Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (4 februari – 10 februari)

Elke week verzamelen we de beste nieuwtjes, zo blijf je op de hoogte van wat er beweegt in muziekland. Deze week: awards, awards, awards en robots versterken Muse op tour.

Niels Destadsbader wint vijf MIA’s, Angèle drie

Afgelopen donderdag werden de Vlaamse muziekprijzen uitgedeeld. Grote winnaar was Niels Destadsbader die vijf beeldjes binnnehaalde, onder andere voor beste album. Hij werd gevolgd door Angèle die er drie won. Hit van het jaar was voor een Nederlandse band: BLØF die dankzij gastzangeres Geike Arnaert een Vlaamse prijs konden winnen met “Zoutelande”.

Angèle wint ook nog eens een Franse grammy

Deze week werden naast de MIA’s ook de Victoires de la musique uitgedeeld, de muziekprijzen voor het franstalige lied. In Parijs mochten de Van Laekens Angèle en Roméo Elvis een prijs in de wacht slepen voor hun videoclip. In de video van “Tout Oublier” wandelen broer en zus in ski-outfit over het strand. Angèle won bovendien ook de prijs voor revelatie van het jaar met Brol. Rapper Damso won beste rapalbum

Echte Grammy’s zonder Ariana Grande, Kendrick Lamar, Drake en Childish Gambino

Dat rijtje namen heerste het afgelopen jaar de muziekwereld in Amerika, maar zullen maandagavond niet aanwezig zijn op de Grammy’s. Ariana Grande ligt in de clinch met de producer van de awardshow omdat ze haar gekozen nummers niet mocht spelen. De drie rappers Drake, Kendrick Lamar en Childish Gambino hebben allemaal een aanbod van diezelfde producer geweigerd en het is nog maar de vraag of ze ook zullen komen opdagen. De Grammy’s kampt al enige tijd met een slecht imago in de urban scene. Zo werd Jay-Z vorig jaar acht keer genomineerd, maar won hij geen enkel beeldje en moest Kendrick Lamar zijn nominatie verzilverd zien worden door Bruno Mars, terwijl de rapper een tijdje later een Pulitzer Prijs won.

Tamino wint naast een MIA ook een Ultima

Ultima, dat is de nieuwe naam voor de Vlaamse cultuurprijzen. Onder andere in de categorieën literatuur, film, podiumkunsten, architectuur en circus worden ieder jaar de Ultimas uitgereikt. Er is slechts één muziek-categorie en dus ook maar één winnaar. Dat was dit jaar Tamino. Die prijs kan de Antwerpse zanger naast zijn MIA van Beste Alternative zetten.

Geen reünie voor My Chemical Romance

In ons vorige nieuwsoverzicht gaven we My Chemical Romance-fans misschien wat valse hoop. Gerard Way had namelijk samengewerkt met ex-gitarist Ray Toro voor een Netflix-soundtrack. Maar diezelfde Gerard gaf deze week in een interview met The Guardian toe dat een reünie er echt niet zit aan te komen: ‘We definitely get offers regularly to reunite – it’s a constant thing. […] I miss playing with the guys, but I don’t think so…’ Hij sprak ook over de rol van de band. Dat die na de break-up in 2013 ook niet meer nodig was, in tijden van Obama. Maar dat die met de huidige politieke situatie in Amerika misschien opnieuw nodig was.

Thom Yorke vergelijkt Brexit met het derde rijk

De zanger van Radiohead trok deze week richting het publieke forum Twitter om er zijn gedacht te zeggen over de Brexit. Die vergelijkt hij met de eerste dagen van het derde rijk. May zou volgens hem miljoenen buitenlanders die in Groot Britannië werken buitenpesten en burgers en het parlement intimideren. Hij noemt de Brexit bovendien geen democratische beslissing.

Thurston Moore (Sonic Youth) & John Paul Jones (Led Zeppelin) op één podium

Twee legendes van twee legendarische bands zullen samen optreden en dat op 28 maart in Londen ter ere van de radiozender Resonance FM. Het concert zal doorgaan in de 100 Club op Oxford Street. Led Zeppelin vierde vorig jaar hun vijftigste verjaardag, maar een reünie zit er nog steeds niet aan te komen. Frontman Robert Plant zei nog: “We could only reunite in a chip shop.”

Muse in robotpakken op Rock Werchter?

Op 30 juni staat Muse op Rock Werchter en de kans is groot dat ze hun robots meenemen. Matt Bellamy deelde deze week een video van zichzelf in een robotpak op stelten met de boodschap: Getting geared up #simulationtheoryworldtour. Wie dus op zondag naar de wei trekt, kan een vreemde creatie over het podium zien wandelen. Voor Muse is dit alleszins geen vreemde stunt want ze werkten op hun vorige tour al met drones.

Dinosaur Jr. verovert Japanse hitlijsten met 25-jaar oud nummer

“Over Your Shoulder” van Dinosaur Jr. is nooit een single geweest, maar schopt het nu tot  in de Billboard Japan Hot 100. Het nummer kwam meteen binnen op plaats 18, boven Ariana Grande. Waarom? Dat leek niemand te weten. Tot woordvoerders van de band erachter kwamen dat het nummer gebruikt werd als soundtrack bij oude afleveringen van Gachinko Fight Club en dat die mogelijks nu ergens op YouTube massaal bekeken worden.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Tamino - Sahar (★★★★): Een met goud omhulde diamant

Bijna drie jaar lang leek het alsof Tamino van de aardbol verdwenen was. Je zou het een ietwat onrustwekkende verdwijning kunnen noemen,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Tamino - "You Don't Own Me"

De grote terugkeer van Tamino moet een van de meest besproken concerten van Pukkelpop 2022 zijn. Met het gloednieuwe Sahar onder de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Debuutsingle L.S. Dunes - "Permanent Rebellion"

Superbands, er zijn er al talloze de revue gepasseerd. De ene al met meer succes dan de andere. Maar ze durven al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.