MuzieknieuwtjesUitgelicht

Record Store Day 2019: Beste Belgische releases

Nog drie keer slapen en dan is het zover: Record Store Day, hoogdag voor de vinylliefhebbers, -fanaten en -freaks. We worden gebombardeerd met de leukste must-haves, re-issues en allerlei andere, unieke hebbedingetjes waarvan we onmogelijk níet gaan watertanden. Hoewel deze dag gedomineerd wordt door de grootste —en minder grote— internationale artiesten mogen we de Belgen ook dit jaar niet vergeten in onze wishlist. Dus voor we onze spaarvarkens openbreken, vind je hier nog een overzichtje van de beste Belgische releases.

The Bony King of Nowhere – Silent Days (The Demo Recordings)

Dat Silent Days een van de beste Belgische platen van 2018 was, is een understatement. The Bony King of Nowhere aka Bram Vanparys liep dan ook niet voor niets buiten met de MIA voor beste auteur/componist. Met zijn hart op de tong en een verhulde blik op de breekbaarheid van zijn liefdesverdriet bracht hij zijn meest persoonlijke plaat uit. In de stilte van zijn caravan trok hij zich terug in een groen landschap, waar hij de zaden plantte voor een terugkeer die allesbehalve onhoorbaar was.

In de rust van zijn eenzaamheid nam Vanparys acht demo’s op, die zich later vormden tot Silent Days. Voor de gelegenheid van RSD brengt The Bony King of Nowhere deze acht demo’s gebundeld uit op een transparante vinylplaat. Ongemixt en ongemasterd, met alle oneffenheden en gemompel onaangetast gelaten, mogen we de authenticiteit en rauwheid in zijn oprechtste vorm een laatste en ultieme keer beschouwen. Voor wie zich, net als wij, afvraagt hoe dat wonderlijke brein van The Bony King of Nowhere werkt: dit is jullie kans om er een glimp van op te vangen.

II Dead Boys – II Dead Boys (debuutalbum)

Deze betonmolen van een band verenigt leden uit Future Old People Are Wizards, Drums Are For Parades, Tommigun, en Elefant. Twee jaar geleden knutselden ze de niet onaardige single “Evangelised” in elkaar, waarmee ze bewezen niet schuw te zijn van knapperige beats, synthesizerseks en met vetrijke boter overgoten baslijnen. Meer dan dat kregen we eigenlijk nog niet te horen, maar nu haalt II Dead Boys zichzelf van onder het stof met een debuutplaat. Het afscheid van The Van Jets —met Wolf Vanwymeersch van Elefant in de rangen— heeft hen wellicht meer speling gegeven voor nieuwe projecten. Benieuwd hoe deze Gentse supergroep het ervan afbrengt.

Jan Verstraeten – Survivor (Destiny’s Child cover)

Ook Jan Verstraeten laat van zich horen op de dertiende van deze maand. De geluidsgolven waarmee hij Record Store Day bestookt, klinken niet geheel onbekend. De Oost-Vlaming brengt namelijk een 7 inch uit die zijn cover van Destiny’s Child zal bevatten. Je weet wel, de cover die onlangs nog de onderkaak van menig Radio-1-luisteraar tegen de grond deed kletteren. Voor de gelegenheid wordt Verstraeten vergezeld door Reena Riot en Kimberly Dhondt, en wordt het geheel in honderdvoud aangeboden met artwork waarvoor de artiest zelf een linosnede ontwierp.

Millionaire – Don’t

2017 was het jaar van de grote terugkeer van Tim Vanhamels band Millionaire. Na een radiostilte van meer dan tien jaar maakte de Belgische band met Sciencing een weergaloze comeback die haast uit het niets leek te komen. De fans van Millionaire mogen alvast opgelucht ademhalen, want Tim werkt al aan nieuwe muziek en we moeten (waarschijnlijk) geen tien jaar meer wachten op een vervolg van Sciencing.

Voor Record Store Day brengt de groep alvast een eerste nieuw nummer uit sinds de release van de derde plaat. De oplage is heel beperkt met amper driehonderd Mexican pink 7 inch exemplaren, dus je zal je moeten reppen naar een van de platenwinkels om er eentje te bemachtigen. Naast de enorm straffe single “Don’t” krijg je op de B-kant een extra lange, instrumentale versie van het nummer te horen. Lang twijfelen is hier dus geen optie.

Mooneye – Mooneye EP

Mooneye, één van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting 2019, is een veelbelovende band uit het West-Vlaamse Moen. Hun oprechte en eerlijke muziek, waarvoor ze vooral inspiratie bij Neil Young en Admiral Freebee halen, krijgt eindelijk een officiële release met hun selftitled debuutalbum, en dat op Record Store Day! De band rond Michiel Libberecht is niet alleen goed bezig, maar slaat ons ook live met verstomming. Mooneye zal trouwens zelf ook optreden op Record Store Day, namelijk in de Vooruit in Gent en in Pand.A in Kortrijk.

The Van Jets – Ricochet / Who Does

Wie op zoek is naar een singletje om later met nostalgie op terug te blikken, is zeker en vast gediend met Ricochet/Who Does van The Van Jets. Nadat het nieuws bekend raakte dat de groep ophoudt te bestaan, losten ze nog een allerlaatste nummer om het af te leren, “Who Does”. Ter ere van Record Store Day wordt dat nummer nu samen met het allereerste singletje van de band op een 7″ vereeuwigd. De hoes vat het verhaal van The Van Jets kort en bondig samen, en maakt van het kleine stukje vinyl een waardig aandenken aan het pad dat ze doorheen de jaren afgelegd hebben. Ricochet/Who Does is tevens niet de enige RSD-release die we van The Van Jets mogen verwachten, zo verschijnt ook hun doorbraakalbum Electric Soldiers uit 2007 op vinyl.

Glints – Bugatti / Gold Veins

De Belgisch-Britse Glints heeft twee succesformules op de wereld afgevuurd met “Bugatti” en “Gold Veins”. Beide bevatten creatieve hooks bij de vleet en een agressieve sound. Het is door die gedurfde zetten dat die singles meer dan in de smaak vielen en ze van Glints meteen een fenomeen maakten. In 2015 bracht de rapper al een ep uit, maar het is sinds zijn hitsingles dat zijn populariteit pijlsnel is gestegen. Voor Record Store Day komen die twee kleppers voor het eerst samen uit op plaat. Rep je dus zaterdag naar de platenzaken om een exemplaar in handen te kunnen krijgen!

BARST – RE: Cycles / #2 I Die (Live Long)

Bart Desmet aka BARST vernieuwt zichzelf onophoudelijk. Zijn sound gaat steeds alle kanten uit en brengt je in extatische vervoering. Een album van BARST is niet zomaar een luisterbeurt, maar betekent het vertrekken op reis naar Desmets wereld, waarin niets evident is en de ervaring van het ondergedompeld worden in een fascinerende sfeer centraal staat. Op Record Store Day komen twee van zijn nummers uit op plaat. Maar het zou BARST niet zijn, moest hij er geen twist aan geven. De twee tracks werden helemaal herwerkt en beloven zelfs haast volledig nieuwe nummers te worden. We zijn benieuwd naar Desmets recyclagemagie.

Hydrogen Sea – Automata

De Brusselaars van Hydrogen Sea staan inmiddels al bekend om hun dromerige electropop. Na hun debuut uit 2016 is het op 12 april eindelijk tijd voor de opvolger Automata. De dag na de release is het —zoals je ongetwijfeld weet— Record Store Day, en dan komt die kersverse plaat uit op limited edition turquoisekleurig vinyl. Voor Automata zijn Birsen Uçar en Pieterjan Seaux meer analoog te werk gegaan, en die benadering heeft ook nieuwe bandleden met zich meegebracht. Met z’n vijven hebben ze ervoor gezorgd dat de band organischer klinkt dan ooit tevoren. Dat belooft, laat die turquoise droomsound maar komen!

Poltrock – Missing Wires (Soulwax rework)

Poltrock kennen we als de voor de hand liggende artiestennaam van de Brusselse pianist David Poltrock, en als de eigenaar van de MIA voor beste muzikant. Warme synths, vintage orgels, alles met toetsen kreeg ooit een plekje in een van de experimenten van de man, en nu hij voor Record Store Day besliste een cover te maken van het Soulwax-nummer “Missing Wires” gebruikt hij zowaar… een piano. Niet meer, maar zeker niet minder. Sinds 2017 herontdekte Poltrock naar eigen zeggen zijn jeugd, en schafte zich een oude Steinway-piano aan waarop hij terugkeerde naar de essentie.

Het originele “Missing Wires” verscheen in 2017 op het nu al legendarische From Deewee van Soulwax, en belooft geen katje te zijn om zonder handschoenen aan te pakken. Hoe Poltrock het ervan af brengt, ontdek je zaterdag op een prachtig stukje marbled vinyl!

Hou onze pagina in de gaten voor meer RSD-updates!

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Het Zesde Metaal, Villagers en ise naar Dranouter

Een jubileum vieren, dat doe je niet elk jaar. Dranouter blaast dit jaar vijftig kaarsjes uit en kondigde eerder al aan dat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mooneye - "Changing"

Mooneye is ondertussen een vaste waarde in het Belgische muzieklandschap en zelfs in het buitenland accumuleert de groep langzaamaan erkenning. De band…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview The Bony King of Nowhere: 'Alles draait tegenwoordig om advertising en zelfoptimalisatie'

The Bony King of Nowhere, oftewel Bram Vanparys, is na een lange pauze van zes jaar terug met het uitstekende Everybody Knows….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.