AlbumsRecensies

Steve Lacy – Apollo XXI (★★★★): Nu al een van de groten

Steve Thomas Lacy-Moya aka Steve Lacy is gekend voor zijn ware mix van oldschool r&b, funk en indierock. Op 24 mei, de dag na zijn 21e verjaardag, kwam zijn hoog geanticipeerde debuutalbum Apollo XXI uit. Deze jonge genie, afkomstig uit Compton (California) werkte in 2013 op amper zestienjarige leeftijd mee aan de productie van het Grammy genomineerde album Ego Death van The Internet. Zijn eerste ep Steve Lacy’s Demo kwam uit in 2017 en intussen werkte hij mee aan talloze nummers en albums van artiesten als Denzel Curry, Vampire Weekend, Isaiah Rashad, J. Cole, GoldLink, Kendrick Lamar, Ravyn Lenae, Solange, Kali Uchis en Mac Miller. Een indrukwekkende cv gezien zijn leeftijd. Met zijn debuut tilt de muzikale virtuoos zichzelf naar het niveau van die grote namen en weet hij te entertainen, verleiden en overtuigen.

Apollo XXI gaat voornamelijk over de perikelen van liefde, passie en lust die Steve heeft doorstaan gedurende zijn recente levensjaren. Met opener “Only If” blikt hij terug op die situaties met een hoopgevende songtekst en een intrigerende beat, waarop we een soort van Hindoestaanse gitaar te horen krijgen. Mogelijk een referentie naar zijn Filipijnse vader die hij op tienjarige leeftijd verloor.

Ook Steve’s biseksualiteit vormt een centraal thema op de plaat. Vooral de verwarring en onzekerheid die daarmee gepaard gaan, komen tekstueel en muzikaal zeer sterk naar boven op het negen minuten durende “Like Me”, waarvoor hij samenwerkte met de uit Los Angeles afkomstige DAISY. De eerste helft van het nummer is een warrige, ietwat chaotische en dreigende beat, maar vanaf de vierde minuut vloeit het over naar optimistischer klinkende stukken. De laatste minuut klinkt op en top Steve dankzij de dromerigheid en voelt aan als de ervaren opluchting na een periode van onzekerheid. Ook het upbeat en solide nummer “Basement Jack” gaat over zijn seksuele bevrijding na zijn coming out.

Deze seksuele bevrijding komt het beste tot uiting in zijn eerder uitgebrachte nummer “Playground”. Dit ultrafunky nummer is de ideale zomertrack voor 2019 en hierop komt zijn inner-Prince naar boven. Naast Prince doet Steve ons op het nummer “In Lust We Trust” ook sterk denken aan Thundercat, mede dankzij de hoge, wat breekbare vocals en ruwe gitaarriffs. “Love 2 Fast” weet ons te verrassen met een flinke dosis rock in het genre van N.E.R.D., wat achteraf gezien niet zo verbazend is, aangezien hij nu al wordt vergeleken met Pharrell Williams. Naarmate Apollo XXI vordert, neemt de sensualiteit toe met de ware babymakers “Lay me Down”, “N Side” en “Outro Freestyle/4ever”. Het is moeilijk om niet te bezwijken aan de verleidelijke, sensuele en sexy sound van de nummers.

Apollo XXI zit qua inhoud consistent in elkaar en is opgebouwd uit verschillende muzikale genres en moods die ons weten te verrassen. Het feit dat we hem zonder veel scrupules vergelijken met artiesten als Prince, Thundercat en Pharrell Williams toont treffend aan dat deze 21-jarige virtuoos nu al thuishoort in het lijstje van de groten. Wij hebben alvast grote verwachtingen voor het vervolg van zijn muzikale carrière. Helaas heeft Steve momenteel geen enkel concert gepland om zijn debuut voor te stellen, maar hopelijk komt daar snel verandering in.

Facebook

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Calvin Harris - Funk Wav Bounces Vol. 2 (★★): Dertien in een dozijn

We willen niet denigrerend doen over je sociale capaciteiten, maar in vergelijking met het adressenboekje van Calvin Harris, zal zowat iedereen het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Calvin Harris - "Stay With Me" (feat. Halsey, Justin Timberlake & Pharrell Williams)

We hebben er een hele tijd op moeten wachten, maar Calvin Harris heeft eindelijk nog eens een nieuw album af. De Schotse…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Steve Lacy - "Bad Habit"

Er zijn weinig onderwerpen zo controversieel als astrologie. De één gelooft er heilig in en laat zich leiden door de sterren, terwijl…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.