AlbumsRecensies

Hoera. – Jauna (★★★★): Innovatieve samplekunsten met een koor

Bam. Van een verrassing gesproken. Totaal onverwacht lost Hoera. met het fonkelnieuwe Jauna nieuw werk. Nadat we eerder van hen al muziek in de vorm van een puzzel voor de kiezen kregen, is ook het nieuwe Jauna een hoogst bijzondere aangelegenheid. Zo koos Hoera. ervoor om de muziek niet uit te brengen via klassieke dragers als een vinyl of cd, maar wel als t-shirt of trui (met download code).

Het tekent de altijd naar vernieuwing zoekende groep ten voeten uit. Het is dat Hoera., bestaande uit Bert (Merope, Efterklang, Sam Amidon,..) en Stijn Cools (Brzzvll,..) en aangevuld met bassist Dries Laheye (Stuff,..), nooit ergens op vast te pinnen is. En altijd de verrassingsfactor volledig uitspeelt. Immer op zoek naar nieuwe klanken en ideeën, nieuwe geluidswerelden die te ontdekken vallen.

Jauna is inmiddels de vierde release van Hoera. En hoewel je hoort dat de groep nog steeds haar eigen muzikale identiteit verder aftast en onderzoekt, merk je ook dat ze zichzelf alle creatieve vrijheid gunt. Niets moet. Maar zowat alles behoort tot de mogelijkheden. Zodoende krijg je hier een grillig album voorgeschoteld die de mosterd onder meer haalt bij duistere ambient en verduiveld weerbarstig prikkelende elektronica.

Tezelfdertijd hoor je ook hoe ze aan de slag gingen met allerhande samples van het Lithueense, door Vaclovas Augustinas gedirigeerde kamerkoor Janua Muzika. Die verweven ze naadloos in een rijk en innovatief klankenexperiment. Het kan overigens niet genoeg worden benadrukt, maar als het hier in dit kleine Belgenlandje aankomt op muzikale vooruitgang, dan wel via projecten als dit. Waarbij je vooral die nietsontziende drift voor progressie voelt, de hunkering om te spelen met het eigen aanwezige talent en daarbij stapsgewijs een steeds groter wordend publiek voor zich te winnen.

Het album voelt los, spontaan en erg ongedwongen aan. Bovendien zorgt de groep voor een luisterervaring die zich niet in woorden wil laten gieten. ‘Jauna’ is dan ook een erg bevreemdende plaat met een heel eigen, uniek karakter. En ook al weet je dat dit trio enorm veel tijd en werk heeft gestoken in het verwerken van de vocale samples, valt op hoe erg aangenaam vertoeven en verdwalen is in het muzikale universum dat Hoera. hier schept. Kenmerkend: ‘Wawarba‘, waarvoor een video gemaakt werd die deels een blik werpt op het opnameproces.

Bij beluistering denken we aan oude SF films, aan hoe de natuur zeer traag haar geheimen prijsgeeft. Maar ook aan verrassingen die in kleine hoekjes opduiken. Zo voel je een lichte weemoed tijdens het traag ontbolsterende “Bada”. Elders hoor je droomsequensen, waarin de vocale input (zij het danig bewerkt en gemanipuleerd) opvalt. Neem het wat langere, in ijle sferen gehulde “Twinny” bijvoorbeeld, dat aanvangt met stuiterende drums en percussie, om vervolgens uit te monden in een track die herinnert aan het bizarre genie van Aphex Twin (aka Richard D James).

Het eindverdict: wat een dappere helden. Knap hoe Hoera. zich opnieuw manifesteert als jonge helden die iedereen wakker houden. Het duizelingwekkende Jauna bewijst op heerlijke wijze hoe je als groep kan evolueren zonder enig identiteitsverlies. De groep verenigt het grillige met een speelse en soms elegisch mooie lichtheid (“Jin”) die maakt dat je, ondanks de afwezigheid van popstructuren of hooks, betoverd blijft luisteren. En blijft verdwalen in het ronduit unieke universum dat Hoera. hier de luisteraar voorhoudt. Leg je oor zeker ook te luister bij het fonkelende en bedwelmend mooie “Ayewo” waarin een gulzige toets Afrikaanse spirituele magie vervat zit en wéét dat de groep groots is in de zelfverkozen kleinschaligheid. Of neem het afsluitende “Elon” dat hint op verdere, grootse dromen.

Verzamelen geblazen, dus. Afspraak 17 mei in De Singel waar de groep het nieuwste werkstuk met 4D Sound onder leiding van Nederlandse geluidskunstenaar Vito Willems live presenteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.