Albums, Recensies

Joost – Albino (★★★★): “Rollercoaster door het hoofd van een millenial”

Joost is de artiestennaam van de 21-jarige Joost Klein, het nieuwste rapfenomeen uit Nederland. Zijn faam maakte hij alvast op sociale media waar hij door het leven gaat als Eenhoornjoost, één van zijn vele bijnamen. Zijn leven leest als een roman: zijn ouders verloor hij op jonge leeftijd, hij werd van school gegooid en ging even als dakloze door het leven. Van dit alles merk je echter niks in zijn muziek. Deze wordt gekenmerkt door vette beats en geestige teksten. En zijn album Albino staat er vol mee.

Voor dit album verscheen er reeds een EP, een mixtape en een album samen met Donnie met hits zoals “Scandinavian Boy” en “Chubby”. Op deze nummers laat Joost zich kenmerken door een dromerige SoundCloud-rap vibe vergelijkbaar met Post Malone. Dergelijke muziek laat Joost voor zijn solo debuut echter achterwege. Opener “joost klein” maakt meteen duidelijk waar hij voor staat: ‘Ik ben geen Rotterdammer. Jullie mannen, mannen zijn zwaar overspannen’. Een frisse wind in de Nederhop na de heerschappij van Lil Kleine, Boef en consorten deze laatste jaren.

Joost gaat voor humor en absurde teksten. Nergens wordt dat zo duidelijk als op titeltrack “albino”. Een upbeat nummer dat wel even in je hoofd blijft hangen. Aan schunnige teksten geen gebrek. De jonge Fries bezit duidelijk een onuitputtelijke bron aan creativiteit. De formule bestaat steeds uit hetzelfde: spitsvondige teksten begeleid door strakke beats. Op dit vlak kan hij het best met De Jeugd Van Tegenwoordig vergeleken worden.

Gelukkig zit er ook wel wat variatie in het geheel. Zo wordt het tempo wat verhoogd op “glaassie water”. Dit is veruit ook wel de platste schijf op de plaat, perfect om even je innerlijke gabber los te laten. Opnieuw zit de beat goed, maar toch voelt dit nummer ergens aan als een misser. Zo klopt de de zang hier niet echt met het nummer en ontbreekt de tekst de gebruikelijke spitsvondigheid. Qua stem had het ook wat harder gemogen. Vreemd want op “meeuw” wordt de zang ingewisseld voor schreeuwen en lukt het hem wel. Met zware dreunende bassen worden je boxen hier eens goed getest. Bij afsluiter “demonen in me lichaam” worden we zelfs verrast met gitaren. Het doet denken aan de nu metal van Linkin Park en Limp Bizkit begin 2000.

Op “agoeie” verkondigt Joost: ‘Wauw echt een goed album dat Albino. Vijf sterren.’ Zo ver zouden we nu ook weer niet gaan, maar vier dikke sterren die heeft hij met zijn debuut zeker wel verdiend. Het album kunnen we maar op één manier beschrijven: ‘Fucking leip ouwe!’. Albino is een plaat gevormd door absurdisme en staat vol met catchy nummers. Rappers zoals Donnie en Vjeze Fur zijn alvast fan, wij nu ook. Zelf heeft hij het voor de underdogs, maar wij hebben het gevoel dat Joost het potentieel heeft om het in het wereldje te maken. Zo wordt hij ongetwijfeld een groot fenomeen bij jongeren. Op de titeltrack “Albino” voorspelt hij dat hij op Pukkelpop 2019 staat. Wij noteren het alvast in onze agenda. Ondertussen leggen we de plaat nog een aantal keren op.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

20 januari 2019

About Author

Sam Nuel


2 COMMENTS ON THIS POST To “Joost – Albino (★★★★): “Rollercoaster door het hoofd van een millenial””

 1. Jonasz schreef:

  Nice content!
  Wist je dat ie nog niet geboekt was op Pukkelpop 2019 en dat ze hem dankzij Albino toch geplaatst hebben?
  Goeie move

  • Sam Nuel schreef:

   Klopt, vandaar de “voorspelling” op het einde van het artikel. Slim gezien van hem, je moet het maar doen! Toen ik het album voor het eerst beluisterde, stond het al in de sterren geschreven dat hij geknipt is voor Pukkelpop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief