Albums, Recensies

Vacation Forever – Vacation Forever, Forever (★★★★): Ontdekking van tropical emo

In april raadden we je al aan om Vacation Forever, het soloproject van de hippe, jongere broer van Lykke Li, in het oog te houden. Deze nieuwe plaat bewijst weer eens waarom! Zacharias Zachrisson maakt hazy, bitterzoete indiepop met new wave elementen –al weigert zijn stijl zich in een hokje te laten plaatsen. Zelf omschrijft hij het als tropical emo, en ook daar kunnen wij ons in vinden. Zijn debuut-ep Vacation Forever bracht hij uit in 2018, en nu volgt zijn tweede ep met de al even originele naam Vacation Forever, Forever. Gelukkig springt de singer-songwriter creatiever om met zijn muziek en klinken de nieuwe nummers heerlijk.

Op opener “Chemical Guidance” verkent Zachrisson het hallucinatoire terrein. Meteen wanen we ons in een ander universum, het effect is –hoewel subtieler– vergelijkbaar met dat van de Beatles-song “Strawberry Fields Forever”. Het voelt alsof hij hier een soul-searching trip onder invloed van verdovende middelen beschrijft. De hypnotiserende synths zorgen ervoor dat de duistere lyrics het geheel niet te zwaar maken. De man heeft duidelijk iets met schaduwen, want naast op het volgende nummer “Shadow”, verwijst hij er ook hier naar: ‘I try to get rid of the shadows surrounding me, but the devil won’t let me be.’

“Shadow” is een van de twee singles die al eerder te beluisteren waren. Zachrisson schreef de song in de nasleep van een dramatische periode in zijn persoonlijke leven –hij had toen zijn moeder verloren en daarnaast last van extreme podiumangst. Dat emotionele heeft hij perfect weten te vertalen: de muziek snijdt dwars door alles heen en zijn stem bezit een aangrijpende kracht. Voor de zanger telt echter meer dan alleen het muzikale, ook het visuele is van groot belang. Voor de artistieke clip werkte hij samen met Johanna Tano, een bevriende kunstenares. De andere twee nummers hebben net wat minder impact, maar zijn alsnog zeker de moeite waard. Vooral “Baby Punk” met zijn opjagende refrein weten we te appreciëren.

Wat verder opvalt bij Vacation Forever, Forever is het aandoenlijke accent van de Zweed. Dat geeft het geheel nog meer charme en geloofwaardigheid. Maar de sterkste eigenschap van Zachrisson blijft zijn gave om prachtige, uitgebalanceerde soundscapes te creëeren, en dat zelfs op een kwartier durende ep. Vacation Forever lost zijn nieuwste creatie op het juiste moment; de aankomende zomer past perfect bij de vibe die zijn muziek uitdraagt. Volgens ons worden deze nummers het best languit in het gras beluisterd met de stralende zon op je gezicht. Geniet ervan!

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1 juni 2019

About Author

Gilke Geeraerts


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief