Live, Recensies

Gary Clark Jr. @ De Roma: Puur genieten met de guitar man!

Het was inmiddels bijna drie jaar geleden dat Gary Clark Jr. nog eens naar België was afgezakt voor een optreden, maar daar bracht de Texaan gisteren gelukkig verandering in. Gary Clark Jr. wordt door velen omschreven als de nieuwe koning van de bluesrock en degene die het genre levendig houdt in dit tijdperk. Met This Land bracht de gitaarvirtuoos in februari zijn sterkste plaat tot op heden uit en liet hij erop horen hoe bluesrock anno 2019 klinkt. De plaat bevat niet alleen veel verschillende invloeden van andere genres, maar kaart tegelijk het racismeprobleem aan dat nog steeds aan het leven is. In een lang op voorhand uitverkochte De Roma speelde hij een geweldig optreden en sloot hij samen met zijn band het concertseizoen van De Roma af.

De eer om de avond te openen was weggelegd voor het Belgische rockdrietal Jacle Bow. Sinds hun finaleplaats in De Nieuwe Lichting in 2015 is er heel wat veranderd voor de band uit Bekkevoort, en in februari brachten ze al hun tweede plaat Whatever You Might Find uit. Tijdens hun half uur durende optreden in De Roma konden ze deze nog maar eens in de kijker plaatsen. Echt speciaal klinkt de muziek van de drie niet, maar ze zorgden wel voor een luchtige en ontspannende opening. Nummers als “Reckless” en “Suit Yourself” bleven hangen en ook de titeltrack van de nieuwe plaat zullen we onthouden.

Beginnen met een geïmproviseerde intro is altijd een gewaagde gok, maar niet voor Gary Clark Jr. Begeleid door zijn band haalde hij in het begin al heel wat fijne klanken uit zijn gitaar. De sublieme inzet van “Bright Lights” volgde en zorgde meteen voor heel wat vreugde in de zaal. Het nummer werd direct heerlijk uitgesponnen en voorzien van een onweerstaanbare solo. Met “Ain’t Messin’ Round” werd het tempo wat meer de hoogte ingeschroefd en in eenzelfde lijn lag ook “What About Us”, waarmee de zaal al goed los gekregen werd.

Gary pakte ons gisteren niet alleen in met zijn gitaarsolo’s, maar ook met zijn extreem soulvolle en ruige stem. Op “I Walk Alone” klonk deze zeemzoet, ook al zat de timing niet altijd even goed. Dan was “Feed The Babies” al iets geslaagder in het halen van de hoge tonen. Wel spijtig dat de muzikale uitvoering van zijn band iets te veel boven de stem uitstak en dat daardoor niet alles even goed hoorbaar was. De band verkeerde trouwens, net als Gary Clark Jr., in bloedvorm en was de muzikale ruggengraat van de gitaarvirtuoos. Zo trok de man achter de toetsen, Jon Deas, meermaals de aandacht met een aantal fraaie solo’s zoals tijdens “Feelin’ Like a Million”. Ook “Low Down Rolling Stone” werd voorzien van een geweldige keyssolo, die dan ook nog eens overtroffen werd met een puike solo van Gary Clark Jr. Hier werd ten slotte duidelijk dat we ons op een avond van de muzikale extra klasse bevonden.

Zo goed als elk nummer werd mooi uitgesponnen en het was geen uitzondering dat een song wel eens de kaap van de tien minuten mocht overschrijden. “Our Love” was zo’n exemplaar, en wat voor een! Nadat het publiek nog duidelijk te druk bezig was met het praten met de buren in de beginfase, snoerde Gary Clark Jr. de aanwezigen steeds meer de mond naarmate het nummer vorderde. Met een overweldigend en meeslepend slot, waarin de Texaanse snarenkoning werkelijk alles uit de kast haalde, zorgde hij halfweg het optreden voor het hoogtepunt van de avond. Ondanks dat de focus vooral op de nieuwe plaat lag, werden we ook getrakteerd op het oudere nummer “When My Train Pulls In”. De overgang tussen de intro van het nummer en het inzetten van de eerste strofe was magistraal en zorgde niet alleen bij ons voor kippenvel.

Het podium werd heel clean gehouden en het draaide vooral rond Gary en zijn Gibson. Met “This Land” speelde hij kort voor het slot nog een van de meest politieke songs uit zijn oeuvre en tegelijk de titeltrack van zijn meest recente plaat. De live-uitvoering wist zelfs de studioversie te overtreffen en kon door zijn experimentele solo heel wat punten bij ons scoren. Ook de uitvoering van “Pearl Cadillac” was een schot in de roos. De keys zorgden voor een zeer sfeervolle basis, maar het was toch vooral weer de stem van Gary Clark Jr. die ons helemaal overtuigde. Een mooie manier om de set voor de bis af te ronden. De bis dan werd ingezet met het leuke “The Guitar Man”, dat ook op plaat al wist te overtuigen. Met een The Beatles cover van “Come Together” werd het optreden na iets meer dan twee uur afgesloten. En hoe!

Je leest het goed, de avond gisteren in De Roma komt superlatieven tekort. In een optreden dat iets meer dan twee uur duurde, werden we meer dan eens verwend op muzikale uitspattingen van grote klasse. Zowel band als Gary Clark Jr. toonden dat blues anno 2019 nog heel opwindend kan zijn. Zijn stem zat goed en de zes heren op het podium verkeerden duidelijk in bloedvorm. Hopelijk duurt het voor de volgende keer niet meer zo lang voor hij nog eens ons land aandoet, want shows van Gary Clark Jr. zijn steeds weer iets om naar uit te kijken.

Setlist:

Intro
Bright Lights
Ain’t Messin’ Round
What About Us
I Walk Alone
Feed The Babies
Got to Get Up
Feelin’ Like a Million
When I’m Gone
Our Love
I Got My Eyed On You
Low Down Rolling Stone
Gotta Get Into Something
When My Train Pulls In
This Land
Pearl Cadillac

The Guitar Man
3’O Clock Blues (B.B. King cover)
Don’t You Owe a Thang
Come Together (The Beatles cover)

22 juni 2019

About Author

Simon Meyer-Horn


ONE COMMENT ON THIS POST To “Gary Clark Jr. @ De Roma: Puur genieten met de guitar man!”

  1. Glenn schreef:

    Het is Bright lights ipv Bright lies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief