Albums, Recensies

dodie – Human (★★★★): Eenvoudige, maar perfect afgewerkte nummers vol eigenheid

Waar de Engelse Dorothy Clark ooit begon met ukelele-opnames in haar kamer, is zij vandaag een heuse YouTubester, is zij het fenomeen dodie geworden en krijgen we perfect afgewerkte nummers vol eigenheid voorgeschoteld op haar derde ep Human. Singles “Human” en “If I’m Being Honest” kwamen al uit in het najaar van 2018 en legden de lat hoog voor de rest van de ep. Tot onze grote vreugde werden al de verwachtingen ingelost.

De ep wordt geopend met een kort en sober nummer dat de toon zet voor de rest van de plaat. Liefde en breekbaarheid in een sfeer van melancholie en een tikkeltje mysterie staan centraal. Dat is nu eenmaal wat dodie doet, en dat op haar eigen, pure en bescheiden manier. Het is vooral die authenticiteit die we zo kunnen appreciëren en die ons telkens als een blok voor haar nummers doet vallen. Dodie’s gouden stem en oprechte teksten in combinatie met de perfect gebalanceerde producing zorgen ervoor dat Human je raakt. “Not What I Meant” is een voorbeeld van een nummer waar het de afwerking is die het hem doet. Het is een simpel nummer, maar door vele muzikale details toe te voegen en te zorgen voor een trage maar zekere opbouw, sleept “Not What I Meant” je mee om je uiteindelijk verweesd achter te laten. Het werkt gewoonweg.

Single “Monster” valt het meeste op. Dit komt doordat het nummer twee extra dimensies bevat die we niet van dodie gewend zijn. Elektronische klanken spelen namelijk een grote rol in het nummer, terwijl dodie het vaak zonder doet. Daarnaast is “Monster” het vrolijkste nummer van de zangeres tot nu toe, ook al is er nog steeds duidelijk een donkere ondertoon te vinden in klank en tekst. Dat ze deze richting best af en toe mag uitgaan staat vast. Het nummer blijft hangen, zet aan tot dansen en ondertussen blijft het onmiskenbaar dodie!

De hele ep bevat muziek die verschillende scenario’s kan begeleiden. Een eenzame, regenachtige avond na een breakup of een avond vol comfortabel gebabbel en wijn: het past allemaal en we willen het allemaal beleven zolang dodie’s muziek maar op de achtergrond kan spelen…

Op 10 februari kan je helemaal ondergedompeld worden in dodie’s universum wanneer ze haar ep presenteert in De Roma. Tickets zijn nog steeds te koop.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

24 januari 2019

About Author

Ann Mulleman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter