Albums, Recensies

The Comet Is Coming – Trust In The Life Force Of The Deep Mystery (★★★½): Jazz voor hogere sferen

Jazz leeft, en is niet alleen voor salonintellectuelen. Op hun tweede plaat schippert het trio The Comet Is Coming tussen het eminent dansbare en het schaamteloos atmosferische, maar wijkt de komeet iets te vaak van koers af om echt helemaal in te slaan.

De futuristische jazz van The Comet Is Coming is doordrenkt met verwijzingen naar het verleden. De kosmische roots van Sun Ra zijn, net als op hun eerste plaat, meteen voelbaar, net als de invloeden van zowel John als Alice Coltrane. Saxofonist Shabaka Hutchings, die ook aan het hoofd staat van het opzwepende jazzgeweld van Sons of Kemet, zet op Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery de lijnen uit, maar gunt ook Dan Leavers op de synthesizer veel vrijheid.

Het resultaat is een avontuurlijk, maar ook ietwat instabiel album. Met het ingetogen “Birth of the Creation” zoekt en vindt de band de balans tussen een symfonisch en een jazzy arrangement. Luttele minuten later wordt de vrede door “Summon The Fire” een hitsige, lang uitgesponnen saxofoonpartij, aan flarden geblazen. Met recht en reden naar voren geschoven als eerste single, deze song.

Het pièce de résistance is evenwel “Blood Of The Past”, een episch nummer van acht minuten dat naar hogere sferen getild wordt door een intense monoloog van multitalent Kate Tempest. Tempowisselingen en intrigerende geluiden komen van alle kanten. Aan te raden!

Waar de eerste helft van het album prikkelt en hier en daar doet sidderen van plezier, blijft de tweede helft van het album helaas wat achterop hinken. “Super Zodiac” toont de eerste barsten in het saxofoonwerk van Hutchings, die vol goede moed van jetje blijft geven maar niet dezelfde toppen scheert als aan het begin van de plaat. “Astral Flying” en “Timewave Zero” passeren quasi geruisloos, en bieden de twee andere instrumentalisten de kans om hun kunnen te etaleren.

Wie nog zat te wachten op een knaller à la “Summon The Fire” blijft aan het einde van de rit bedrogen achter. Wel is er nog het uitstekende “The Universe Wakes Up”, dat dromerig en rokerig het hele universum van de plaat samenvat in één machtige song.

The Comet Is Coming breit met andere woorden absoluut verder op het uitstekende debuut Channel The Spirits, en heeft intussen een catalogus waarmee ze live een knaller van een jazzfeest kunnen neerzetten. Op die échte nietsontziende plaat die onze planeet even uit de baan slaat, is het weliswaar nog even wachten.

18 maart 2019

About Author

Tom Dinneweth Woorden zeggen niet alles, maar je kan er meer lezen op www.steedsdichter.be


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief