Albums, Recensies

Harde Smart – Flemish & Dutch Grooves From The 70’s: (★★★½): Oude pareltjes opgevist en opgefrist

Platenlabel Sdban heeft altijd al een oor gehad voor bijzondere muziekjes. Dat blijkt uit verschillende releases die eerder via het label verschenen, zoals onder meer een wonderlijke ode aan het genie van jazzmuzikant Jack Sels, de Funky Chimes compilatie of de Discophilia Belgica verzamelaar. Telkens weer weet het label erg verrassende releases uit te brengen. Dat is ook met de uitgave van Harde Smart het geval.

Het project komt deels voort uit de zoektocht naar verfrissende, progressieve muziek. Die avontuurlijke exploraties blijven lonen. Zo hoor je op deze verzamelaar— zoals de titel kristalhelder aangeeft— een uitgelezen selectie van muziekproductie in de Nederlandstalige kant van België en Holland in de zeventiger jaren. Op die manier maakt het label duidelijk dat we soms net iets teveel gericht zijn op grote, ronkende producties die afkomstig zijn uit het buitenland, eerder dan de luisteraars te richten op wat er zoal aan binnenlandse muziekproductie is. Dat doet het met deze wonderlijke compilatie, die soms geinig en verrassend feestelijk is. Maar evengoed haal je hier als muziekliefhebber een portie muziek in huis die je weet te verbazen.

De eclectische compilatie van de mixtape vangt aan met opener “Zomerliefde” van Laurentius, terwijl Della Bossiers de eer krijgt om de rangen helemaal te sluiten. Tussenin vind je een selectie die onder meer door de Nederlandstalige teksten een aparte insteek blootlegt. Mooi is bijvoorbeeld hoe Raymond Van Het Groenewoud (“Ze Weet Niet Wat Ze Doet”) een plaatsje krijgt, net als de schromelijk ondergewaardeerde Lieven (“Spitsuur”).

Daar tegenover staat dat deze tracks net door de bundeling een eigen leven krijgen. De samenhang en consistentie zijn erg groot, ook al veronderstelt het niet zelden een wel héél brede kijk op muziek. Jimmy Frey bijvoorbeeld krijgt ook een plaatsje toebedeeld, net als Schralen Tsjip en De Mussenschrik. Het kan allemaal op Harde Smart, en daarmee amen en uit.

Bovendien weten de samenstellers op geheel eigen manier hoe ze de welwillende luisteraar kunnen behagen. Wie goed luistert, hoort namelijk talloze lappen hybride funk, soul, disco, rock, chanson en bizarre psychedelica voorbij komen. En ere wie ere toekomt, het is fijn dat het soms vooruitstrevende label met deze groovy, op gloedvolle nostalgie terende verzamelaar —een dubbelaar overigens, met een mixtape én de full length versies— zo speelt met muzikale grenzen en tijd (een seventies ode in dit door hypermoderne technologie gedomineerde tijdsgewricht?). Voor verzamelaars dus, en vooral voor iedereen die de blik op muziek eens veel wijder wil trekken.

29 april 2019

About Author

Philippe De Cleen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief