AlbumsRecensies

Better Off – Reap What You Sow (★★★): Pop(punk) volgens het boekje

Better Off is een Amerikaanse pop-punkband die er al een hobbelig parcours heeft opzitten. Nadat de band opgericht werd als Friends, maar hierdoor moeilijk te vinden was op sociale media, werd met een nieuwe bezetting Better Off geboren. Onder die nieuwe naam kreeg het vijftal uit Nashville de eer om de voorprogramma’s van onder meer Bayside, New Found Glory en The Maine te spelen, toch geen kleine namen in de pop-punkscene. Toen enkele originele leden de band besloten te verlaten, en een van de vervangers beschuldigd werd van een schijnbaar onoverkomelijk #metoo-schandaal (als lid van een pop-punkband), werd de stekker er in 2016 uitgetrokken. Anno 2019 hebben de heren echter terug muziek om aan ons voor te stellen, en ze doen dat overigens in de originele bezetting.

Binnenkomer “Float Home” blijft niet zo zeer hangen, want doet wat denken aan de ruwbouw van “Upside Down” van The Story So Far, zonder de nodige afwerking. “Bad Habit” vervolgens doet dat wel. Dat nummer is samengesteld volgens een veelgelezen pop-punkboekje, maar weet toch her en der interessante toevoegingen te doen. Het fijne en repetitieve riffje wordt mooi aangevuld met een passende drumlijn, waardoor het instrumentale gedeelte ons wat aan Man Overboard doet denken. Vocaal gezien neigt Better Off dan weer meer naar Jimmy Eat World, en zo klinkt het geheel toch iets grootser dan bij die eerst vernoemde band het geval is.

Ook titelsong “Reap What You Sow” gaat op dat elan verder, en weet opnieuw een stadiongeluid aan te vullen met een fijn riffje, waardoor de intro wat klinkt als old-school 30 Seconds To Mars. Naar goede pop-punkgewoonte wordt het muzikale geheel aangevuld met teksten over een op-de-klippen-lopende relatie, beschreven vanuit het Calimeroperspectief. Catchy nummertje, waar de nadruk toch vooral ligt op de eerste ‘p’ in de samentrekking ‘pop punk’. Voor wie zijn oren liever laat kennismaken met die tweede ‘p’, raden we aan eerder naar het tweede deel van het album te luisteren. Zo worden tijdens “Head Down” de drums iets meer naar het voorplan verplaatst, en wordt het geheel aangevuld met een riffje dat wat aan Tiny Moving Parts doet denken. Aan ‘overkill’ op snarenvlak bezondigt Better Off zich dan weer niet…

Ook tijdens “Coming Down” is het gitaarwerk mooi gedoseerd. Subtiele riffjes doen het nummer afwijken van het dertien-in-een-dozijnspad, maar worden ingepast waar de dynamiek van het nummer dat behoeft. Luke Granered, overigens de reden waarom Better Off nog bestaat, weet het geheel daarnaast te voorzien van catchy stemgeluid dat van “Coming Down” een nummer maakt dat als een vol en afgewerkt geheel klinkt. Straf, want de band doet het naar eigen zeggen nog steeds zonder de inmenging van een platenlabel. Sluitstuk “Parting Gift” is dan weer een ingetogen nummer waar mooie samenzang de plak zwaait, maar tekstueel nogal gekunsteld lijkt.

Better Off zal met Reap What You Sow geen originaliteitsprijs winnen, maar weet ons desondanks toch te overtuigen van hun kunnen. Door het evenwicht dat ze weten te vinden tussen stemgeluid en de instrumenten, en tussen de muzikanten onderling, weten ze er voor ons toch hier en daar uit te springen. Vooral “Bad Habit” en “Reap What You Sow” doen ons hopen dat de heren zich vroeg of laat professioneler laten bijstaan, om op termijn misschien de Atlantische plas eens over te steken. Bij het grote publiek zal Better Off nog geen potten breken, maar voorlopig kunnen we de band en het album zeker al aanraden aan fans van bijvoorbeeld Moose Blood, Tiny Moving Parts of Transit.

Website | Instagram | Twitter

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Tigers Jaw - I Won't Care How You Remember Me (★★★★): Een universele boodschap in een warm jasje

Vier jaar na hun vorige plaat, spin, komt poppunk act Tigers Jaw met hun zeer geanticipeerde zesde langspeler. I Won’t Care How…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Citizen - "I Want To Kill You"

In 2013 drukten de mannen van Citizen hun stempel op alternatieve rock met hun eerste album “Youth“. Met nummers als “Sleep” en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single All Time Low – “Melancholy Kaleidoscope”

“Melancholy Kaleidoscope” is waarschijnlijk het laatste voorproefje dat we krijgen vooraleer we het nieuwe album te horen krijgen van All Time Low….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.