Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (25 februari – 3 maart)

Elke week verzamelen we de beste nieuwtjes, zo blijf je op de hoogte van wat er beweegt in muziekland. Deze week: afscheid van Mark Hollis, een nieuw Belgisch Jazz-festival en waarom is de eerste dag van Rock Werchter beduidend korter dan de andere dagen.

Afscheid van Mark Hollis

De week begon met het droevige nieuws dat Mark Hollis van Talk Talk is overleden aan de gevolgen van een korte ziekte. Die groep was verantwoordelijk voor heel wat commerciële successen binnen de synthpop van de jaren ’80 met hits als “It’s My Life”, “Such A Shame” en “Life’s What You Make It”, maar Mark Hollis liet de groep ook evolueren naar baanbrekende muziek. Op albums als Spirit of Eden en Laughing Stock schepte de band een levendig geluid met spirituele proporties dat ongehoord was. Met een bijzonder geduldige werkmethodiek combineerde Talk Talk jazz, ambient en minimalisme tot een wondermooi geluid dat de bakermat vormde van wat later postrock zou genoemd worden.

Op hun artistiek hoogtepunt stopte Talk Talk er mee, waarna Mark Hollis zich terugtrok uit de schijnwerpers. In 1998 bracht hij zijn enige solo-album uit, maar in de laatste twintig jaar hoorden we – op enkele zeldzame samenwerkingen na – bitter weinig van de artiest. Hollis was een muzikant die met grote concentratie en geduld deed wat hij moest doen en verder niet teerde op herhaling van succes. Zijn vooruitstrevende visie, muzikaal talent en de drang om altijd het beste uit zichzelf te halen maakte van hem één van de meest onderschatte muzikanten die de twintigste eeuw gekend heeft.

Eerste dag Rock Werchter telt de helft minder artiesten dan andere dagen

Deze week maakte Rock Werchter zijn volledige affiche bekend. Alle namen staan erop en wie goed naar de line-up kijkt, merkt dat er behoorlijk weinig (goeie) artiesten geprogrammeerd staan op de eerste festivaldag. Slechts twaalf artiesten treden op op drie podia, terwijl er op de andere dagen 25 artiesten hun opwachting maken. De organisatie dekte zichzelf in met een uitleg over de start van de zomervakantie, mobiliteitsproblemen en leerkrachten, ouders en schoolgaande kinderen met verplichtingen op school. De reden waarom het vierde podium (The Slope) die dag niet gebruikt wordt is de dj van P!nk. De Amerikaanse zangeres heeft namelijk gevraagd of haar dj KidCutUp de hele dag plaatjes mocht draaien aan de Main Stage. Die geluidshinder zorgt ervoor dat er niets geprogrammeerd kan worden op The Slope. Een festivaldag aanpassen voor één artiest, op zijn minst gewaagd. Desondanks het mindere aanbod kosten dagtickets evenveel voor elke dag: 105 euro.

Nieuw jazz-event in Gent

Jazz-liefhebbers kregen deze week heugelijk nieuws, want op 5 en 6 april zal een nieuw festival het levenslicht zien. Dan neemt Belgian Jazz Late Night Gent over. Op vijf verschillende locaties in het centrum zal je jazz-optredens van onder andere: Skordatura, John Ghost, Too Noisy Fish, Taxiwars en Esinam kunnen meepikken. Op 7 maart start de ticketverkoop.

Zanger Imagine Dragons reageert op kritiek

‘nieuwste slechtste band ter wereld’, zo noemde Corey Taylor, de frontman van Slipknot, Imagine Dragons. Dan Reynolds kon daar niet mee lachen. Hij en zijn band krijgen voortdurend kritiek en werden in een interview met de frontman van de metalband omschreven als ’de nieuwe Nickelback’. Daar kon Dan niet mee lachen. Op Instagram deelde hij een open brief waarin hij de muziekindustrie oproept om dit te stoppen, om elkaar te steunen ondanks de verschillen.

https://www.instagram.com/p/BuaFQ6rFZPA/?utm_source=ig_embed

Charlotte De Witte wordt resident dj op BBC Radio 1

Charlotte De Witte is goed op weg. Dit voorjaar staat ze nog op Coachella en haar KNTXT-festival rolt binnenkort uit naar het buitenland. En ook in de UK zijn ze fan want deze week maakte BBC Radio 1 haar resident dj bekend. Niemand minder dan onze Charlotte De Witte zal er elke eerste maandag van de maand plaatjes draaien. Ze staat op de line-up tussen oa. Paul Woolford, Marcel Dettmann, Honey Dijon, HAAi, Jayda G, Monki en Danny Byrd. En nog meer goed nieuws want op 16 november zal ze voor een tweede keer het Sportpaleis vullen met KNTXT.

Weezer te beluisteren exclusief in videogame Fortnite

Weezer is een band die van alle markten thuis is, zo ook die van games. Om hun dertiende studio album te promoten, trokken ze aan de mouw van Fortnite. Daar kon je deze week een Weezer World-kaart terugvinden. Ging je aan de slag in die wereld, dan kon je vier nieuwe songs van Weezer horen uit de jukebox die nog nergens anders te horen waren. Ondertussen is The Black Album officieel uit, maar kan je nog steeds verder spelen met de soundtrack van Weezer op de achtergrond.

Dé filmprijzen draaiden dit jaar volledig rond muziek

Hoewel de Oscars filmprijzen zijn, bleek de focus dit jaar vooral op muziek te liggen. Eén van de grote winnaars was namelijk Bohemian Rhapsody, de film over de band Queen verzilverde vier van de vijf nominaties en de performance van Lady Gaga en Bradley Cooper was voor velen het hoogtepunt van de awardceremonie. Normaal gezien stond ook Kendrick Lamar op het programma met Black Panther-song “All The Stars” maar die weigerde op te treden.

Voormalige drummer van The Cure overleden

Andy Anderson, die drumde voor onder meer The Cure en Iggy Pop is dinsdag overleden. Dat maakte een van de oprichters van The Cure bekend via Twitter. Anderson was onder andere te horen op de liveplaat Concert: The Cure live. De drummer liet twee weken geleden nog weten dat hij terminaal ziek was en dat hij zich bij zijn lot had neergelegd. Anderson stierf aan kanker.

Morrissey werkt met grote namen aan een cover album

Morrissey komt binnenkort met een nieuw album, eentje dat volledig bestaat uit covers van onder andere Roy Orbison, Bob Dylan, Joni Mitchell en Carly Simon. En dat doet hij niet alleen. Op de plaat zal hij samenwerken met Billie Joe Armstrong (Green Day), Lydia Night (The Regrettes), Ed Droste (Grizzly Bear), Laura Pergolizzi (LP) en Ariel Engle (Broken Social Scene). De rode draad doorheen California Son is het thema ‘protestliederen’ en zal te beluisteren zijn vanaf 24 mei.

Alle nieuwe nummers van de week in een lijstje.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Weezer - "All My Favorite Songs"

Vorig jaar had Weezer voor ons met Van Weezer een hardrockplaat klaarliggen die ergens in mei moest verschijnen, samen met de start…
AlbumsRecensies

DIRK. - Cracks in Common Sense (★★★★½): Gepeperde voltreffer

Wie DIRK. voor 2020 nog niet had leren kennen, kan tegenwoordig ondanks dit tumultueuze jaar niet meer om hun ‘indiepowerslackerpop’ heen. In…
InstagramNieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Gorillaz feat. Robert Smith (The Cure) - "Strange Timez"

Het is alweer ruim twee jaar geleden dat Gorillaz The Now Now uitbracht en kort daarna speelde de groep rond Damon Albarn en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.