Live, Recensies

dodie @ De Roma: Betoverend

De Engelse Dorothy Clark is niet alleen een YouTube-fenomeen, maar ook artieste van formaat. Eind januari kwam haar derde ep Human uit, die bol staat van de lieflijke nummers met perfecte afwerking. Gisterenavond presenteerde dodie haar ep in De Roma en werden we ondergedompeld in haar emotionele universum, maar was er ook ruimte voor lol trappen en dansen. Een leuke mix, die steeds ook geweldig goed klonk.

Orla Gartland speelde in het voorprogramma. De 24-jarige singer-songwriter had er duidelijk zin in. Enthousiast en met veel gelach flapte ze er bindteksten uit en tijdens haar meer uptempo nummers stond ze geen seconde stil. Dat waren dan ook de nummers waarin ze uitblonk en die volgens ons haar sterkste kant zijn. Voor haar nieuwe single “Why Am I Like This?” deelde ze het publiek op in twee delen, die elk een andere harmonie moesten zingen. Gartland had de zaal mee, want iedereen ging ervoor, het klonk zelfs echt goed en het eerste kippenvel-moment was aangebroken.

dodie’s set opende indrukwekkend. Ze stond stil onder één spot en met een wit kleed aan, terwijl ze ingetogen “Arms Unfolding” zong. Het zag er niet alleen betoverend uit, het klonk ook zo. De toon was gezet en dodie wond de zaal meteen om haar vinger met haar gouden stem. Ze liet een hele reeks sad songs de revue passeren, en zowel band als publiek ging er helemaal in op. Op de plaat barsten haar trage nummers van de emotie en laten die je steeds wegglijden in een wereld waar ruimte is voor hoopvolle, maar ook negatieve dromen en gedachten. Live klonken die nummers net zo krachtig.

De band durfde stiltes laten en hun tijd te nemen om voor voldoende ruimte te zorgen, zodat de sfeer van elk nummer kon doordringen. Op de perfecte momenten werden strijkers ingezet en die droegen moeiteloos bij aan die emotionele toets. De backings werkten meeslepend en zorgden vaak mee voor een geleidelijke opbouw naar overweldigende hoogtepunten. Het geheel klonk heel harmonieus, heel organisch en vooral heel oprecht. We werden van de ene emotie naar de andere meegesleurd en dat iedereen ervan genoot, kon je merken, want het publiek was muisstil waar dat nodig was en zong dan weer uit volle borst mee op zowat alle refreinen. Duizenden ‘thank you’s’ en veel gegiechel verraadden dat dodie daar dankbaar voor was en dat had misschien ook wel invloed op haar bindteksten. Ze gaf context bij haar nummers, waarin ze best openhartig over haar angstproblemen sprak. ‘I give you this context for anyone whose head is on fire too. It’ll make sense again,’ zei ze. Dat moet je toch wel durven. Ze vulde deze ernst ook vaak aan met humor. ‘I did a poll on how many sad songs to play. It was a close call, quite Brexity!’

De avond bestond niet alleen uit tristesse, want dodie bracht ook enkele happy songs, die dan ook met heel wat gedans en gejoel ontvangen werden. dodie en band zijn duidelijk geen one trick ponies, want ook deze nummers klonken live super goed. Er werd heel wat lol getrapt op het podium. Iedereen dartelde wat rond, stond te lachen, en o ja, speelde ondertussen super strak. De drive zat er steeds in en ook deze nummers waren dus een schot in de roos. Touchdown!

dodie’s betoverende nummers werden aangevuld met dansbare, blije liedjes, maar het optreden was toch vooral een emotionele rit. Ook op het podium zijn haar nummers af. Live klonk het allemaal even afgewerkt en oprecht, waardoor de nummers volledig tot hun recht kwamen en het publiek met gemak van begin tot eind van hun sokken geblazen werd.

Setlist:

Arms Unfolding
Monster
Human
If I’m Being Honest
6/10
Sick Of Losing Soulmates
Not What I Meant
Burned Out
Secret For The Mad
You
Rainbow [Cello Solo]
She
Guiltless
Party Tattoos

When
Absolutely Smitten
Would You Be So Kind
In The Middle

11 februari 2019

About Author

Ann Mulleman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief