AlbumsRecensies

Bad Religion – Age of Unreason (★★★★): Broeinest voor de perfecte punksoundtrack

De grote hamvraag voor bands die al een eeuwigheid meedraaien blijft: moet je evolueren naar een ander geluid of moet je gewoon doordoen in wat je goed kan? Een vraag waar nooit een antwoord op komt en waar ook geen juist antwoord op bestaat. Bad Religion behoort duidelijk tot de laatste categorie en bestaat al sinds 1980. Toch wel sterk, want deze punkrock is nu niet echt muziek waar je veel variatie in kan leggen. Toch worden er nog regelmatig nieuwe songs uitgebracht.

Grondleggers van de Amerikaans punkrock, dat is het minste wat je van Bad Religion kan zeggen. Met nog steeds drie originele bandleden sinds 1980, kan je wel stellen dat het een hechte band is. Gregg Graffin, Brett Gurewitz en Jay Bentley zijn onafscheidelijk verbonden aan Bad Religion. Samen met de levensloop van Bad Religion, kan je het label Epitaph plaatsen. Bad Religion heeft bijna alles op dit label uitgebracht, en dat zal ook wel met eigenaar Brett Gurewitz te maken hebben. Een aantal releases kwamen ook uit op Atlantic Records.

Bekend om hun maatschappijkritische teksten, zit deze band met Age Of Unreason aan hun zeventiende studioalbum. Tel daarbij ook nog wat live-albums, singles, EP’s, … en dan stel je vast dat ze een fenomenaal repertoire hebben. Politiek en religie is een leidraad in elke release en ook nu is dat geen uitzondering. Een quote van Gurewitz kan niet ontbreken om wat meer duiding te geven: ‘Door de geschiedenis heen, zijn er muren gebruikt om barbaren buiten te houden. Maar het lijkt mij dat het werkelijk barbaarse aspect van een beschaving de chaos is die van binnenuit komt.’ En zo kom je aan thema’s als racisme, Trump, de uitholling van de middenklasse, het protest van Colin Kaepernick (de knielende quarterback), alternative facts, samenzweringstheorieën, ….

Als je met een review begint, dan ga je zoeken naar invloeden. Nu, dan moeten we ver terug en dan denken we aan The Ramones, Circle Jerks, Black Flag, Iggy Pop, … Maar je bent eerder verplicht om te denken aan wat Bad Religion allemaal beïnvloed heeft. Denk aan bands zoals the Offspring, NoFx, Pennywise, Lagwagon,… Dan pas besef je wat voor een enorme impact zo’n band heeft. Combineer dit met de teksten dat ze daar aan koppelen en je komt aardig in de buurt van een perfecte punkrock band. En daar doet deze release absoluut geen afbreuk aan. Want met Age of Unreason heeft Bad Religion voor het eerst sinds 2013 weer een verschrikkelijk goed album af.

De tijd van politieke onrust is het perfecte scenario om een goed punkalbum te schrijven. Komt daarbij dat deze oude rotten niets aan snelheid hebben moeten inboeten. Voeg daarbij af en toe een snedige solo en je hebt zowat het recept voor een knaller van een album. Met hun single “Chaos from Within” wordt afgetrapt en dat bleek al eerder een schot in de roos terwijl hun eerste single “My Sanity” het iets rustiger aan doet. Snellere, snedigere nummers zoals “Do The Paranoid Style”, “Age of Unreason” en “Faces Of Grief” doen het volgens ons beter als de poppier, tragere nummers zoals “Candidate”, “Downfall” en Big Black Dog”. Maar toch haalt het delicate evenwicht het hier weer van onze kritische blik.

Het is wonderbaarlijk dat er na 39 jaar amper sleet op zit. Velen hadden kwaliteitsverlies verwacht na zo’n tijd, maar het tegendeel blijkt waar te zijn. Met dit album zal de fanbasis ontzettend blij worden. Age of Unreason is geproduced door dhr Gurewitz en Carlos de la Garza en zal op 3 mei uitkomen op (rara) Epitaph. Ze komen naar Europa met de Punk In Drublic fest met oa NOFX, Bad Religion, Lagwagon, Anti Flag, Less Than Jake,… Helaas doen ze België in hun eentje aan op 6 mei in de AB in Brussel. Het publiek daar aanwezig zullen de oude punkers zijn om hun helden toe te zingen. We kunnen ze geen ongelijk geven.

Facebook

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Heideroosjes - "Huilie huilie"

Stevige gitaren en ietwat brutaal: Heideroosjes is terug van weggeweest. Na “2020, DE TERING”, dat we afgelopen december te horen kregen, kondigt de…
AlbumsRecensies

Mannequin Pussy - Perfect (★★★★): Ep van de grote doorbraak?

Mannequin Pussy maakt al even furore met stevige punk, en zijn live een fenomeen. Dat bewezen ze reeds op Belgische bodem met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tusky - "We're Going Out Again"

Tusky is een punkrockband uit Utrecht en bestond oorspronkelijk uit drie leden van John Coffey, dé Utrechtste pret post-hardcore formatie bij uitstek….

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.