Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (18-24 maart)

Elke week verzamelen we de beste nieuwtjes; zo blijf je op de hoogte van wat er beweegt in muziekland. Deze week: Drake die zijn concert in het Sportpaleis stiekem annuleert, Diana Ross die achter Michael Jackson blijft staan na ‘Leaving Neverland’ en de strijd om Kompass Klub blijft gaan.

Twee concerten van Drake worden er één

Hiphopfans komen hun zetel niet meer uit, zelfs niet voor de grote Drake. Die annuleert in stilte zijn tweede concert in het Sportpaleis en vervroegt zijn overblijvende show naar 13 april. Ook in Nederland schrapte de rapper een deel van zijn shows. Tickethouders kunnen een terugbetaling krijgen indien de datum niet past. En voor de fans die nog twijfelen, zijn er nog tickets verkrijgbaar. Vreemd, want dat wil zeggen dat de toeschouwers die van beide data samen in het Sportpaleis kunnen, met nog lege plaatsen over.

Een concert zonder smartphone: The Raconteurs doen het in Brussel

Deze week kondigde de band rond Jack White hun concert in het Koninklijk Circus aan. En dat wordt niet zomaar een avond, maar een telefoonvrije avond. Bezoekers zullen hun telefoon in een beveiligd tasje moeten steken, dat ze zelf bijhouden en enkel kunnen openen in daarvoor voorziene zones, zoals de bar of de foyer. Waarom? “We zijn ervan overtuigd dat u op deze manier de muziek en onze gedeelde liefde hiervoor veel persoonlijker zal ervaren.” Fans zijn er alvast voor te vinden, want het concert was in een mum van tijd uitverkocht.

Surfrocklegende Dick Dale overleden

Deze week stierf gitarist Dick Dale. Bij wie de naam geen belletje doet rinkelen, raden we aan “Miserlou” te googelen. Zijn bekendste hit werd gebruikt als intro van de film Pulp Fiction. Hij was een van de eerste gitaristen die reverb gebruikte, en inspireerde zo vele grootheden als Jimi Hendrix en The Beach Boys. Dale heeft de woelige jaren ’60 overleefd zonder drugs en drank en werd 81 jaar oud. Hij stierf omwille van gezondheidsproblemen.

Diana Ross verdedigt Michael Jackson na Leaving Neverland

Twee weken nadat de documentaire Leaving Neverland rond King of Pop Michael Jackson werd uitgezonden in Europa, blijft de commotie nazinderen. Diana Ross reageerde deze week via Twitter met een steunbetuiging aan Jackson: ‘Dit is wat mij deze ochtend van het hart moet. Ik geloof in en vertrouw op het feit dat Michael Jackson een bijzondere kracht was en is voor mijzelf en voor vele anderen. STOP, IN THE NAME OF LOVE.’ Ze eindigt haar bericht met een knipoog naar een van haar hits met The Supremes.

Vals Facebookevenement rond Kompass Klub-heisa afgestraft met GAS-boete

Volgende week dinsdag neemt de Raad van State een beslissing over de mogelijke sluiting van de Gentse club Kompass, maar ondertussen is de zet van de nieuwe burgemeester al voldoende voer voor satire. Zo lanceerde nobele onbekende Arne Coryn een event op Facebook onder de naam ‘Raven met Mathias in de Kompass Klub’ als protestactie, met een gefotoshopte Mathias De Clerq in een overvolle Kompass Klub. De Gentse politie kon er niet mee lachen en vordert nu een GAS-boete van 350 euro van de jongeman. Komende zaterdag wordt er een (‘legale’) protestactie georganiseerd onder de Gentse Stadshal. Daar zullen fans van Kompass verzamelen vanaf 14 uur. Tegen dan zal de Raad van State een beslissing hebben genomen.

https://twitter.com/fakerholic/status/1109506547116326913

The Cure brengt een nieuw album uit

In een interview liet frontman van The Cure Robert Smith deze week weten dat het nieuwe album van The Cure er wel degelijk aan zit te komen: ‘We’ve enjoyed [the shows] and we’ve just recorded a new album for the first time in 10 years. I’m still doing this for the right reasons.’ Het laatste studio album van The Cure, 4:13 Dream, dateert al uit 2008.

Grimes gaat dan weer voor een conceptalbum

De Canadese zangeres Grimes heeft deze week meer details over haar nieuwe album vrijgegeven. Miss_Anthropocene zal geen gewone LP worden, maar een plaat gewijd aan de godin van de klimaatverandering: ‘a psychedelic, space dwelling demon/beauty queen, who relishes the end of the world.’ Wij zijn alvast benieuwd naar wat de wederhelft van Elon Musk ons zal brengen. Een releasedatum is er nog niet, maar gelukkig weten we al wel waar het album over zal gaan.

https://twitter.com/Grimezsz/status/1108202117813043200

MySpace verliest twaalf jaar aan data waaronder muziekopnames

Nog voor SoundCloud, Instagram of Spotify deelden artiesten hun muziek via MySpace. Het sociale netwerk dat ook bij non-muzikanten groot was voor het ontstaan van Facebook, heeft slecht nieuws voor iedereen die ooit muziek uploadde naar de website. Alle video’s, muziek en foto’s die tussen 2003 en 2015 werden geüpload, zijn namelijk verdwenen. Dat gebeurde tijdens een servermigratie, een vreemde uitleg volgens sommige IT-experts, want bij zo’n migratie is het ongehoord dat plots 12 jaar aan data verloren gaat. Deze misstap baart nog weinig mensen zorgen, want MySpace wordt amper nog gebruikt.

Warner Music tekent een platencontract met een algoritme

Het is zover! We hebben geen muzikanten meer nodig; de robots kunnen alles overnemen. Warner Music nam Endel onder zijn vleugels. Endel is geen dj of rockband, maar een Duitse app die muziek aanbiedt op basis van jouw persoonlijke voorkeuren en noden. Endel werkt samen met Amazon Echo. Je vraagt aan Alexa of ze wat muziek op wil zetten om beter te concentreren, en zij zet Endel aan het werk. Endel heeft al vijf album gereleaset, waaronder Clear Night, Rainy Night, Cloudy Afternoon, Cloudy Night en Foggy Morning, allemaal gebaseerd op slaaptypes. In de toekomst volgen nog eens vijftien albums die gelinkt zijn aan de andere moods uit de app: focus, relax en on-the-go.

Cardi B wilt een patent op haar ‘Okurrr’

Het kan niet gekker, zou je denken. Maar de rapper Cardi B heeft een patent aangevraagd op haar catchphrase ‘Okurrr’. Dat deed ze uit naam van haar cosmeticabedrijf Washpoppin Inc. Ze wilt op termijn de uitspraak op kleding laten drukken, maar ook op bekers en posters. Zakenvrouw die ze is, heeft ze ook alvast Okurr met twee r’en in plaats van drie laten vastzetten.

https://twitter.com/CardiBTeam/status/1109135003856838658

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sevdaliza & Grimes - "Nothing Lasts Forever"

Het is altijd cool om te horen hoe artiesten de grenzen van hun creativiteit blijven opzoeken, en al zeker als er een…
LiveRecensies

Diana Ross @ Sportpaleis: Iconisch dansfeest

Over de carrière van Diana Ross zouden we hele boeken kunnen schrijven. De Amerikaanse soulzangeres draait nog net geen vijfenzestig jaar mee…
AlbumsRecensies

Drake - For All The Dogs (★★★): Een dobermann met een zachte pels

Wanneer de grootste naam uit de hiphop-scene een nieuw album dropt, zit er maar een ding op: alles aan de kant gooien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.