AlbumsRecensies

Black Flower – Future Flora (★★★★): Tripje rond de wereld

Black Flower brengt op hun derde plaat een ode aan de kracht van planten en de belangrijke rol die ze spelen in de toekomst. Hiervoor trekken ze de internationale registers open, want je hoort op Future Flora een mix van Westerse, Oosterse en Afrikaanse klanken, overgoten met hun jazzsound.

Black Flower is een vijfkoppige Belgische band, bestaand uit leden van —hou u vast— Ragini Trio, De Beren Gieren, dEUS, Voodoo Boogie en Lady Linn. Hun vorige twee albums Abyssinia Afterlife en Artifacts werden internationaal al goed onthaald en dit zal voor Future Flora ook wel het geval zijn. Zo omschreef Gilles Peterson, de Britse BBC Radio 6 dj, hen als brilliant en draaide hij het nummer “Artifacts” verschillende keren in zijn radioshow. Van Lefto kregen ze dan weer een plekje op zijn compilatiealbum Jazz Cats. Terwijl hun vorige twee albums eerder in de psychedelische atmosfeer baadden, gaat Future Flora de kant van de natuur op. Deze is vooral te horen door de internationale klanken die ze gebruiken.

Al van bij het eerste nummer “Early Days of Space Travel Pt. 2” worden we meegezogen in hun psychedelische trip, en dit komt niet enkel door de titel van het nummer. De mix van drums en saxofoon brengt je meteen naar hogere sferen, zonder dat je daarvoor vreemde middeltjes moet nemen. Op “Hora de Aksum” krijgen we de Europese invloeden te horen met een Balkan-achtige sound. Hier komt de kornet, het kleine broertje van de trompet, op de voorgrond. Wanneer je je ogen sluit, zou je zomaar aan het ronddwalen kunnen zijn op één of ander marktje in Roemenië. “Ohm Eye” is dan weer een nummer dat eruit springt omdat het zo kalm blijft en je dus niet aanzet te bewegen zoals de andere nummers op de plaat dat wel doen. Wel lijkt het ons een perfect nummer om te gebruiken tijdens een meditatiesessie om je chakra’s weer in evenwicht te krijgen.

Het album telt zeven nummers, goed voor veertig minuten psychedelische jazz en dat is vooral te danken aan het laatste nummer en tevens titlesong, “Future Flora”. Deze track duurt maar liefst dertien minuten en hier worden we meegenomen op een trip door de 21e-eeuwse Ethio-dub-jazz, overgoten met invloeden van Afrikaanse jazzartiesten zoals Fela Kuti en Mulatu Astatke. Het gezegde gaat dat je best moet eindigen met een knal, en dit zijn ze bij Black Flower zeker niet vergeten.

De Westerse, Oosterse en Afrikaanse invloeden op Future Flora nemen ons mee naar plaatsen waar we nog niet al te vaak geweest zijn, maar wel nog vaker naar willen terugkomen. Wie samen met Black Flower een reis rond de wereld wilt gaan maken, kan op 28 april terecht in de Botanique, waar ze spelen op Les Nuits. Verder staan ze nog op 17, 23 en 25 mei in respectievelijk de Handelsbeurs in Gent, Arenbergschouwburg in Antwerpen en op Roeselare Jazz.

FacebookWebsite

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bakermat – “Ain't Nobody” (feat. LaShun Pace)

De zomer komt eraan – of dat zou toch moeten – en dat heeft Bakermat geweten. De Nederlandse dj staat elke zomer…
AlbumsRecensies

Van Morrison - Latest Record Project Volume 1 (★★): Te lang op bezoek bij een verzuurde nonkel

De Noord-Ierse zanger/muzikant Van Morrison (75 lentes jong) draait al een tijdje mee in de muziekindustrie. Zijn carrière begon midden jaren zestig…
AlbumsRecensies

Jasper Erkens - Limbo Terminal (★★½): De ideale restaurantplaat

Jasper Erkens is amper 28, maar hij heeft al een goedgevulde muziekcarrière achter de rug. In 2009 bracht hij op zestienjarige leeftijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.