Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Mutemath – “Voice in the Silence” & “EN 2018”

Mutemath heeft een paar tumultueuze jaren achter de rug. De groep uit New Orleans zag in 2017 zowel bassist Roy Mitchell-Cárdenas als stichtend lid Darren King vertrekken; die laatste gaf er zelfs slechts weken voor het begin van een grootschalige tournee rond het toen net opgenomen Play Dead de brui aan. Frontman Paul Meany wijdde vijftien jaar van zijn leven aan de band, maar zag die nu op amper een paar maanden tijd zonder waarschuwing instorten. Hij besloot zich dus over de toekomst van het project te buigen; je zou voor minder.

Na pakweg een jaar stilte rond Mutemath—waarin Meany zich onder andere richtte op het produceren van de (geweldige) nieuwe twenty one pilots-plaat, Trench—zijn er dan nu plots twee nieuwe nummers: “Voice in the Silence” en “EN 2018”, afkomstig van een ep die begin december verschijnt. Helemaal nieuw zijn deze nummers niet, noch zijn ze Mutemath zoals we hen gewoon zijn. Meany schrijft op Facebook dat hij vanaf nu de enige creatieve kracht achter Mutemath wordt, en zal samenwerken met een aantal verschillende gastmuzikanten in functie van het project. Voor deze ep is echter niemand anders van de partij; Meany nam alle instrumenten zelf op in zijn eigen studio.

Leadsingle “Voice in the Silence” is een erg interessant nummer. Het flirt met synthpop en de atmosferische techno van Jon Hopkins, maar we horen er ook elementen in van de klassieke mix van de groep van rock met soundscaping en wilde drums. Flarden van Meany’s stem komen tevoorschijn en verdwijnen al even snel. Het nummer is vrij repetitief, maar desondanks neemt het ons met gemak vier minuten op sleeptouw.

De echte ster is volgens ons echter “EN 2018”. Zoals de titel doet vermoeden is het nummer een nieuwe interpretatie van “Everything’s New” op Play Dead, maar dit is niet gewoon een remix; “EN 2018” klinkt helemaal anders. Het nummer heeft minder gemeen met het geluid van Play Dead, en meer met “Morph” en “Bandito” van twenty one pilots, waar Meany aan meewerkte. Het is funky, maar introspectief, en de vocoder die op het einde opduikt maakt het geheel helemaal af. We durven zowaar te zeggen dat dit het beste is dat we in lange tijd uit het Mutemath-kamp hebben gehoord.

De nieuwe ep, die ook Voice in the Silence heet, verschijnt op 5 december. Laat maar komen!

193 posts

About author
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mutemath - "War"

Ondanks een grammy nominatie in 2008 (voor beste music video), vijf EP’s, twee live albums en vier albums geniet de band Mutemath…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.