AlbumsRecensies

Mitxelena – Bitter Maar Zoet (★★★★): Een smakelijke hap!

Zelfrelativering afgewisseld met hartstocht. Een ode aan de gelukzaligmakende alledaagsheid, maar vooral oprechte introspectie gedrapeerd over zwoele saxofoontonen en dromerig pianowerk. Met slechts zeven tracks weet Mitxelena toch een smaakvol gekruid ribstuk uit zijn leven voor te schotelen, waar de jazz, hiphop, soul en spoken word invloeden vanaf druipen. Dit alles word je geserveerd met een albumcover die inspiratie lijkt te halen bij landgenoot Magritte.

Liefde voor muziek is de 23-jarige Mitxelena met de paplepel meegegeven. Als kind leerde hij zichzelf gitaar spelen, eenmaal baard in de keel waagde hij zich ook aan rappen. Een ep met Tusais en enkele verzen op de plaat van het Antwerpse collectief Roedel later, is de tijd rijp voor zijn eerste soloproject: Bitter Maar Zoet. Single “Eén nacht slapen” kon ons alvast bekoren, maar op de ep komt Mitxelena’s natuurlijke charme helemaal tot zijn recht.

Op “Appelblauwzeegroen” wordt Simon (zo heet de jonge creatieveling) ondersteund door een live jazzband. Zijn zachte stem en emotioneel geladen verzen worden afgewisseld met dromerig pianowerk en zwoele saxofoontonen. Met dit nummer maakt hij dan ook meteen het statement een meer uitgebalanceerde artiest te zijn dan uw gemiddelde straathoekrapper.

Het nummer “Rode wijn” is dan weer ijzersterk door de pure en symbolische beschrijving van alledaagse gedachten en bezigheden. Die pluim mogen ook ouderdomsdeken Droge Piet & Mon op hun hoed steken. ‘We zitten samen op het randje van de zon. Een beetje rode wijn is best toepasselijk voor ons. En ik ben dronken, net begonnen met te zeggen hoe ik denk van ni. Ik vind genot in de momenten van uw empathie’, rapt Mitxelena.

De donkerdere sound, waarmee ook Roedel graag dweept, vind je op de eerder uitgebrachte single “Kouder dan”. De distorsie op zijn stem en bittere kilheid doen denken aan Delusional Thomas, een alter ego van wijlen Mac Miller. ‘Vroeger had ik nachtmerries, nu nu zijn ze deel van mij, en haat mezelf voor die eerlijkheid,’ horen we over achtergrondgeluiden die in een spookhuis zouden kunnen passen.

Bitter Maar Zoet is een zeer geslaagd en introspectief geheel van de beloftevolle jonge rapper. 27 maart kan je zijn werk live bewonderen in Het Bos –tenminste als je al tickets hebt, want de show is helemaal uitverkocht!

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesInterviews

Interview Marcus D: 'Ik ben verliefd geworden op Japan'

Wie wat thuis is in de wereld van instrumentale hiphop heeft ongetwijfeld al gehoord van Marcus D, een Amerikaanse beatmaker die naam…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Joy Crookes - Skin (★★★★½): Heerlijk tijdloos

In een mum van tijd verkocht het concert van Joy Crookes in de Ancienne Belgique uit, en dat terwijl het Londense zangtalent…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Sababa 5 – “Smilansky”

In onze eeuwige zoektocht naar muziek die niet in één vakje past, stootten we deze week op Sababa 5. Deze groep doet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.