe eens flink rammelen op Down The Rabbit Hole en daarom verzoeken wij je om ook Parquet Courts niet links te laten liggen. De New Yorkers maken al jaren vrolijke post punk met een aanstekelijk je-m’en-foutisme. We gaven hun laatste album Wide Awake niet voor niets een dikke vier sterren. Maar vooral live stralen ze een kracht uit waar we rekening mee moeten houden. Soms er recht op, soms een klein rommeltje, maar altijd een aangename verrassing. Liefhebbers van het betere en stevigere gitaarwerk raden we aan Parquet Courts te omcirkelen op hun timetable.

Benny Sings

Zeven studioalbums met zijn naam erop, Anderson. Paak, John Mayer en ook zijn landgenoot Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig) zijn grote fans en ga zo maar door. Het gaat tegenwoordig hard voor Tim van Berkestijn a.k.a Benny Sings, al had je dat misschien niet verwacht, want hij had het al jaren moeilijk om zijn muziek aan de man te krijgen, maar sinds hij aandacht kreeg van bovenstaande namen, lijkt het tij gekeerd en kan je nu dus maar beter zelf ontdekken waarom zijn jazzy, r&b popsongs net zo goed zijn.

Slowthai

Hopelijk raakt die goede Britse muziek nog maar tot op onze berenradar, met de Brexit weet je maar nooit. Gelukkig krijgen we met Slowthai nog wel het beste van het beste te horen, zeker met zijn nieuwste album Nothing Great About Britain. Volgens hem is er dan ook niets groots aan de UK. Met zijn grime revolteert hij op punkachtige wijze tegen het establishment. Obscure rap van een hoog niveau, zo vatten we Slowthai het best samen. Zin in een verse portie Britse kritiek in de vorm van uitstekende rap? Bij Slowthai zit je aan het juiste adres.

 

Flavien Berger

Misschien niet direct op de strafste naam op je persoonlijk lijstje, maar daarom niet eentje waar je minder rekening mee moet houden. Flavien Berger brengt een krautrock met een poppy kantje. Gooi dat samen met zijn trage Franstalige vocals en we krijgen een frappante mix die we niet elke dag tegen komen. Op zijn nieuwe album “Contre-temps” manipuleert de geluidskunstenaar zijn machines totdat ze verschillende tempo’s uitspuwen. Zo krijgen we een contrast tussen de verschillende ritmes en sferen op de plaat die gaan over liefde, nostalgie en afstanden in tijd en ruimte. Bekijk hem als dé Franse toekomstmuziek en de kans is groot dat je zegt “dat klinkt als muziek in mijn oren!”

Orpheu The Wizard

Ja, ook voor dj’s zijn wij beren niet ongevoelig. Daarom raden we je aan om op Down The Rabbit Hole ook even Orpheu The Wizard te bezoeken. Ondertussen is de Amsterdamse dj goed op weg om voor zichzelf een naam te maken. Hij is dan ook De mede-oprichter van Red Light Radio en een vaste waarde op Rush Hour en Dekmantel. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken dus. Geniet van zijn uitgebreide platencollectie vol obscure parels.

David August

Nog maar 28 jaar, maar al wel een grote naam in het Duitse danswereldje. David August heeft dan ook al enkele mooie trofeeën in zijn prijzenkast staan zoals: remixes voor onder andere Kollektiv Turmstrasse, Oliver Koletzki en Max Cooper en releases via Ninja Tune en Innervisions, maar ook een stevige debuutplaat. Op zijn nieuwste plaat D’Angelo schotelt hij hij ons filmische soundscapes met een mix van ambient en clubbeats voor en dat smaakt ten zeerste. Een goede reden dus om naar de jonge Duitser te gaan kijken.

Fulco

Natuurlijk moet je naar Fulco Ottervanger gaan kijken. Je kent hem misschien beter als de helft van Beraadgeslagen, een jazzproject dat hij samen drummer Lander Gyselinck oprichtte, maar ook van Beren Gieren en STADT. Nu is er dan die Nederlandstalige soloplaat die hij op Down The Rabbit Hole komt voorstellen, want in de winkel komt die pas op 18 oktober. Daarop zocht hij inspiratie bij Connan Mockasin, Alabama Shakes, Sly & The Family Stone en Mac DeMarco. Benieuwd wat dat gaat geven? Ga naar Fulco kijken.

Meer info over Down The Rabbit Hole vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Benny Sings - Music (★★★): Zondagnamiddagmuziek

Onze sympathieke noorderbuur Tim van Berkenstijn, voor de meesten beter bekend als Benny Sings, zag zijn ster enkele jaren geleden pijlsnel de…
AlbumsRecensies

Courting - Grand National (★★★★): De draak steken met alles en iedereen

Het postpunk-vijftal Courting uit Liverpool tekende afgelopen jaar, nadat ze met “Football” een waar anthem losten, een deal bij Nice Swan Records…
FeaturesMuzieknieuwtjes

55 albums om naar uit te kijken in april en mei

Het eerste kwartaal van 2021 loopt ten einde en de lente is eindelijk in het land. Ook de muziekwereld lijkt weer helemaal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.