Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (31 december – 6 januari)

Na een deugddoende feestperiode, starten we het nieuwe jaar met een nieuw weekoverzicht. Zoals elke week verzamelen we de beste nieuwtjes, zodat jullie op de hoogte blijven van wat er beweegt in muziekland. Deze week: rappers met vuile manieren en rappers die vriendjes met vuile manieren supporten, festivalnieuws, Paul McCartney moderniseert en Beyoncé is de slechtzienden vergeten.

Antwerpse rapper steunt tienerpooier in nieuw nummer

Afgelopen weekend verscheen de videoclip van Antwerpse rapper Soufiane Eddyani’s nieuwste single “Amigo”. Dat lied draagt hij op aan zijn vriend Bilal A. “Moreno”, een rapper die in 2016 veroordeeld werd voor gedwongen prostitutie van een vijftienjarig meisje. In het lied is te horen hoe “Moreno” ‘gepakt werd door het systeem’ en niet anders kon dan te doen wat hij deed, omdat hij in armoede leefde. Naast de song, zet Eddyani de campagne verder op Instagram met #freemoreno.

Uit elke politieke hoek klinkt protest: “Zijn publiek bestaat vooral uit pubers, meisjes, vaak ook kwetsbaren. Aan hen vraagt hij nu om die kinderverkrachting en die loverboypraktijken te relativeren. Dat vind ik ziekelijk”, zegt Zuhal Demir, vroegere minister van gelijke kansen (VRT NWS). Bij de VRT wordt het lied alvast geschrapt, zeker op Ketnet, waar de rapper vorig jaar nog te gast was. Eddyani reageerde ondertussen op de heisa. Hij is er nog steevast van overtuigd dat hij met het nummer niets verkeerd doet en enkel zijn vriend steunt, niet zijn verhaal: ‘Via mijn artistieke uitingen zoek ik altijd wegen om jongeren een boodschap mee te geven. Ook met “Amigo” probeer ik hen te overtuigen om van het slechte pad af te blijven.’

Is/was ook niet vies van minderjarigen: Drake

Deze week verscheen plots een video online van Drake die een minderjarig meisje kust en betast op het podium. Het waren beelden van een optreden dat jaren geleden plaatsvond. Tussen het zingen door vroeg hij een fan op het podium, hij danste met haar, kuste haar in de nek en betaste haar borsten, terwijl het publiek hem aanmoedigde. Nadat hij de leeftijd vroeg van de fan en die antwoordde met ’17’, ging een lachbui door de zaal. Drake reageerde ongepast: ‘Why do you look like that? You thick. Look at all this. Well, listen 17, I had fun. I don’t know whether I should feel guilty or not, but I had fun. I like the way your breasts feel against my chest. I just want to thank you.’ En hij bedankte de jongedame door haar nogmaals te kussen. Gewild of niet, 17 is en blijft minderjarig. Heel wat fans reageerden dan ook in shock bij het zien van de video.

Pinkpop de komende tien jaar niet langer tijdens Pinksteren

Festivaldirecteur Jan Smeets had nieuws over zijn Pinkpop-festival. Dat zal namelijk de komende tien jaar niet meer kunnen plaatsvinden tijdens het Pinksterenweekend. Die hoogdag valt namelijk te vroeg in het jaar en dan trekken grote bands liever naar Amerikaanse festivals als Bonnaroo. Dan maar verschuiven naar het tweede weekend van juni. De editie van 2019 valt nog wel samen met Pinksteren. Tijdens het weekend van 7 juni zijn daar onder andere Fleetwood Mac en Mumford & Sons te zien.

Nog meer buitenlands festivalnieuws: Kanye West weigert Coachella te headlinen

De line-up van Coachella (met twee Belgische acts) begeesterde deze eerste week van het nieuwe jaar. Daar ontbrak een grote popster: Kanye West. Volgens TMZ, zou Yé het headliner-slot geweigerd hebben, omdat het podium te klein was. ‘These 40×60 stages are so archaic. It’s the same type of stage on which Shakespeare’s works were performed hundreds of years ago. It is artistically limiting.’ De organisatie wilde niet toegeven aan de eisen van West, en dus besloot hij het grootste festival in de Verenigde Staten links te laten liggen.

Paul McCartney experimenteert met moderne technieken op nieuwe single

De Beatle is natuurlijk al langer fan van experimenteren in muziek. Maar dit hadden we niet van McCartney verwacht: auto-tune. Op z’n nieuwe single “Get Enough” treedt hij in de voetsporen van Bon Iver, Kanye West en James Blake door zijn stem te vervormen met een computerprogramma. Ongewoon zou je denken voor een Beatle. Maar tijdens een van de interviews die hij ter promotie van zijn nieuwe album Egypt Station deed, vertelde McCartney: ‘You know what? If we’d had this in the Beatles, we’d have been – John, particularly would be so all over Auto-Tune.”

Nieuw Rammstein album is klaar en zal losgelaten worden in april

Fans van de Duitste metalband kunnen al beginnen aftellen want het nieuwe album van Rammstein is sinds november al af. Dat bevestigde gitarist Richard Kruspe deze week in een interview met het Brits magazine Kerrang. De release staat gepland voor april en zal gepaard gaan met vijf muziekvideo’s. Het is al sinds 2009 geleden dat Rammstein een album uitbracht. Tijdens het optreden in het Koning Boudewijnstadion op 10 juli, zullen fans de nieuwe songs zeker en vast te horen krijgen. Het is wel al volledig uitverkocht.

Ook James Blake teast erop los met nieuwe werk

Aan het andere eind van het spectrum kunnen fans van James Blake ook beginnen aftellen want de Brit heeft de afgelopen week overal kruimels van zijn nieuwe album gelost. Zo verscheen de titel Assume Form op de muur aan een Londens metrostation en op Time Square in New York. Op de website www.assumeform.com is (vermoedelijk) een stukje van het nieuwe werk te horen. Een releasedatum van 25 januari doet de ronde, maar er is nog geen officiële datum vrijgegeven. Volgende maand start de zanger met z’n Amerikaanse tour.

Nog meer albumgeruchten: Liam Gallagher in de studio?

Hij mag dan wel zijn concert in Vorst Nationaal tot nader orde hebben uitgesteld, Liam Gallagher zit niet z’n broek te slijten op de zetel. Deze week verschenen een aantal video’s van de Britse zanger in de studio. De beelden werden gepost door Andrew Wyatt, co-producer van Liam’s vorige album. Op z’n Instagram Story kon je Liam achter de microfoon zien, niet horen. Alsook achter de keyboards. De video’s bevestigen wat Liam zelf ook al zei in december: dat hij een met een “leger aan songwriters” aan de slag was en twintig nieuwe songs heeft die “jullie levens zullen veranderen.”

https://twitter.com/scyhodotcom/status/1081216027520892928?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1081216027520892928&ref_url=https%3A%2F%2Fcanonical.url%2F

The Raconteurs onthullen hun tourplannen

“2019 is going to be an exciting year of touring with The Racs!” meer moest Brendan Benson niet tweeten om ons te enthousiasmeren over het komende jaar. De band rond gitarist Jack White releaset in 2019 niet alleen een nieuw album, ze zijn dus ook van plan er live mee uit te pakken. Al zal dat wel even wennen worden, hun laatste tour samen dateert van 2008. Waar en wanneer The Raconteurs te zien zullen zijn, is nog niet bekend.

Beyoncé moet betalen omdat haar website niet toegankelijk is voor blinden

Mary Conner, een blinde vrouw uit de Verenigde Staten heeft Parkwood Entertainment aangeklaagd voor discriminatie. Het bedrijf is in handen van Beyoncé en de vrouw heeft dan ook bezwaren tegen de website van de Amerikaanse zangeres. Deze zou in tegenstelling tot wat de anti-discriminatie wet “Americans With Disabilities Act” voorschrijft, niet toegankelijk zijn voor slechtzienden en blinden. Zo kon de vrouw niet met behulp van haar toetsenbord tickets bestellen of tourdata bekijken. Ze eist nu een schadevergoeding. Beyoncé of woordvoerders van Parkwood Entertainment hebben nog niet gereageerd.

Volg onze Spotify-lijst met de nieuwste singles.

Een nieuw jaar betekent nieuwe singles, volg onze Spotify lijst en blijf op de hoogte.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #31

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos hoog. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jack White - "Taking Me Back"

Jack White heeft nog eens iets nieuws klaar. De Amerikaanse gitaarvirtuoos en ex-lid van het legendarische muziekduo The White Stripes heeft al…
AlbumsRecensies

James Blake - Friends That Break Your Heart (★★★): De magie voorbij

Er was een tijd waarin we alleen al bij het horen van de naam James Blake naar het randje van onze stoel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.