AlbumsRecensies

Jean-Michel Jarre – Equinoxe Infinity (★★★½): Het ouderdomsdeken dat blijft scoren

Pionier en grondlegger van de elektronica Jean-Michel Jarre slaat ons om de oren met zijn nieuwe album Equinoxe Infinity. Ter ere van het veertigjarig bestaan van zijn paradepaardje Équinoxe brengt hij ons niets minder dan de opvolger hiervan. Net zoals het veertig jaar oude album barst zijn opvolger van de soundscapes en ambient invloeden die zo typerend zijn voor hem. Jean-Michel Jarre heeft zichzelf de moeilijke opdracht gegeven om zijn eigen iconisch album te evenaren en gelukkig slaagt hij hier wonderwel in.

De 70-jarige Fransman is ondanks zijn leeftijd nog steeds verbazend actief in de muziekwereld. Zo bracht hij de afgelopen drie jaar maar liefst vijf albums uit en heeft hij tijdens die periode nog eens getourd door Noord- en Zuid-Amerika. Jarre kende echter zijn grootste successen in de jaren 80 en 90 waar hij regelmatig shows speelde met opkomsten boven de miljoen bezoekers. Tijdens diezelfde periode bracht hij ook Oxygène en Équinoxe uit wat nog steeds zijn meest succesvolle albums zijn.

Als inspiratie voor dit album is Jarre voor de eerste keer in zijn carrière begonnen met het artwork. Samen met kunstenaar Filip Hodas heeft hij twee verschillende albumcovers gemaakt die zijn visie voor het album weerspiegelen. Gebruik makend van de ‘watchmen’ die op het 40-jarig oude artwork van Equinoxe ook te vinden zijn, heeft hij twee toekomstvisies voor de mens in beeld gebracht. In zijn optimistische visie toont hij de mens in harmonie met natuur en technologie terwijl in zijn pessimistische visie, technologie en angst de wereld overnemen.

Equinoxe Infinity begint heel donker en sferisch met een onheilspellende bas en drum die het nummer domineren. De warme gitaar en synth die iets later invallen, zorgen voor een aangenaam contrast en maken duidelijk wat Jarre bedoelt met het combineren van twee werelden. Het hele album kan beschreven worden als een gevecht tussen donkere en lichte sounds die beurtelings de overhand nemen. Gelukkig voor het album gebeurt dit telkens in een andere setting. Zo zou “Robots Don’t Cry” perfect passen in een futuristische western film terwijl “All That You Leave Behind” Jarre’s beste hip-hop beats tentoonstelt.

Dat Jean-Michel Jarre met Equinox Infinity een waardige opvolger voor Equinox heeft geproduceerd, zijn we het ondertussen over eens. Dat maakt zijn zonderlinge uitschuiver in “Infinity” des te jammer. In tegenstelling tot de rest van het album lijkt “Infinity” bewust gemaakt om airplay te bemachtigen. Met 4-to-the-floor beats en poppy vocal chops zou het nummer even goed uitgebracht kunnen zijn door een van de vele Hollywood artiesten. Desondanks verandert dit ons oordeel niet dat Equinox Infinity een sterk album is waarmee Jean-Michel Jarre bewijst dat hij nog steeds relevant is. Spijtig genoeg heeft hij voorlopig geen live shows meer gepland, maar laat ons hopen dat dit snel verandert.

Facebook / Twitter / Website

Related posts
Muzieknieuwtjes

55 albums om naar uit te kijken in april en mei

Het eerste kwartaal van 2021 loopt ten einde en de lente is eindelijk in het land. Ook de muziekwereld lijkt weer helemaal…
Filmpje van de week

Filmpje van de week 22 - 28 juni

In muziekland is het weer druk. Terwijl Taylor Swift de strijd aanbindt met oude en nieuwe muziekstreamdiensten, en de ene na de…

4 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.