AlbumsRecensies

STAKE – STAKE ep (★★★½): Verse olie op ’t vuur

Tijd voor een vreugdedansje in de circlepit, want STAKE verblijdt ons met een eerste ep. Net als wij kijkt menige metallievende Vlaming halsreikend uit naar nieuw werk van de Wevelgemse sludgeband. Op een volledige langspeler zal het jammer genoeg nog wachten zijn tot dit najaar, maar vandaag geeft het viertal toch al een voorsmaakje met een zelfgetitelde ep van drie nummers. Dat de band van façade is veranderd met hun nieuwe naam is reeds geweten en goedgekeurd. Wat ons echter interesseert is of daarmee ook muzikaal een nieuwe weg wordt ingeslagen.

Het eerste nummer, “Catatonic Dreams”, kregen we reeds te horen als single. Een furieuze intro met refrein dat alles opengooit klinkt als vanouds. Afwisseling tussen screams in de strofes en clean vocals in het refrein blijven een topkwaliteit van Brent Vanneste. Het nummer ligt sterk in de lijn van het vorige werk van de band, en is overigens een heuse meegiller. “Catatonic Dreams” blijkt een voorsmaakje van het voorsmaakje te zijn, want “Everybody Knows” ramt er serieus op los. Neigend naar hardcore behoort dit nummer zonder twijfel tot een van de zwaardere uit het repertoire van de band. De overvloed aan schizofreen klinkende bombast wordt echter gecompenseerd met enorm veel focus en een welgemikte sound. “The Kindly Ones” gooit het als onheilspellende trage over een andere boeg. Het vrouwelijke spoken word bovenop de langgerekte gitaarmelodieën, die doen denken aan de desertrock van Queens of The Stone Age, zorgt voor een interessante én geslaagde combinatie. De song geeft meer en meer bij elke luisterbeurt, al blijft de plaat hier misschien iets te lang hangen naar het einde toe en missen we wat variatie.

STAKE blijft tot nu toe grotendeels trouw aan hun vertrouwde sound. Elk album van de band had echter zijn specifieke accenten en bij deze drie nieuwe nummers is dat zeker ook het geval. Alles klinkt een pak gestroomlijnder, zonder daarbij aan stevigheid in te boeten. Integendeel, op basis van deze ep zouden we durven zeggen dat STAKE nog steeds Steak is, maar in een versnelling of twee hoger. Wel hopen we zeker nog nummers zoals “The Kindly Ones” te horen die net dat tikkeltje aparter klinken.

Wie de drie nummers lange ep wil horen, moet daarvoor naar de winkel want hij is exclusief te vinden op vinyl. Op 28 november stelt STAKE hun eerste plaat voor in de AB.

Related posts
FeaturesInterviews

Interview STAKE: 'Wij waren overal de jonkies'

De bandleden van STAKE waren gemiddeld vijftien jaar oud toen ze in 2008 Humo’s Rock Rally wonnen. Inmiddels bestaat de muzikale verbintenis…
InstagramLiveRecensies

Rock Herk 2023 (Festivaldag 2): Riffs, radio en regen

Na een meer dan degelijke eerste dag, kon Rock Herk eigenlijk niet meer stuk. Dag twee sprak op papier iets meer tot…
LiveRecensies

Brutus, STAKE & Psychonaut @ VIERNULVIER (Concertzaal): Bruut, bruter, Brutus

Studio Brussel bestaat veertig jaar en dat zullen we gevierd hebben! Het hele weekend lang organiseert de radiozender concerten in Gent, sommige…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.