AlbumsRecensies

Per W / Pawlowski – Insider / Outsider (★★★½) : Eigenzinnigheid troef

Kloot Per W en Mauro Pawlowski – elk goed voor een brok Belgische muziekgeschiedenis met een eclectische insteek – werken samen op Insider / Outsider. Een album dat in eerste instantie appelleert aan muziekliefhebbers met een brede (en ja, ook eclectische) muzieksmaak. Wie goed luistert, komt echter bijzonder hitgevoelig en radiovriendelijk materiaal tegen.

Leg alle verwachtingen opzij. En laat de songs op dit fijne album je dag verrijken. Stel vervolgens samen met ons vast dat beide heren er echt alles aan deden om een losse en ongedwongen maar geïnspireerde indruk na te laten. Natuurlijk: ze zouden zichzelf niet zijn moesten ze niet zo af en toe een tikkeltje dwarse rebellie en tegendraadsheid aan bod laten komen, zoals duidelijk wordt in de nogal aparte bonustrack. Maar net dat siert hen.

Wie dit album beluistert, krijgt een fantastische inkijk in de muziek die een levenslange impact had op hun beider levens en carrières. Een groep als The Beatles bijvoorbeeld (“Eleonore Rigby”), laat ook hier duidelijk sporen na. Net zoals The Velvet Underground (“Waitin’ For The Con Man”), Lou Reed, The Ramones, Zappa, Joy Division,.. . Allemaal inspiratiebronnen die kriskras door elkaar lopen, soms elkaar vinden, waardoor er nieuwe synergie kan ontstaan. Zodoende vind je op dit album ook een dwarsdoorsnede van synthpop, glam, new wave, punk, garagerock en alternatievere psychedelische pop tot duistere undergroundsferen.

Op dit door Pawlowski geproduceerde album merk je vooral hoe beide heren zich amuseerden. Nergens voel je enige commerciële insteek of druk. Bovendien is er een merkwaardige aantrekkingskracht die van dit, soms rommelig en alle kanten tegelijk uitgaande, allegaartje uitgaat. In die zin dat kleine foutjes of toevalligheden niet noodzakelijk uitgevlakt werden. Hetgeen maakt dat dit Insider / Outsider een album is met een uitgesproken divers karakter en persoonlijkheid.

Per W en Pawlowski verrichtten al het werk grotendeels zelf. Al duiken er wel wat bekenden op. Jo Moens op drums, Pieter Vreede die de bas soms ter hand neemt en vooral veel vocale inbreng, onder meer door Nathalie Delcroix, William Souffriau, Daan, Sandra Arslanian, Peter Evrard en Mona Per W.

De eclectische bricolage op Insider / Outsider werkt aanstekelijk. Initieel lijk je met een goede twintig tracks goed voorzien te zijn voor een lange rit, al valt dat goed mee. Vooral ook omdat er sprake is van een grote variatie en eclectisme. Veel van de tracks, zeker in het begin van dit album, zijn gevoed door popsentiment en lijken door hun catchy karakter gemaakt voor commerciële doeleinden. Bij sommige andere, veeleer te vinden naar het einde toe, hoor je hoe de pret en de experimenteerdrift in de studio duidelijk de overhand nam.

Missie geslaagd, vinden we. Bijzonder album, deze nieuwe en nu op plaat vastgelegde samenwerking van Per W en Pawlowski.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.