AlbumsRecensies

Avril Lavigne – Head Above Water (★★★½): “Wisselvallig met een hoopvolle opklaring”

Een dikke vijftien jaar geleden begon het allemaal voor Avril Lavigne. Met “Complicated” scoorde ze haar eerste hit en al snel kwam er een tweede. En een derde. En zo ging de bal aan het rollen. De Canadese zangeres brak meerdere records en menig harten bij de jongeren van de nillies. Met haar punkpop en herkenbare stem veroverde Avril Lavigne de wereld. Nummers als “Wish You Were Here” kunnen we nog steeds helemaal meezingen en velen onder ons zien de poster van de zangeres nog in onze oude tienerkamer hangen. Na haar vijfde studioalbum in 2013 werd het stil rond de zangeres. Getroffen door de ziekte van Lyme en daardoor niet meer in staat om nieuwe muziek te maken. De vele tiener fans van toen werden volwassen en haalden hun poster van de Canadese zangeres van de muur.  Maar de fans zijn niet de enige die volwassen werden tijdens de pauze, ook Avril Lavigne werd ouder sinds haar vorige langspeler. En dat horen we.

De punkpop moest plaats maken voor ‘gewone’ popmuziek en ballades. Is dit een slechte zaak? Neen, en zeker niet als dit nummers als “Head Above Water” tot gevolg heeft. Met deze persoonlijke powerballad kwam de zangeres terug na een stilte van vijf jaar. Het dramatische, maar hoopgevende nummer overtuigde ons meteen. Meer dan dat, we wilden meteen meer. “Head Above Water” legde de verwachtingen meteen hoog. Toen we de tweede single van het album voor het eerst te horen kregen werden we terug al wat meer met onze voeten op de grond gezet. “Tell Me It’s Over” is zeker geen slecht nummer, maar het is wel een andere stijl dan “Head Above Water”. Hetzelfde geldt voor de meest recente single die we eerder deze week te horen kregen. “Dumb Blond” (met Nicki Minaj) is opnieuw iets helemaal anders.

We krijgen op Head Above Water een hele hoop verschillende stijlen of invloeden te horen, maar de langspeler vormt wel één geheel. Ongeveer. Wie naar het album begint te luisteren krijgt meteen een dosis drama met nummers als “Head Above Water” en “I Fell In Love With The Devil”. Van rustige piano naar een horde dramatische strijkers en terug. Naast de overvloed aan strijkers horen we ook de krachtige stem van Avril Lavigne. Op het einde van de nummers gaat de Canadese vaak haar stem in dramatische bochten wringen. U heeft het misschien al door: Head Above Water is een album bedekt met een laagje drama.

Nog voor we een overkill krijgen aan drama krijgen we het poppy “Dumb Blond” te horen. Eerder deze week waren we verbaast toen we te weten kwamen dat Nicki Minaj ook te horen zou zijn op dit nummer, maar de twee gaan verrassend goed samen. “Dumb Blond” draaide uit in een bom van plezier. Ergens doet de samenwerking ons denken aan de muziek uit het begin van Lavigne’s carrière. Dit geldt ook voor “Souvenir” dat later op het album opnieuw het dramagehalte doorbreekt. Dit is een goeie zaak, anders zou het album te veel van hetzelfde geweest zijn. Het country-achtige “Goddess” wat verderop in het album vindt ook zijn plaats om diezelfde reden.

Op de meeste albums zijn er wel momenten waarop je niet meteen overtuigd bent door een nummer. Ook hier is dat het geval. “Bigger Wow” en “Crush” zijn daar voorbeelden van. Niet alle nummers halen hetzelfde niveau, maar slechte nummers vinden we niet op Head Above Water. Bepaalde nummers hadden wat tijd nodig om ons te overtuigen, maar nummers als “Birdie” en afsluiter “Warrior” horen daar niet bij. Dat laatste is opnieuw een powerballad, dit keer gevuld met hoop. Hoop is een vaak terugkerend thema op dit album. “Warrior” is het soort afsluiter waarop je hoopt. Nog één keer alles geven en daarna wil je opnieuw op start duwen om mee te schreeuwen met “Head Above Water”.

Head Above Water is het album waarmee Avril Lavigne na vijf lange jaren terugslaat. Het album ligt mijlenver van de punkpop uit de eerste jaren van de Canadese haar carrière, maar verrast ons op een goede manier. Met veel drama komt de zangeres terug, maar de drama wordt op de juiste momenten afgewisseld met een muziek van een totaal ander genre. Niet alleen het genre, maar ook de kwaliteit van de nummers is wisselvallig. Waar we van sommige nummers niet genoeg krijgen hebben andere tijd nodig om ons te overtuigen. We zijn wel meteen overtuigd door de stem van Lavigne. Een krachtige stem die krachtige en hoopvolle nummers brengt met een goeie portie drama.

FacebookInstagramWebsite

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

956 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Avril Lavigne - "Mercury In Retrograde" & "Pity Party"

Amper zeventien lentes jong was de Canadees-Franse Avril Lavigne toen ze in 2002 doorbrak met monsterhits als “Complicated” en “Sk8er Boi”. Tijdloze…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Avril Lavigne & YUNGBLUD - “I’m A Mess”

Poppunk. Je bent ervoor of ertegen, maar je kan er niet omheen dat het genre vandaag de dag terug gigantisch populair is….
AlbumsFeatured albumsRecensies

Avril Lavigne - Love Sux (★★★½): Terugkeer naar de vorm uit de hoogdagen

2002, exact twintig jaar geleden, veroverde de toen zeventienjarige Avril Lavigne de wereld met haar monsterhit “Complicated”, gevolgd door de al even…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.