AlbumsRecensies

Lambchop – This (Is What I Wanted To Tell You) (★★★): Menselijke connectie als spil

Ook al is het wat traditionele alt.countrygeluid van Lambchop gaandeweg danig vermengd geraakt met hiphop, elektronica en neo urban soul, het nieuwe This (Is What I Wanted To Tell You) dat helemaal in het verlengde van Flotus ligt, bewijst dat de groep rond frontman Kurt Wagner helemaal niet af te schrijven valt.

Dat valt onder meer op te maken uit het wat ironisch getitelde “The New Isn’t So You Anymore”. Daarop stoeien Kurt Wagner en zijn bende lustig met de schier oneindige mogelijkheden die autotune biedt, met allerhande ritmeboxen, zacht pruttelende elektronica en samples. Al die dingen die wat verder af liggen van de basisopzet met bas, drum, piano en stem.

Met slechts acht tracks houdt de groep, die van een veelkoppige bende transformeerde tot een project dat aangedreven wordt door het trio Wagner/Swanson/Crow, het overigens erg beknopt. Bijvoorbeeld tijdens de kleine, dagdromerige afsluiter “Flower of Everything For You” waarin je met goede wil een funky Princeachtige groove onderkent. Het demonstreert hoe Lambchop steeds vaker voor een wat lichtere, en zelfs voorzichtig optimistische sound tekent.

Ook elders wordt duidelijk hoe de groep met wat hulp van Matthew McCaughan (Bon Iver, His Golden Messenger) verder bouwt op het heerlijk prikkelende experiment van voorganger Flotus (2017). Neem bijvoorbeeld “Crosswords, Or What This Says About You” dat aangedreven wordt door een tijdloze mix van echte instrumentatie en elektronica, het schilderachtig mooie “The Lasting Last Of You” of de zoete, met ijle, weemoedige pedalsteelsferen verrijkte poëzie van “The Decemberish You” die Wagners’ croonersstem heerlijk doet uitkomen.

Dergelijke tracks doen opmerken dat Lambchop volop blijft experimenteren en groeien, zonder wie dan ook te bruskeren. Dat wordt misschien nog het meest duidelijk bij broeierige tracks als “This Is What I Wanted To Tell You” waarin een fijnzinnig streepje (free)jazz verscholen zit of het atmosferische “The Air Is Heavy And I Should Be Listening To You” dat tegelijk openhartig als eerlijk is als dat het een aanstekelijke zin voor feelgood en empathie onderstreept.

Voor de aandachtige lezer/luisteraar: de ‘you’ figuur tekent op het hartverwarmend, vaak verstillend mooie en bovenal verslavende This (Is What I Wanted To Tell You) prominent aanwezig. Waarmee Wagner onder meer wil wijzen op de grootse zegeningen van de liefde, de immense schoonheid in sociale relaties en dergelijke meer. Tezelfdertijd omhult hij alles in talloze lagen mysterie en laat het aan u over als luisteraar om die op deze uiterst toegankelijke Lambchop plaat over het wonder van de menselijke connectie mee in te vullen.

Related posts
AlbumsRecensies

Lambchop - The Bible (★★★): Het boek is beter dan de plaat

‘Wat is de hoofdstad van countrymuziek?’ Het zou zomaar een vraag uit De Slimste Mens Ter Wereld kunnen zijn. De kans is…
AlbumsRecensies

Lambchop – Showtunes (★★★): Versatiele showtunes

De experimentelere koers van Lambchop, de ongekroonde koningen van de lome, alternatieve country- en westernmuziek, is al even ingezet. Zo was er…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Slow Show - "Ordinary Lives"

The Slow Show zou zomaar familie kunnen zijn van The National en frontman Rob Goodwin de broer van Matt Berninger. Toch is The Slow…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.