Features, Uitgelicht

Zeven muzikale tips voor een geslaagd Les Ardentes 2019

Dit jaar vindt Les Ardentes voor de laatste keer plaats op het Astridpark-domein en de organisatie heeft er weer alles aan gedaan om er een topaffiche van te maken. De afgelopen jaren zorgde het festival in Luik voor een herbronning en muteerde het tot een voornamelijk urbanfestival. Met Vestiville kreeg de organisatie een nieuwe concurrent en dat zorgde ervoor dat het festival vooral begon in te zetten op hun grootste troef: de Franstalige hiphop. Ook internationale headliners zijn er dit jaar weer, maar in mindere mate dan de afgelopen jaren. Wij trekken dit jaar voor het eerst naar het festival en tippen vooraf nog zeven acts die je zeker gezien moet hebben.

Juice WRLD (donderdag, 21:30 – 22:30, Le Parc)

Het is nog maar een jaar geleden dat Juice WRLD met “Lucid Dreams” een echte hit te pakken had, maar desondanks is hij nu al een van de headliners van deze editie van Les Ardentes. De rapper komende uit Chicago bewees met zijn recente plaat Death Race for Love dat hij geen eendagsvlieg is en wel degelijk een artiest is die ook in de toekomst nog van zich zal laten horen. Met zijn melodieuze hiphop en kenmerkende stem heeft hij in ieder geval een eigen subgenre doen ontstaan dat maandelijks meer dan twintig miljoen luisteraars op Spotify weet te bekoren. Of hij ons ook live zal kunnen bekoren, zullen we pas donderdag te weten komen.

Lord Gasmique (vrijdag, 15:40 – 16:20, Le Parc)

Dit jaar koos Les Ardentes om versterkt in te zetten op Franstalige hiphop en daar is de boeking van Lord Gasmique misschien wel een van de mooiere van. Met zijn twintig lentes behoort hij nog tot de jonge garde, maar de Brusselaar is ook zeker geen groentje meer. Op zijn palmares staan onder andere nummers met Roméo Elvis en shows in het voorprogramma van Nicki Minaj en Caballero & JeanJass. Met een eerste soloplaat onder de arm mag Lord Gasmique zich nu op de tweede dag van Les Ardentes onder bewijs stellen.

Cory Henry & The Funk Apostles (vrijdag, 20:40 – 21:40, Rambla)

Op Les Ardentes kan je niet alleen terecht voor de grote hiphopnamen, ook de briljante funkmuzikant Cory Henry zal dit jaar van de partij zijn. Samen met The Funk Apostles zal de multi-instrumentalist uit Brooklyn voor een eclectische mix zorgen van soul, funk, fusion en jazz. Cory Henry is niet alleen solo succesvol onderweg, ook met zijn band Snarky Puppy begeestert Cory Henry heel wat muziekliefhebbers. Als je even nood hebt aan een dosis compromisloze muziek en een set zonder sterallures, moet je dus om twintig voor negen aan de Rambla zijn.

K1D (vrijdag, 23:00 – 23:30, Wallifornia Park)

De naam van K1D werd pas redelijk laat aan de line up toegevoegd, maar toch kijken we al uit naar de set van de Sint-Niklaas based artiest. De afgelopen jaren bouwde hij met vallen en opstaan aan zijn carrière en stilaan lijkt hij zijn plaats gevonden te hebben. Met een onverwoestbare flow, stomende en chille beats en de nodige dosis energie voorziet hij ons op zijn meest recente ep Lonely Hour(s) van de ideale nummers voor een kort festivalsetje. K1D ken je daarbovenop ook van zijn High Hopes merch, een merk dat heel geliefd is bij ook heel wat buitenlandse hiphopgrootheden. Een must-see van eigen kweek waar we nu al naar uitkijken.

Little Simz (zaterdag, 19:30 – 20:20, Le Parc)

Zaterdag is op vlak van line up niet meteen de sterkste dag, maar met Little Simz zakt er gelukkig wel een erg gewaardeerde hiphopartieste af naar Luik. De Londense grime-artieste heeft heel wat bekende fans, zoals daar zijnde Damon Albarn (waarmee ze ook al samenwerkte) en Kendrick Lamar. Met Grey Area bracht ze dit jaar een goed ontvangen album uit. Live staat ze er niet alleen voor, want naar goede gewoonte treedt ze ook op Les Ardentes met haar live band op. Een optreden dat we al langer met fluo in de timetable hebben aangeduid en waar we ook veel van verwachten.

Glauque (zondag, 13:30 – 14:10, Wallifornia Beach)

© Romain Vnkns

Zondag zet je de wekker beter al wat vroeger, want met Glauque staat er al vroeg een must-see op de planning. Glauque won vorig jaar nog de rockrally om op het festival te mogen spelen, maar ze leken zo een diepe indruk te hebben achtergelaten dat ze dit jaar gewoon nog eens mogen langskomen. Het vijftal uit Namen maakt een onverwachtse mix tussen hiphop en donkere elektronica vol wendingen en plot twists. Wij zijn nu al benieuwd hoe dat zal uitpakken op Les Ardentes, maar we hebben zo een vermoeden dat dit wel eens tot een van de hoogtepunten van het hele festival zal kunnen behoren.

Zed Yun Pavarotti (zondag, 14:50 – 15:30, Wallifornia Beach)

Zed Yun Pavarotti zal velen nog niets zeggen, maar de kans is groot dat hij na dit weekend een van de revelaties van Les Ardentes 2019 zal zijn. Zijn verschijning doet misschien wat aan Post Malone denken, maar gelukkig klinkt hij muzikaal iets doordachter en melodieuzer. Zijn lyrics zijn doorgaans gitzwart en handelen vaak over mislukte relaties en dergelijke. Met French Cash bracht de man met maar één hand (hij draagt op het podium een prothese en een zwarte handschoen) al een weergaloze mixtape uit, die hem tot een van de ontdekkingen van de Franstalige hiphop katapulteert. Hopelijk zullen de aanwezigen even enthousiast zijn als wij en kunnen we massaal genieten van deze Franse hiphopparel.

Les Ardentes vindt dit jaar plaats van 4 tot en met 7 juli in Luik. De combitickets zijn al een tijdje de deur uit, er zijn wel nog een aantal dagtickets beschikbaar.

1 juli 2019

About Author

Simon Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief