LiveRecensies

Jessica Pratt @ De Zwerver: Muziek die je geest binnensluipt

Met het prachtig album Quiet Signs onder de arm, tourt de Californische Jessica Pratt momenteel door Europa. De derde plaat van deze muzikante kon op heel wat goede reacties rekenen en ook live heeft ze een sterke reputatie opgebouwd. Het is geen verrassing dat haar optreden in het café van De Zwerver in Leffinge uitverkocht was, maar ondanks de drukte wist de artieste een intieme en bovenal onvergetelijke set neer te zetten.

Het publiek was al vroeg aanwezig in De Zwerver, want toen Annelies Monseré de avond opende, was het al drummen. De muzikante is al een jaar of twintig op verkenningstocht tussen fragiele slowcore en mystieke ambient. Live kregen we heel wat van haar eigen nummers te horen, maar ook een aantal covers. Hierbij wisselde ze af tussen abstracte elektronica en iets meer heldere nummers op keyboard, maar de twee waren altijd verbonden door haar zacht en ijl stemgeluid. De composities van Annelies Monseré zijn meeslepend en rustgevend en hebben altijd een ongemakkelijke dimensie. Haar fluisterende stem is innemend en haar muziek kende op momenten een filmische en soms zelfs een subtiele psychedelische zijde. Alleen hadden we de indruk dat Annelies Monseré live niet altijd de intimiteit wist te vinden. Haar muziek is heel mooi, maar raakt toch net dat tikkeltje meer op plaat.

Toen Jessica Pratt met haar akoestische gitaar in de handen de trap afdaalde, kon ze op heel wat enthousiasme van het publiek rekenen. Het werd alleen maar meer zodra we haar hartverwarmende songs te horen kregen. Met het beste uit voornamelijk haar twee recentste albums, liet ze op een heel natuurlijke manier haar zeldzaam talent horen: de kracht om geestverruimende nummers te schrijven en te beklijven met een bitterzoete stem uit de duizenden.

De nummers die Jessica Pratt gisteren bracht, klinken als miniatuurwereldjes. Op intuïtieve wijze zette ze uiteenlopende emoties neer in songs waar je in kan verdwalen. Zo speelde haar muziek recht in op het hart, maar op nummers als “Here My Love” bood ze ook bijzondere structuren, motieven en harmonieën aan die een bezwerend effect hadden. Door haar unieke stem, tokkeltechniek en onconventionele stemmingen op gitaar, wordt ze dikwijls vergeleken met folkartiesten uit de jaren ’60, maar wij hoorden vooral een veelzijdige artieste met een eigen boodschap en stijl.

 

Het werk dat de artieste schrijft, blijft zonder twijfel ook overeind als ze alleen op het podium staat, maar toch was muzikant Matthew McDermott van de partij. Zowel op plaat als live een grote meerwaarde, want met zijn elektronica gaf hij een unieke extra dimensie aan de muziek. Hij zorgde voor karaktervolle texturen in de muziek; van gesamplede gitaar tot zachte ambient klanken. Ook op het keyboard deed hij prachtige dingen. De melodieën die hij verweefde in de muziek van Pratt waren onvoorspelbaar, vernuftig en gaven de nummers nog meer ziel. McDermott was meer dan een toemaatje, want beide muzikanten waren in symbiose. Met het samenspel op “Opening Night” / “As The World Turns” kregen ze ons bijna in trance.

Er zijn veel muzikanten die hun ziel uitdrukken met de akoestische gitaar, maar weinigen weten het te doen zoals Jessica Pratt. Haar zinderende stem en haar talent om muziek te schrijven die diep in je geest sluipt, zijn oprecht en moeilijk te evenaren. Het zorgde ervoor dat we gisteren in De Zwerver een concert zagen dat lang zal bijblijven.

Related posts
AlbumsRecensies

Jessica Pratt - Here in the Pitch (★★★★): Schoonheid in de schemering

LiveRecensies

Roadburn 2024 (Festivaldag 3): Autoloze files

Ondanks dat onze livereviews van Roadburn vol zitten met metalbands, is het in principe geen metalfestival. Ja, het festival wordt overspoeld met…
Features

Ontdek het najaar in Muziekclub De Zwerver.

Er staat komende maanden heel wat moois op de muzikale planning in Muziekclub De Zwerver in Leffinge. Zo komt op 26 oktober…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.