Uitgelicht

Het elftal van 2018 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te laten en ook hun mening te laten gelden. Beginnen doen we met enkele Belgische artiesten die dit jaar alomtegenwoordig waren. Wij stelden elf vragen en zij gaven antwoord. Voor ieder wat wils dus!

Benjamin Desmet, Stefanie Callebaut (SX)

Favoriete album(s) van 2018: Jon Hopkins – Singularity
Favoriete single(s) van 2018: Thom Yorke – “Suspirium”
Favoriete debuut van 2018: Tamino – Amir
Favoriete act van 2018: David Byrne
Favoriete optreden van 2018: Selda Bağcan in de AB
Favoriete festival van 2018: Cactusfestival
Favoriete muziekvideo van 2018: Childish Gambino – “This Is America”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Tirzah
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Low Hill
Underrated in 2018: MGMT
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… 2018 was het jaar van de EP.

Bert Goethals (Sister May)

Favoriete album(s) van 2018: A Perfect Circle – Eat The Elephant, zelden een album gehoord dat zo maatschappelijk relevant is. De boodschap en de sound zijn zo mooi verpakt! Ongelofelijk….
Favoriete single(s) van 2018: A Perfect Circle – “By And Down The River”, respect voor de manier waarop hij zichzelf fileert….
Favoriete debuut van 2018: Whispering Sons – Image
Favoriete act van 2018: A Perfect Circle
Favoriete optreden van 2018: Mogwai – Cactus Festival & Blown away, schitterende sound & A Perfect Circle – Lotto Arena: perfectie bestaat bijna
Favoriete festival van 2018: Cactus festival
Favoriete muziekvideo van 2018: A Perfect Circle – “Disillusioned”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Tool
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Whispering Sons: new wave is back
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Dat Groningen verder ligt dan dat ik dacht….

Brutus

Favoriete album(s) van 2018: King Dude – Songs To Make War To : Ondertussen al zijn 8ste plaat denk ik, en elke plaat is beter dan de vorige! (Stijn)
Self Defense Family – Have You Considered Punk Music: Rustigere plaat dan de voorgangers maar tekstueel weer helemaal top. (Stijn)
Laura Jane Grace & the Devouring Mothers – Bought to Rot: Bloed kruipt waar het niet gaan kan, denk ik. Wat een stem, wat een drive, wat een coole songs. Niet Against Me! én misschien zelfs beter!? (Dit zou ook het debuut van het jaar kunnen zijn, maar voor Laura Jane telt dat niet 🙂 (Peter)
Favoriete single(s) van 2018: Rival Consoles – “Untravel”: Ik heb gekozen voor een nummer waar ik nog steeds hetzelfde gevoel bij krijg. Ik vind het echt zo mooi. (Stefanie)
Idles – “Danny Nedelko”: Geen uitleg nodig. De kracht van Idles zijn de teksten, dit nummer zegt alles. ‘Fear leads to panic, panic leads to pain, pain leads to anger, anger leads to hate.’ Ik wou dat Dany ook mijn vriend was. Of wacht. Waarschijnlijk is hij dat. (Peter)
Favoriete debuut van 2018: Shame – Songs of Praise: Uit van januari, maar heb ze pas ontdekt na de zomer. Dat is ongeveer het enige spijtige aan heel de plaat. Wat een plaat! (Peter)
Favoriete act van 2018: Restorations. Hebben pas enkele maanden geleden hun laatste plaat uitgebracht (LP5000) maar heb ik het vaakst opgelegd in 2018. Goeie mix van alles wat ik goed vind. (Stijn)
Favoriete optreden van 2018: Ry Cooder (Stadsschouwburg Antwerpen – 11 oktober 2018): Na 4 nummers viel het geluid uit en speelde hij zonder micro een nummer akoestisch voor 2000 man… Dat was geniaal! (Stijn)
Steak Number Eight – ‘the closure’ show (Vooruit Gent – 2 november 2018): Hoogste focus van het eerste tot en met het laatste nummer. (Stefanie)
Thrice (AB Brussel – 19 juni 2018): Zelf mogen touren met je jeugdhelden én voor hun de AB openen. Helden die je 14 jaar eerder zag spelen voor 200 man in diezelfde AB Club, … Een deftige dosis self-emo hier, maar dat was écht zalig. En hun setlist ook. (Peter)
Favoriete festival van 2018: Devilstone Festival in Anykščiai, Litouwen. 3 uur vliegen en 3 uur met een kamikaze driver over een hobbelweg om dan het gezelligste en warmste festival in een bos te ontdekken. (Peter)
Favoriete muziekvideo van 2018: Wiegedood – “De Doden Hebben Het Goed III” (Stefanie)
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Press Club! (Stijn)
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Whispering Sons, Raketkanon en Stake. (Stefanie) én The Guru Guru! (Peter)
Underrated in 2018: Psychonaut – Unfold the God Man.  Als je zo een meesterlijke plaat maakt, mag daar meer mee gebeuren. Ik heb veel respect voor het geduld en de toewijding waarmee ze dit hebben gedaan. Blijven gaan! (Peter)
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Dat genres nog minder een ding zijn. Dit was in de jaren ervoor ook al zo maar iets dat me nu pas echt is beginnen opvallen. (Stijn)
Veel spelen, veel touren, weinig thuis, veel weg. Dat tweede album schrijven, financieel overleven en proberen om de mensen die je graag ziet niet te vergeten. 2018 was zot. (Peter)

The Calicos (Quinten Vermaelen)

Favoriete album(s) van 2018: Marlon Williams – Make Way For Love, kruising tussen Roy Orbinson en Antony and The Johnsons met de prachtige single “What’s Chasing You”. Voor mij dé ontdekking van 2018!
Favoriete single(s) van 2018: Cass Mccombs – “Sleeping Volcanoes”, een artiest die al jarenlang kwaliteit aflevert en ook opnieuw in 2018. Een mooie voorbode van het nieuwe album.
Favoriete debuut van 2018: Jeff Tweedy – WARM, lang over moeten nadenken en het is het solodebuut van Wilco’s Jeff Tweedy geworden. Telt niet echt natuurlijk, maar ik wou de plaat toch vermelden!
Favoriete act van 2018: Blitzegga, het newbeat/electronica project van Björn Eriksson. Check zeker ook de single “Chavalo”.
Favoriete optreden van 2018: dEUS op Brussels Summer Festival, het was de allereerste keer dat ik ze live aan het werk heb gezien, na al jaren fan te zijn, en ik was zeker niet teleurgesteld.
Favoriete festival van 2018: Linkerwoofer, hier hebben met The Calicos de beste show van de zomer gegeven denk ik. Gaat me wel nog even bij blijven.
Favoriete muziekvideo van 2018: The Carters – “Apeshit”, en is het niet de beste, dan is het toch al zeker de duurste.
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Heel moeilijke vraag… Ik ga opnieuw Cass Mccombs zeggen. Echt een artiest die iedereen zou moeten checken. Hij gaat al even mee, maar blijft elke plaat vernieuwen.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Jan Verstraeten, iemand die ik al een tijdje persoonlijk ken en waarvan ik weet wat hij in zijn muzikale mars heeft. Jan heeft ook net getekend bij Unday Records met een fantastische debuut single “Moon Face”. Heel benieuwd naar de rest!
Overrated/underrated in 2018: Moeilijk om hier echt een artiest op te plakken. Ik denk dat er enorm veel onder de radar blijft dat ik erg kwaliteitsvol vind. En evenveel acts die naar mijn mening veel minder voorstellen, maar wel op handen gedragen worden. Kwestie van smaak zeker?
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… De Rock Rally winst en het tekenen bij Mayway Records. For obvious reasons.

Emile Dekeyser (London Bullet)

Favoriete album(s) van 2018: Shame – Songs of Praise, 2018 had 12 dagen nodig om de plaat van het jaar af te leveren.
Favoriete single(s) van 2018: “Danny Nedelko” van IDLES is de ideale middenvinger naar iedereen die Schild & Vrienden steunde, op het Blok stemde in oktober en zich tegen het VN Migratiepact schaarde zonder echt te weten wat daar instaat. Geef mij maar UNITY!
Favoriete debuut van 2018: Rolling Blackouts Coastal Fever – Hope Downs.
Favoriete act van 2018: IDLES en Shame speelden iedereen naar huis. Maar omdat ik die al vermeld had: David Byrne toonde hoe een oude rot nog steeds vernieuwend kan zijn.
Favoriete optreden van 2018: Nick Cave op Down The Rabbit Hole was alles. Catharsis bijvoorbeeld, om maar eens een mooi woord te gebruiken.
Favoriete festival van 2018: Datzelfde Down The Rabbit Hole is het enige waar ik naartoe ben geweest. Topfestival met een ijzersterke line-up: o.a. Cave, Shame, Idles, Warmduscher, La Femme, David Byrne en Anderson .Paak.
Favoriete muziekvideo van 2018: “Pogo” van Roméo Elvis – hiphop is punk as fuck & tous les autres sautent dans le bordel.
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Fontaines DC. Ch-check ‘em out.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Uitkijken naar de plaat van Bonzo. En Mostly Whites moet je ook altijd in het oog houden.
Underrated in 2018: Underrated: Secrets of the Sewer van London Bullet kreeg van jullie 3,5 – en geen 5?! – sterren. (Niet heus, bedankt voor de support!).
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Dat de hele South London Scene (Shame, Goat Girl, Insecure Men, etc) bewees dat Britse Gitaarrock terug leeft. En dat je voor sfeer op Brusselse hiphopoptredens (Roméo, Stikstof, Le77) moet zijn. En RIP Mark E Smith & Pete Shelley. Godverdomme.

EMY

Favoriete album(s) van 2018: Khruangbin – Con Todo El Mundo en The Internet – Hive Mind
Favoriete single(s) van 2018: “Make Me Cry” van Pip Millet
Favoriete debuut van 2018: Jorja Smith – Lost & Found
Favoriete act van 2018: Yellow Days in de Charlatan
Favoriete optreden van 2018: Khruangbin in de Singel
Favoriete festival van 2018: Is moeilijk te zeggen, want ik heb er dit jaar maar eentje gedaan 🙁
Favoriete muziekvideo van 2018: “Cómo Te Quiero” van Khruangbin is een zaaalige music video.
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Pip Millet, ze is niet zo bekend maar haar muziek is wel supercool
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Téme Tan
Overrated in 2018: Sorry aan zijn miljoenen fans, maar ik vind Post Malone heel erg overrated
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Dat obscure rappers blijkbaar de nieuwe trend zijn.

Esther Lybeert (The Antler King)

Favoriete album(s) van 2018: Beak> – >>>, super inspirerende plaat. Mega coole klank.
Favoriete single(s) van 2018: “When We Fall” van Beak>, lang geleden dat ik een nummer nog zo vaak na elkaar op repeat heb gezet.
Favoriete debuut van 2018: Dreamhatcher van MDCIII, spannende bezetting en spannende plaat.
Favoriete act van 2018: Björk op Sint Pietersplein in Gent kon wel tellen als act.
Favoriete optreden van 2018: Beak> in de Cactusclub in Brugge. Niet alleen muzikaal een topconcert, zelfs de bindteksten waren geniaal zonder dat dat de bedoeling was.
Favoriete festival van 2018: Geen idee. Helaas geen festivals gedaan dit jaar.
Favoriete muziekvideo van 2018: “One Wish” van And They Spoke in Anthems
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Khruangbin. Geestige band. Ik hoop dat die in 2019 nog een plaat uitbrengen.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: And They Spoke in Anthems brengt in het voorjaar van 2019 een hele schone nieuwe plaat uit.
Underrated in 2018: STADT. Het wordt tijd dat die band op alle radiostations plat gespeeld wordt en dat alle programmatoren die band boeken in hun zaal of op hun festival.
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Dat het verdomd plezant is om platen te maken en uit te brengen.

Fenne Cuppens (Whispering Sons)

Favoriete album(s) van 2018: Amen Dunes – Freedom
Favoriete single(s) van 2018: Courtney Barnett – “I’m Not Your Mother, I’m Not Your Bitch”
Favoriete debuut van 2018: Teen Creeps – Birthmarks
Favoriete act van 2018: IDLES
Favoriete optreden van 2018: SOPHIE op Pukkelpop
Favoriete festival van 2018: Best Kept Secret
Favoriete muziekvideo van 2018: El Yunque – “Siri, Please”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Xiu Xiu brengt nieuwe plaat uit!
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Rumours (niet dat iemand hen ooit uit het oog verloren is, hoop ik)
Underrated in 2018: Novgrod
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… De nieuwe tendens: imago eerst, muziek later.

Galine

Favoriete album(s) van 2018: Ik heb Florence and the Machine’s High as Hope grijs gedraaid. Ik heb hem ook op vinyl en ik heb de plaat niet veel uit mijn platenspeler gehaald. “Sky full of song” was een beetje mijn persoonlijk anthem dit jaar. I couldn’t hide from the thunder in a sky full of song. Zo geniaal.
Favoriete single(s) van 2018: “Light On” van Maggie Rogers, zonder twijfel zet ik deze op 1. Ze steekt er met kop en schouders bovenuit voor mij, muzikaal maar ook qua concept. De tekst van deze song is ook supersterk.
Favoriete debuut van 2018: Jade Bird – “Love has all been done before”. Engelse songbird met een stem om u tegen te zeggen.
Favoriete act van 2018: Sylvie Kreusch, ik zag haar na mijn optreden op Sonic City en ik denk dat ik met open mond heb staan staren. Ze had een zwarte lakleren jas die door de belichting iedere keer net een andere reflectie had, ze werd vergezeld door twee drummers en bracht een fantastisch zwoele show. De act was een vereenzelviging met de muziek die ze maakt en ik was zwaar onder de indruk.
Favoriete optreden van 2018: Jessie Ware, AB, maart.
Favoriete festival van 2018: Ode aan Best Kept Secret!
Favoriete muziekvideo van 2018: Mynth – “Smog”, de clip werd al uitgebracht in 2017, maar ik ontdekte hem pas in 2018. Fantastisch kleurenspel, doet zeer surrealistisch aan en er komt geweldige architectuur aan bod.
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Lapsley zou met nieuw materiaal komen in 2019. Ze heeft mij enorm muzikaal beïnvloed, dus ik ben erg benieuwd naar haar nieuwe release.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Tristan, wat een talent.
Overrated/underrated in 2018: Léon, Sylvan Esso, Anne-Marie, Khalid, Muna, The Staves
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… THE FUTURE IS FEMALE!

Geppetto & The Whales

Favoriete album(s) van 2018: Low – Double Negative (Deze plaat hebben we op een waanzinnig luid volume geluisterd tijdens de opnames van onze plaat, alvorens ze officieel uit was. And it blew our minds.); Kruangbin – Con Todo El Mundo; Connan Mockasin – Jassbusters; Elliot Galvin – The Influencing Machine
Favoriete single(s) van 2018: Childish Gambino – “This is America”; Rustin Man – “Vanishing Heart”
Favoriete debuut van 2018: ‘debuut’ Big Red Machine – Big Red Machine
Favoriete act van 2018: blackwave.
Favoriete optreden van 2018: Moses Sumney @ Botanique; Sons of Kemet @ PKP
Favoriete festival van 2018: Best Kept Secret
Favoriete muziekvideo van 2018: Childish Gambino – “This Is America”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Rustin Man
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Collective Conscience; Moonboat
Overrated/underrated in 2018: Overrated: Drake; underrated: Mount Eerie
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Dat het verdomd jammer is dat Madensuyu ermee stopt.

Gert Stals (Soul Grip)

Favoriete albums van 2018: Daughters – You Won’t Get What You Want; King Dude – Music to Make War To; Cult Leader – A Patient Man
Favoriete singles van 2018: Code Orange – “3 Knives”; Daughters – “Satan in the Wait”; Behemoth – “God = Dog”; Ghost – “Dance Macabre”; Thomas Giles – “Milan”; Nine Inch Nails – “Shit Mirror”; en qua ‘mainstreammuziek’ vond ik eigenlijk de Warhola-single “Promise” zeer sterk!
Favoriet debuut van 2018: Vein – Errorzone. Ik was (en ben nog steeds) een gigantische fan van het oudere Slipknot-werk. Een band als Vein die erin slaagt die (nu-metal)vibes te creëren in een modern jasje was dus meer dan welkom.
Favoriete act van 2018: De YouTuber Marc Rebillet staat garant voor energiek entertainment!
Favoriete optreden van 2018: Ik heb er belachelijk veel gezien waardoor ik niet 100% zeker weet dat ik er niet een paar over het hoofd zie. Deze komen spontaan in mij op: Meshuggah op Graspop Metal Meeting en Toto in Vorst Nationaal.
Favoriete festival van 2018: Deze zomer heb ik mijn traditionele Graspopbezoek (slechts één dag bezocht dit jaar) ingeruild voor een eerste Pukkelpopeditie. Het is het enige festival dat ik volledig als bezoeker heb gedaan dit jaar. Hoewel het verre van een droomline-up was voor mij, heb ik een schitterend weekend beleefd!
Favoriete muziekvideo van 2018: Behemoth — “Bartzabel”. Telkens Behemoth een nieuwe videoclip uitbrengt, ben ik met verstomming geslagen. Die mannen weten als geen ander een esthetiek te linken aan hun muziek!
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Daughters heeft zo’n belachelijk sterk comebackalbum uitgebracht en ze hebben momenteel enorm veel media-aandacht, waardoor ik denk dat ze nog wel wat potten zullen breken het aankomende jaar. Ik kijk alvast enorm uit naar hun passage in Brussel!
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Slow Crush. Zij zijn ondertussen vrienden van ons geworden en zijn verdomd sterk bezig met uitgroeien tot een van de grotere acts van dit land! Helemaal verdiend ook!
Overrated in 2018: Ik ben steeds een grote Deafheaven-fan geweest, maar hun laatste album Ordinary Corrupt Human Love vond ik enorm underwhelming. De media-aandacht omtrent deze plaat heb ik niet van dichtbij opgevolgd, maar ze hebben er wel een Grammy-nominatie mee in de wacht gesleept, terwijl ik denk dat deze band veel beter kan.
Underrated in 2018: De band Thou heeft dit jaar niet minder dan 3 ep’s én een full length uitgebracht. Deze stunt en de meeste van deze releases zijn voor een hele tijd onbekend gebleven voor mij, terwijl het stuk voor stuk wel zeer sterk werk was. Ik heb in ieder geval het gevoel dat het niet de aandacht krijgt die het verdient.
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Hoe de voorbereidingen voor een release fout kunnen lopen… Als band hebben we heel wat bijgeleerd en hebben een mooi lijstje aan do’s & don’ts kunnen opmaken, dat ons in de toekomst alleen maar ten goede zal komen.

It It Anita

Favoriete album(s) van 2018: Stephen Malkmus and the Jicks – Sparkle Hard
Favoriete single(s) van 2018: Parquet Courts – “NYC Observation”
Favoriete debuut van 2018: Dirk. – Album
Favoriete act van 2018: Fucked Up – CanelaParty (Malaga)
Favoriete optreden van 2018: The War on Drugs – Pukkelpop 2018
Favoriete festival van 2018: Black Bass Festival
Favoriete muziekvideo van 2018: Father John Misty – “Pure Comedy”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: FACS
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Dead Man Ray
Overrated/underrated in 2018: no idea
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… too much veggie catering

Jaguar Jaguar

 

Favoriete album(s) van 2018: Connan Mockasin – Jassbusters, Jungle – For Ever, Arctic Monkeys – Tranquility Base Hotel And Casino en Kali Uchis – Isolation
Favoriete single(s) van 2018: Ravyn Lanae – “Sticky”, Yves Tumor – “Licking An Orchid”, Gorillaz – “Lake Zurich”, Jungle – “Cherry”, Thundercat (feat. BADBADNOTGOOD & Flying Lotus) – “King of the Hill” en Blood Orange – “Charcoal Baby”
Favoriete debuut van 2018: Parcels – Parcels > Funky as hell
Favoriete act van 2018: Steve Lacy
Favoriete optreden van 2018: David Byrne – Gent Jazz > Het concept ‘live -concert 2.0’. Wauw.
Favoriete festival van 2018: Filter Festival, Trix, Antwerpen > We speelden er onze aller eerste show samen met Unknown Mortal Orchestra, Andy Schauf, Trevor Powers,…
Favoriete muziekvideo van 2018: Childish Gambino – This Is America > Niet te evenaren.
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Donny Bennét > Hij zal de disco terugbrengen van weggeweest.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: MDCIII
Overrated/underrated in 2018: Frontmannen zijn overrated, Frontmannen zijn underrated
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Het jaar dat Aretha Franklin overleed. Alweer een legende minder.

Jan Buekers (Sons of a Wanted Man)


Favoriete album(s) van 2018:
Gênant; op de eerste vraag moet ik al meteen het antwoord schuldig blijven. Zoals elk jaar staan er nog ontzettend veel albums op mijn ‘to do’-lijstje voordat ik hier een gefundeerd antwoord op kan geven. Meestal ben ik dus ‘niet helemaal mee’ met wat er jaarlijks uitkomt, maar een album dat dit jaar indruk op mij heeft gemaakt, is Errorzone van de band Vein.
Favoriete single(s) van 2018: Wanneer “GoodEnough” van blackwave. op de radio komt, kan ik mezelf amper beheersen. Het is misschien niet meteen de beste single van 2018, maar hij is wel ontzettend goed!
Favoriete debuut van 2018: Het eerste full album Jord van de Deense band Møl was voor mij een meer dan aangename ontdekking. Ik heb het dan ook meteen op vinyl gekocht toen ze in Brugge passeerden tijdens hun tour met Ghost Bath.
Favoriete act van 2018: Ik ben wellicht één van de weinigen die ze dit jaar niet live heeft gezien, maar met de release van Stranger Fruit heeft Zeal & Ardor echt hun stempel weten te drukken op 2018.
Favoriete optreden van 2018: Ik ben dit jaar twee maal heel nostalgisch kunnen worden tijdens een optreden: tijdens Alexisonfire in de AB en tijdens Despised Icon in de Kavka. Mijn innerlijke tiener kan moeilijk kiezen tussen die twee.
Favoriete festival van 2018: Als Beringenaar kan ik bijna niet anders dan de laatste editie van Putrock vermelden: de setting, de sfeer, de herinneringen, maar vooral ook de zwarte gaten.
Favoriete muziekvideo van 2018: Net wanneer je denkt dat Deafheaven na New Bermuda de luisteraar niet meer kan verrassen, brengen ze Ordinary Corrupt Human Love uit. Meer dan ooit trokken ze de kaart van shoegaze/post-rock in hun eigen formule en brachten ze met “Honeycomb” een zeemzoete muziekvideo uit die de kijker een blik achter de schermen gunt. Ik vind het heerlijk wanneer een metalband lak heeft aan de ongeschreven regels.
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Hoe zit dat nu met dat nieuwe album van Tool!?
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Als Slow Crush er in 2019 even hard tegenaan gaat gaan als in 2018, dan durf ik niet te voorspellen waar dat gaat eindigen!
Underrated in 2018: De mannen van Psychonaut brachten dit jaar een heerlijke nieuwe plaat uit. Wat mij betreft mocht de algemene reactie daarop nog veel hysterischer zijn want die jongens verdienen het keihard!
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Dat je op Rock Werchter beter eerst naar het toilet kan gaan voordat je de Barn binnen stapt. Anders riskeer je het einde te missen van een topact als Nine Inch Nails. Hopelijk kan ik dat onthouden zodat het mij niet snel opnieuw overkomt!

Jelle Denturck (dirk.)

Favoriete album(s) van 2018: Still Clean van Soccer Mommy.
Favoriete single(s) van 2018: “Freebird II” van Parquet Courts
Favoriete debuut van 2018: Het solodebuut van Jeff Tweedy is geweldig. Bovendien is het lollig dat we van een icoon als Jeff Tweedy kunnen zeggen dat hij een debuutplaat heeft gemaakt. Bravo Jeff, het moest er eens van komen!
Favoriete optreden van 2018: Slowdive op Best Kept Secret.
Favoriete festival van 2018: Best Kept Secret.
Favoriete muziekvideo van 2018: “Let the Tits Out” van De Jeugd Van Tegenwoordig. En die clip van Jan Verstraeten is heel straf.
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Omni is een heel tof groepje.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Outer
Overrated/underrated in 2018: Jelle wil niet slecht klappen over anderen.
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… 2018 was het jaar van de muziekvrouw! Mitski, Soccer Mommy, Stella Donnely, Haley Heynderickx, Beverly-Glenn Copeland, Waxahatchee, Jen Cloher, Courtney Barnett, Beach House… Mijn favoriete platen van het jaar werden vooral door vrouwen gemaakt.

Jelle Ronsmans (Slow Crush)

Favoriete album(s) van 2018: Holy Fawn – Dead Spells / DMA’S – For Now. Postrock om bij weg te dromen en Britpop van de bovenste plank.
Favoriete single(s) van 2018: Rolo Tomassi – “The Aftermath”
Favoriete debuut van 2018: Soul Grip – Not Ever
Favoriete act van 2018: Kurt Vile
Favoriete optreden van 2018: Devour op Fluff Fest in Tsjechië: na een slopende tour onze broeders van een andere moeder Fluff Fest zien plat spelen met een krop in de keel!
Favoriete festival van 2018: Fluff fest in Tsjechië. Super relaxed fest! Cheap vegan food and cheap beer! Great crowd. Open air swimming pool down the hill. Best summer time holiday!
Favoriete muziekvideo van 2018: Fucked up – “Raise your voice Joyce”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: The one and only Brutus!!!
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Isn’t ‘Whispering Sons’ blowing up?!?!
Overrated/underrated in 2018: Slow Crush always under- or overrated
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Drive 1000km, play shows, eat pizza, get fat, repeat.

Lady Linn:

Favoriete album(s) van 2018: Anderson .Paak, Oxnard, Chris, Christine and the Queens
Favoriete single(s) van 2018: Chris, “Damn dis-moi”
Favoriete act van 2018: Bon Iver
Favoriete optreden van 2018: Bon Iver, Vorst Nationaal
Favoriete festival van 2018: Gent Jazz
Favoriete muziekvideo van 2018: Childish Gambino, “This is America”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Seinabo Sey
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Black Flower
Underrated in 2018: Little Dots
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… De dood van Avicci, veel fun op Tomorrowland met Red D, mijn nieuwe plaat Black Swan met Bigband en samenwerking met Jonathan Jeremiah.

Maarten Albrechts (BEAR):

Favoriete album(s) van 2018: Ihsahn – Ámr
Favoriete single(s) van 2018: Ghost – “Dance Macabre” (ge moet het maar durven én doen)
Favoriete debuut van 2018: The Fever 333
Favoriete optreden van 2018: Elke BEAR-show
Favoriete festival van 2018: Graspop
Favoriete muziekvideo van 2018: Eminem – “Venom”
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Rotzak
Overrated in 2018: alles wat neigt naar mumble hiphop
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden…  ‘Hey, Let’s go to India’

Man or Lion


Favoriete album(s) van 2018:
In the Cold Light of Monday van Novastar
Favoriete single(s) van 2018: The Calicos “Our House”
Favoriete debuut van 2018: Tamino – Amir
Favoriete act van 2018: De mooiste act was een “act of gratitude” van Eddie Vedder tijdens zijn optreden met Pearl Jam op Rock Werchter. De oprechte dankbaarheid naar het publiek toe en het speelplezier dat er nog steeds afspat. Een grote meneer!
Favoriete optreden van 2018: White Denim in Trix Antwerpen. Super strakke virtuoze set met tonnen energie!
Favoriete festival van 2018: Rock Werchter, een klassieker waar ik elk jaar naartoe ga.
Favoriete muziekvideo van 2018: Dan Auerbach – “Shine On Me”: absurditeit, humor en de combinatie van tekeningen en echte beelden. Top!
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Tomberlin. Straffe en piepjonge Amerikaanse dame die een prachtig debuutalbum heeft gemaakt.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Mauger: straffe band met enkele heel fijne singles die net zijn uitgekomen. Veelbelovend voor 2019!
Overrated/underrated in 2018: Overrated: concert van The Killers op Rock Werchter 2018. Underrated: concert van White Denim in Trix, zo weinig volk voor zo’n coole band!
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Veel opkomend talent in België en leuke platen van internationale sterren.

Milo Meskens

Favoriete album(s) van 2018: Jasper Steverlinck – Night Prayer; Snow Patrol – Wildness; Shawn Mendes – Shawn Mendes.
Favoriete single(s) van 2018: Lewis Capaldi – “Rush”; Gavin James – “Last Year”; Matt Corby – “All Fired Up”; Jordan Mackampa – “One In The Same”; Jade Bird – “Lottery”; James Smith – “Tell Me That You Love Me”; Douglas Firs – “How Can You Know”; Dean Lewis – “Be Alright”; Oscar & The Wolf – “On Fire”; Marshmello & Anne-Marie – “FRIENDS”
Favoriete debuut van 2018: De buddies van Shht met Love Love Love.
Favoriete act van 2018: Portland speelde deze zomer samen met mij op een festival, en ik herinner mij nog goed hoe hard ik onder de indruk was van hun set. Dat Jente een dijk van een stem heeft, dat wist ik al langer, maar nu klopt de rest van het plaatje ook –de songs, de liveband, de sounds, de performance,… en vooral die mooie samenzang met Sarah. Benieuwd hoe ver ze het gaan schoppen.
Favoriete optreden van 2018: Lewis Capaldi in de Botanique. De perfecte mix van bloedeerlijke songs met een stem die recht tot in je ziel raakt en zijn bindteksten staan vol van zijn absurde humor. Nog nooit iemand vijf minuten horen babbelen over de jeuk aan zijn kruis om dan meteen over gaan naar een ontzettend breekbaar nummer. Gewoonweg geniaal.
Favoriete festival van 2018: Crammerock. Dat was mijn persoonlijke afsluiter van de festivalzomer 2018. Het was voor mij en mijn crew een hoogtepunt van 2018.
Favoriete muziekvideo van 2018: John Mayer – “New Light”. Wie deze nog niet gezien heeft mist héél wat. Toen het uitkwam heb ik het waarschijnlijk 18 keer na elkaar bekeken zonder uit de slappe lacht te raken. Een aanrader.
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: James Smith. Een jonge Britse artiest uit regio Oost-Londen. Hij heeft zoveel talent, dat het haast intimiderend was om met hem in de studio te zitten, en dat op zijn 19e. Zijn eerste headline show in Londen was in twee uur tijd uitverkocht. Hij is ondertussen bezig aan zijn debuutplaat (die hij zelf aan het producen is), waarvan zijn eerste single een miljoen views haalde in één week tijd. Keep an eye on this kid, he’ll go big.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Ik geloof dat ik hiervoor al eens Josephine (formerly know as Josefien Deloof) heb vernoemd, maar ook nu nog geloof ik dat ze ons kan verbazen. Ze heeft er een boerenjaar op zitten, zonder één enkele single uit te brengen. Wie weet wat er gebeurt wanneer ze eindelijk die debuutsingle uitbrengt? Daar kijk ik naar uit.
Overrated in 2018: Mumble rap is iets waar ik nog steeds mijn hoofd niet rond krijg. Als ik het objectief probeer te beluisteren hoor ik vooral heel veel mensen die met exact hetzelfde ritmische figuurtje met riolen een tekst mompelen die geen tot weinig steek houdt. Misschien is dat wat kort door de bocht, maar het is één van de weinige genres die mij echt niet kan bekoren. Zeker als je weet dat er bakken hiphop is, die vol inhoud zitten.
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Dat is dat grenzen blijven vervagen tussen genres en artiesten, en dat juich ik alleen maar toe. Weg met hokjesdenken, welkom aan alle vormen van multiculturalisering. Het levert ons alleen maar interessante samenwerkingen en sounds op als je het mij vraagt.

Mooneye

Favoriete album(s) van 2018: The Bony King of Nowhere – Silent Days, triestige schoonheid
Favoriete single(s) van 2018: Charlotte Gainsbourg – “Ring-a-Ring O’ Roses”, tijdloze klasse.
Favoriete debuut van 2018: Dirk. – Album, heerlijk knallen met muziek die tegelijk ruig en hitgevoelig is
Favoriete act van 2018: David Byrne, uniek, raar, akelig perfect en enorm boeiend.
Favoriete optreden van 2018: Nick Cave & The Bad Seeds op DTRH. Een trip met Cave als bezeten goeroe. Het publiek had na afloop tijd nodig om te bekomen.
Favoriete festival van 2018: Down The Rabbit Hole. Alles zat mee: het weer, de locatie, de sfeer en vooral een paar steengoeie optredens. De Heineken neem ik er met plezier bij.
Favoriete muziekvideo van 2018: Arctic Monkeys – “Four Out Of Five”. Net als het nummer zelf intrigerend en kunstig, en het wordt bij elke luisterbeurt beter.
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Fenne Lily. Nog nooit van gehoord tot we in mei van dit jaar haar voorprogramma deden in Nest. Mooie, breekbare nummers en een klok van een stem.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: And They Spoke in Anthems. De eerste single van het nieuwe album klinkt veelbelovend. Volledig mijn ding.
Underrated in 2018: Zowel PJDS als The Antler King hebben een heel mooie plaat gemaakt, maar ik ben ze te weinig tegengekomen op de festivals, laat staan op de radio.
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Dat de EP van Mooneye uitkwam!

Niels De Vlieger (TYRLL)

Favoriete album(s) van 2018:  SX – “Eros”
Favoriete single(s) van 2018:
TYRLL – & Shimmy Timmy – “Tell Me What To” (Studio Ibizi, Serious beats)
Favoriete debuut van 2018:
De Color Grey en zijn warme sound
Favoriete act van 2018: 
Anderson .Paak & The Free Nationals
Favoriete optreden van 2018:
Arcade Fire in het Sportpaleis
Favoriete festival van 2018:
The Ark was voor mij vrij memorabel. Ik kreeg er de eer om de warming up te doen voor Faithless & Booka Shade op de MainStage. 
Favoriete muziekvideo van 2018:
De Jeugd van Tegenwoordig – “Gemist”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: 
JUNGLE
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: 
SX
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Op muzikaal vlak was het voor mij een onvergetelijk jaar, dat moeilijk te overtreffen zal vallen. Nu leg ik de focus terug op het producen.

Noémie Wolfs

Favoriet album van 2018: Young Fathers – Cocoa Sugar
Favoriete single van 2018: “Fever” van Balthazar. Oké, ik ben niet helemaal objectief, natuurlijk, maar WAT EEN TOPNUMMER. En die baslijn is geniaal 🙂
Favoriet debuut van 2018: Tamino. Fantastische stem. Eentje die mij doet trillen op mijn benen en die mij in vervoering brengt.
Favoriete act van 2018: Jungle
Favoriet optreden van 2018: Gorillaz op Werchter
Favoriet festival van 2018: Best Kept Secret. Gezellig, goede muziek en superlekker eten!
Favoriete muziekvideo van 2018: “Apeshit” van The Carters. Alles aan deze clip is top: locatie, styling, choreo … Top top top!
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Billie Eilish. Coole griet en toffe popsongs met een hoek af.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Jaguar Jaguar. Nieuwe topgroep met de beste drummer van België 😉
Underrated in 2018: The Bony King of Nowhere
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… It’s all about the hype. En soms is het terecht en soms niet. Jammer dat je als artiest niet meer de tijd krijgt om rustig te groeien. Wel heel veel fantastische nieuwe muziek in 2018!

Olivier Van Leynseele (Brihang, DJ SNS, JTOTHEC) 

Favoriete album(s) van 2018: Jorja Smith – Lost & Found
Favoriete single(s) van 2018: The Internet – “Roll (Burbank Funk)”, doorheen het ganse nummer hebben ze de drums van Gaz – “Sing Sing” gesampled. Ik hoorde die drumbreak voor het eerst op een mixtape van J. Rocc (Sex Machine Today) en was meteen verkocht.
Favoriete debuut van 2018: Beraadgeslagen – Duizeldorp
Favoriete act van 2018: De imposante onemanshow van Kendrick Lamar in het Sportpaleis.
Favoriete optreden van 2018: Dit jaar heb ik niet zoveel tijd gehad om zelf optredens te gaan checken. Ik vond de terugkeer van ’t Hof van Commerce naar aanleiding van hun twintigste verjaardag indrukwekkend. Bijna elke zaal uitverkocht en telkens een heel divers publiek van verschillende generaties. De teksten werden van A tot Z vlotjes meegezongen. Buyse, Kowlier en 4T4 hadden er na twintig jaar nog steeds evenveel zin in.
Favoriete festival van 2018: De beste herinnering heb ik aan Dranouter Festival. Deze zomer speelden we er met Brihang als afsluiter op de Clubstage.
Favoriete muziekvideo van 2018: Childish Gambino – This Is America
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Kanye West en of hij ooit nog zal optreden of toch deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 2020 :-).
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Susobrino’s muziek kende ik al langer, maar voor de eerste maal live gezien op Made In Belgium. Los van zijn goede muziek vond ik zijn show een mooi opbouwend geheel, die me meesleepte in zijn vibe. En niet te vergeten Brihang natuurlijk.
Overrated in 2018: Anderson .Paak – Oxnard. Ik had er misschien te veel van verwacht. Ik was best wel ontgoocheld toen ik er de eerste keer naar luisterde.
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Zwangere Guy die met “Gorik Pt. 1” hotshot werd op Stubru. Heavy, straightforward hiphop, die een platform krijgt in primetime media.

Psychonaut

Favoriete album(s) van 2018: The Ocean – “Phanerozoic I: Paleozoic”
Favoriete single(s) van 2018: Polyphia – “G.O.A.T.”
Favoriete debuut van 2018: Mantis – Magnolia
Favoriete act van 2018: Briqueville
Favoriete optreden van 2018: Snarky Puppy – Django Reinhardt Festival
Favoriete festival van 2018: Into The Void
Favoriete muziekvideo van 2018: Blasphemian – “Infant Annihilator”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Tool – Waar blijft die nieuwe plaat??
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Pothamus; L’Itch; Hippotraktor; Fire Down Below; Soul Grip
Overrated/underrated in 2018: Overrated: High On Fire; Underrated: Huracan
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden…  Release van onze eigen plaat Unfold the God Man

Ruben Vanhoutte (drummer Tamino, Jaguar Jaguar, Noémie Wolfs)

Favoriete album(s) van 2018: Jungle – For Ever; Snail Mail – Lush; The Internet – Hive Mind; Kali Uchis – Isolation; Khruangbin – Con Todo El Mundo; Father John Misty – God’s Favorite Customer; Anderson .Paak – Oxnard; Kendrick Lamar – Black Panther Album
Favoriete single(s) van 2018: Puma Blue – “Moon Undah Water”; Jay Rock en Kendrick Lamar – “King’s Dead”
Favoriete debuut van 2018: Snail Mail
Favoriete act van 2018: Kendrick Lamar, het hele Kung-Fu Kenny idee vond ik zalig
Favoriete optreden van 2018: Kendrick Lamar, Sportpaleis haha, het enige optreden dat ik zowat gezien heb
Favoriete festival van 2018: Down The Rabbit Hole
Favoriete muziekvideo van 2018: Asap Rocky – “Asap Forever”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Steve Lacy
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: blackwave., benieuwd naar de plaat!
Underrated in 2018: Gestapo Knallmuzik, underrated uiteraard
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Het jaar dat trap het beste en het saaiste ooit werd

Sander Stuer (Sleepers’ Reign, Wanthanee, Gilman)


Favoriete album(s) van 2018: 
Big Red Machine van Big Red Machine. De band, samengesteld uit leden van o.a. Bon Iver en The National, was hun nieuw werk nog aan het proefdraaien toen ik hen in 2017 live zag. Mijn sindsdien hooggespannen verwachtingen zijn helemaal ingelost.
Favoriete single(s) van 2018: “Hunnybee” van Unknown Mortal Orchestra voor de summervibe, “Don’t Miss It” van James Blake, die met heel bevreemdende muziek toch kan ontroeren, en “Velvet Green” van de Belgische Tsar B voor de hemelse stemmen van Utopia Ensemble. 
Favoriete debuut van 2018: Jan Verstraeten, zijn single “Moon Face”, en zijn debuutalbum dat in februari zal uitkomen. Dat ruikt misschien naar nepotisme –ik mocht die plaat als producer en arrangeur samen met Jan opnemen. Maar wie de muziek hoort, de teksten leest, het artwork ziet en de videoclip bekijkt, allemaal door Jan zelf gemaakt, ziet gewoon het talent. 
Favoriete act van 2018: Ik kon hen nog nooit live zien, maar: WWWater. De sound, de clips, dat tegendraadse,…
Favoriete optreden van 2018: 
David Byrne zou een veilige keuze zijn, maar het optreden van Sergeant in Gouvernement (Gent) is mij nog meer bijgebleven.  Geen podium, geen crowdpleasing, maar zó ontroerend in alle eenvoud en echtheid.
Favoriete festival van 2018: Björk naar België halen en een podium bieden aan internationale toppers en Belgische bands die op andere festivals amper aan bod komen: Gent Jazz.
Favoriete muziekvideo van 2018: De gele frakskes van Jaguar Jaguar (“So Long” en “Tricks”), “SCREEN” van WWWater –alledrie met Emiel Raeymaekers en Tina Herbots in de credits. Of toch “Moon Face” van Jan Verstraeten.
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Geen. Of misschien Kanye West, uit bezorgdheid voor zijn mentale toestand, én voor zijn muziek.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Mag ik nog eens Jan Verstraeten zeggen? Ook: Lili Grace, Transistorcake.
Underrated in 2018: Alle Belgische artiesten die amper of geen airplay kunnen versieren, daardoor minder podiumkansen krijgen, maar wel barsten van het talent en de ideeën. En gewoon blijven doorgaan.

Shht:

Favoriete album(s) van 2018: Beraadgeslagen – Duizeldorp; Connan Mockasin – Jassbusters; dirk. – Album; El Yunque – Oh Hi Mark; Oneohtrix Point Never – Age Of; Rosalía – El Mal Querer; The Voidz – Virtue
Favoriete single(s) van 2018: The Voidz – “QYURRYUS”; DJ Call Me – “Marry Me”; Beraadgeslagen – “Grindbuffel”
Favoriete debuut van 2018: Partners – Faust
Favoriete act van 2018: El Yunque
Favoriete optreden van 2018: Stuff. in de Charlatan
Favoriete festival van 2018: Linkerwoofer
Favoriete muziekvideo van 2018: Childish Gambino – “This Is America”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Josh Turner
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: The Germans
Overrated/underrated in 2018: Overrated: Lieven Van Gils; underrated: El Yunque
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden…: Verheerlijking van oppervlakkigheid. Talking the talk, not walking the walk.

SONS

Favoriet album van 2018: Ty Segall – Freedom’s Goblin
Favoriete single van 2018: 
Oh Sees –“C”
Favoriet debuut van 2018: 
Shame – Songs of Praise
Favoriete act van 2018: 
It It Anita
Favoriet optreden van 2018:
 Idles op Rock Werchter
Favoriet festival van 2018: 
Rock Werchter
Favoriete muziekvideo van 2018: 
Black Box Revelation – “Tattooed Smiles”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: 
Shame
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden:
 Niels Destadsbader
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… 
Het moment dat Neil Young zijn hele muziekarchief de wereld instuurde.

Steak Number Eight/STAKE

© CPU – Joost Van Hoey

Favoriete album(s) van 2018: Wispering Sons – Image & Interpol – Marauder
Favoriete single(s) van 2018: Whispering Sons – “Alone”
Favoriete debuut van 2018: Greta Van Fleet – From The Fires
Favoriete act van 2018: Ho99o9 – Pukkelpop
Favoriete optreden van 2018: Death Grips – Ancienne Belgique
Favoriete festival van 2018: Devilstone Open Air – Lithuania
Favoriete muziekvideo van 2018: Whispering Sons- “Alone” ft. Cis Deman (human torch)
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: STAKE
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Brutus, Raketkanon, Wallace Vanborn, Stake
Underrated in 2018: Hantrax
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… 2019 zal veel beter zijn!

Steve ‘Gaze’ Sanders (Spoil Engine)

Favoriete album(s) van 2018: Judas Priest – Firepower, Andy Sneap & Richie Faulkner FTW!
Favoriete single(s) van 2018: Ghost – “Dance Macabre”, De ABBA van de metal
Favoriete debuut van 2018: Greta Van Fleet – Anthem of the Peaceful Army, good artists copy, great artists steal
Favoriete act van 2018: Slayer, still reigning!
Favoriete optreden van 2018: As I Lay Dying (Kavka Antwerpen), the kings of metalcore are back
Favoriete festival van 2018: Zwarte Cross (NL), what the fuck was that?
Favoriete muziekvideo van 2018: Bring Me The Horizon ft. Dani Filth – “Wonderful Life”, what the fuck was that pt. II?
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Jinjer, hard work pays off.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Amen Ra; Aborted; Spoil Engine, mix van kwaliteit, ervaring, doorzetting.
Overrated/underrated in 2018: Alles zonder bovenstaande mix.
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Het grand-cru jaar van Spoil Engine: Eurosonic, Zwarte Cross, Wacken Open Air, Euro + Asia tours, MIDI China, Cultuurtrofee, Gitarist nominaties, …

The Subs:

Favoriete album(s) van 2018: Robyn – Honey
Favoriete single(s) van 2018: Modeselektor ft Flohio – Wealth
Favoriete debuut van 2018: Dancehall van The Blaze
Favoriete act van 2018: Kendrick Lamar, Charlotte De Witte, Oscar and the Wolf
Favoriete optreden van 2018: Arcade Fire @ Pukkelpop
Favoriete festival van 2018: Pukkelpop
Favoriete muziekvideo van 2018: The Subs – UFO ft Yves Paquet… 😊
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Giant Swan
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Te veel om te kiezen: Glints, Dvtch Norris, Munsi, Blu Samu, Asa Moto, One Track Brain, Melawati, Yong Yello, Cellini, Joyhauser en Tristan
Overrated/underrated in 2018 Underrated: OTB records
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… hiphop domineert de pop, techno domineert de club, electro/EBM bubbelt terug op in de underground.

Tessa Dixson

Favoriete album(s) van 2018: A$AP Rocky – Testing
Favoriete single(s) van 2018: Frank Ocean – “Moon River”
Favoriete debuut van 2018: Rosalía
Favoriete act van 2018: Ama Lou
Favoriete optreden van 2018: Ben Howard in Vorst Nationaal. Hij is een muzikaal genie
Favoriete festival van 2018: DOUREEEEEUH
Favoriete muziekvideo van 2018: Childish Gambino – “This Is America”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Ama Lou
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: ME MOTHERFUCKER!!!!
Overrated/underrated in 2018: overrated: Beyoncé; underrated: Tommy Casg
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… It’s only going to get beter…

Tim Moens (Astodan, The Setup)

Favoriete album(s) van 2018: Basement – Beside Myself
Favoriete single(s) van 2018: Sparta – “Cat Scream”, in mijn top 3 favoriete bands. Kunnen weinig verkeerd doen.
Favoriete debuut van 2018: Slow Crush – Aurora; Psychonaut – Unfold the God Man
Favoriete act van 2018: IDLES
Favoriete optreden van 2018: Telepathy op Dunk!festival. De forest stage op Dunk! was de perfecte setting.
Favoriete festival van 2018: Roadburn
Favoriete muziekvideo van 2018: The Ocean – “Cambrian ll: Eternal Recurrence”
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Ik hou mijn oog alvast op Deftones die volgend jaar een nieuwe plaat zouden uitbrengen.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: LOTUS hardcore van Antwerpen.
Overrated/underrated in 2018: Overrated: Reggea!; Underrated: The Geraldines, Mechelse indie op zijn best.
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Veel coole shows gezien en veel mensen ontmoet in binnen- en buitenland die zich enorm blijven inzetten voor de “scene”, zowel in punk, post-rock, hardcore als metal. Blijven shows opzetten en naar shows gaan! Het komt allemaal wel goed.

Tim Van de Plas (Tangled Horns)

Favoriete album(s) van 2018: Lifa van Heilung; Rainier Fog van Alice In Chains; Hyper focus van Birth Of Joy; Heartbreak Hi van The LVE; Chris van Christine and the Queens; Night Prayer van Jasper Steverlink; Elastic Days van J Mascis, Look Now van Elvis Costello; Unfold The Gold Man van Psychonaut
Favoriete single(s) van 2018: Huracàn – “Sky Burial”. Ze zijn hiermee naar buiten gekomen door opnames te maken van een live-sessie in de studio van Trix. KNALHART – “Must Be Beautiful” is lekker. “Hold Unknown” van Dinosaur Jr. is ook heel ruig. Niks vernieuwend, gewoon Dinosaur.
Favoriete debuut van 2018: De plaat van Rrrags
Favoriete act van 2018: De show van Behemoth op Alcatraz was ruig. Wel zonde dat het nog niet donker was.
Favoriete optreden van 2018: De laatste show van Diablo Blvd in de AB was er boenk op!
Favoriete festival van 2018: Retie Rockt is elk jaar een topper. Ik ben ook nog op Rockelingen beland in Lettingen afgelopen zomer. Klein maar fijn!
Favoriete muziekvideo van 2018: Weinig clips gezien
Internationale act die we in 2019 in het oog moeten houden: Ik denk dat The Raconteurs met nieuwe muziek naar buiten gaan komen en daar kijk ik naar uit.
Belgische act die we in 2019 in het oog moeten houden: Zonder twijfel: Furia
Wat ik uit muziekjaar 2018 zal onthouden… Dat we met Tangled Horns veel werk hebben gestoken in onze nieuwe plaat Superglue For The Broken. Een plaat waar we zeer trots op zijn.

3672 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Mooneye @ Cactus Club: Jongleren met contrast

Mooneye legde de voorbije jaren een intens parcours af. Na een overwinning bij De Nieuwe Lichting, een ep en twee langspelers verzilverde…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air komt af met ruim dertig nieuwe namen

Jera on Air blijft met namen strooien. Vier dagen lang maakte het punk-, hardcore- en metalcorefestival in Limburg nieuwe acts bekend en…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Backyard Festival lost eerste namen

Als er één festival was dat ons afgelopen jaar aangenaam heeft verrast, dan was dat Backyard Festival wel. Het muziekfestijn in de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.